Ce boli pot apărea din cauza tocurilor înalte? Câţi centimetri este ideal să aibă tocurile?

Un outfit desăvârşit este completat în foarte multe cazuri de pantofii cu toc. Şi nu orice fel de toc, ci toc înalt. Însă pantofii cu toc au reguli de purtare.
  • Publicat:
Ce boli pot apărea din cauza tocurilor înalte? Câţi centimetri este ideal să aibă tocurile?
La ortoped din cauza tocurilor înalte. Iată ce boli pot apărea şi câţi cm este ideal să aibă tocurile, foto Shutterstock

Vara este o bucurie deplină să poţi purta în voie vestimentaţie lejeră, dar şi un prilej perfect pentru a pune feminitatea în valoarea. În multe cazuri, cireaşa de pe tort a unei vestimentaţii sunt chiar tocurile înalte. Şi totuşi, purtate îndelung şi mai ales pe străzi cu piatră cubică tocurile pot crea neplăceri. Despre acestea am discutat cu dr. Bogdan Ruse, medic ortoped, dar şi despre înălţimea ideală a pantofilor cu toc.

CSÎD: Vara este momentul în care femeile poartă fel şi fel de încălţări. Se întâmplă să ajungă des femei la ortoped din cauza încălţămintei la modă?
Dr. Bogdan Ruse:
Da, şi la cabinetul meu se poate observa asta, o dată cu încheierea sezonului rece. Dispariţia condiţiilor meteo neprietenoase face ca mersul să fie mai uşor, mai agreabil, iar femeile aleg să poarte tocuri înalte. Vara este o perioadă în care frecvenţa problemelor provocate de purtarea acestui tip de încălţăminte este crescută, într-adevăr. Dar trebuie să spun că încălţămintea neadecvată, şi aici nu vorbesc neapărat despre cea cu tocuri înalte, provoacă incidente grave, după cum ştiţi, şi iarna. Aşa că trebuie să fim atenţi în permanenţă la cum şi cu ce ne încălţăm.

CSÎD: Ce probleme apar de la tocuri?
Dr. Bogdan Ruse:
Dacă ne referim la tocurile de până la 6 cm, nu sunt probleme notabile, problemele reale apar la tocuri peste această dimensiune. Acest lucru este cauzat de presiunea crescută şi de poziţia la care este supus antepiciorul şi in special halucele, fapte care duc la apariţia monturilor şi a fascitei plantare, precum şi, deseori, la apariţia durerilor de coloană. Nu recomand nicidecum evitarea purtării încălţămintei cu toc înalt, ci doar practicarea ei cu prudenţă şi moderaţie.

Purtaţi tocuri înalte, dar cu prudenţă şi nu pe orice suprafaţă

CSÎD: Din cauza pantofilor cu toc înalt creşte riscul de luxaţii şi fisuri osoase. Cum pot fi evitate astfel de probleme, mai ales în pandemie când este de preferat să nu ajungem la spital?
Dr. Bogdan Ruse:
Pentru a nu provoca sau accentua afecţiuni ale oaselor sau articulaţiilor, purtarea pantofilor cu toc înalt este recomandată să se facă pentru perioade scurte de timp, ce nu presupun parcurgerea unor distanţe mari. De asemenea, pantofii cu toc înalt trebuie purtaţi pe suprafeţe netede, şi nu denivelate, pentru că o astfel de încălţăminte nu asigură stabilitate şi aderenţă. În cazul unui teren denivelat, pot apărea incidente precum luxaţii, fisuri, fracturi etc, după cum aţi spus şi dumneavoastră.

Ce înălţime au tocurile ideale pentru sănătate?

CSÎD: Ce înălţime pot avea tocurile din punctul de vedere al unui medic ortoped?
Dr. Bogdan Ruse
: Din punctul meu de vedere, şi pentru a nu vedea prea mulţi pacienţi la cabinet, cu afecţiuni mai mult sau mai puţin grave, înălţimea tocului este recomandată a fi între 2-4 cm.

Dr. Bogdan Ruse, ortoped

Dr Bogdan Ruse Ortoped
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult