Cât de periculos este tratamentul laser pe timpul verii, când pielea este bronzată

Dacă epiderma este bronzată, absoarbe mai multă lumină şi aceasta va arde pielea închisă la culoare şi fotosensibilă. În plus, nici măcar nu va avea destulă energie să afecteze ţinta.
  • Publicat:
Cât de periculos este tratamentul laser pe timpul verii, când pielea este bronzată
Cuprins
  1.  
  2.  

Unul dintre cele mai eficiente tratamanete dermatologice este cel în care se utilizează laserul. Celulită, vergeturi, riduri fine, pete pigmentare, foliculită, acnee, venectazii – cam orice problemă a pielii îşi găseşte rezolvarea cu ajutorul acestei emisii de lumină. Specialiştii îl interzic însă pe timpul verii, chiar şi în primele săptămâni de toamnă. De ce este periculos în această perioadă?

Doamnele şi domnişoarele dau fuga la medicul estetician imediat ce observă vreun element inestetic la suprafaţa pielii. Şi de obicei, problemele apar cu precădere vara, pentru că pielea este expusă în mai mare măsură soarelui şi factorilor de mediu. În plus, ţinutele sumare scot la iveală eventualele defecte, cum ar fi celulita, vergeturile, vasele sparte etc., afecţiuni care, în restul anului stau ascunse bine sub straturile de haine.

Medicul dermatolog Viviana Iordache ne-a explicat care sunt problemele cutanate pe care laserul le rezolvă:

1. leziunile pigmentare: petele, pistruii, masca gravidică, petele de bătrâneţe (Keratoze).
2. leziunile vasculare: vasele sparte, venectaziile, angioamele, tumorile vasculare.
3. leziunile inflamatorii si nodulare: acneea, psoriazisul.
4. leziunile foliculare: părul încarnat, foliculita cronică, epilare de lungă durată.
5. leziunile elastotice sau cicatriciale: pielea lăsată, cicatricile lăsate de acnee, arsuri sau postoperatorii, vergeturile.
6. leziunile tumorale: precancere, cancere, tumori benigne, veruci (negi), papiloame, xantelasme etc.

Totuşi, atunci când pielea este chiar şi foarte puţin prinsă de soare, inclusiv în urma aplicării cremelor autobronzante, există un mare risc de arsură asociat tratamentelor cu laser. Fiţi cu mare băgare de seamă la ce cabinete de înfrumuseţare apelaţi, pentru că acolo unde aveţi de a face cu profesionişti nu vi se va ascunde faptul că laserul nu este indicat pe timpul verii. Ba mai mult, aceştia ar trebui să vă refuze dacă solicitaţi un astfel de tratament, în condiţiile în care pielea voastră nu este perfect albă.

„Laserul este, în fapt, o emisie de lumină cu mare energie, dar cu un spectru foarte îngust (are o singură lungime de undă), astfel încât să atingă o singură ţintă. De exemplu, atunci când dorim să închidem capilare sparte, lumina trebuie să treacă prin piele fără să o ardă şi să distrugă vasul spart care este sub epidermă. Dacă epiderma este bronzată, absoarbe mai multă lumină şi aceasta va arde pielea închisă la culoare şi fotosensibilă. În plus, nici măcar nu va avea destulă energie să afecteze ţinta”, ne-a explicat medicul dermatolog Viviana Iordache.

În timp ce laserul prezintă anumite riscuri pentru pielea bronzată, ce putem spune despre „verişoara” lui, lumina intens pulsată (IPL)? Aceasta se pare că este şi mai periculoasă:

„IPL- ul are mai multe lungimi de undă, fiind mult mai nespecifică decât laserele. Este mult mai fotosensibilizantă şi mult mai agresivă pe ţinte vecine la energii mari. De aceea are mult mai multe restricţii privind gradul de bronz, culoarea pielii. Folosirea ei este strict interzisă pe bronz (inclusiv autobronzante), bruneţi, medicaţie fotosensibilizantă, anumite leziuni pigmentare”, ne-a mai explicat dr. Viviana Iordache, medic dermatolog şi coordonatoarea clinicii Dermalife.

Citeşte şi: Laserul inteligent, aliatul nr. 1 al pielii

Adevarul despre epilarea laser vs. epilarea IPL

Laserul Fraxel re:pair – revolutia in „repararea” pielii ridate, fara chirurgie!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult