Ce e de facut cu caderea parului?

Caderea parului presupune o alterare a ciclului de viata a foliculului, ceea ce determina subtierea progresiva si, in final, ruperea firului de par.
  • Publicat:
Ce e de facut cu caderea parului?
Ce e de facut cu caderea parului?

Pe capul unui om obisnuit cresc, cu aproximativ 0,4 milimetri pe zi, intre 100.000 si 150.000 de fire de par. Varsta, cantitatea si felul in care firele tale de par cad sunt determinate genetic.

Afectiune ce marcheaza viata a milioane de persoane, caderea parului presupune o alterare a ciclului de viata al foliculului, ceea ce determina subtierea progresiva si, in final, ruperea firului de par.

Tipurile de cadere a parului:

1. Alopecia androgenica masculina sau feminina – parul incepe sa cada chiar din timpul adolescentei. Pentru barbati, acest tip de chelie este “modelul tipic” de chelie care incepe de la tample si din crestetul capului. Rezultatul final poate fi lipsa totala sasu partiala a parului.

Femeile cu alopecie androgenica se confrunta, de obicei, cu rarirea parului din frunte, tample si crestet. Chelia completa apare rar la femei;

2. Alopecia areata: caderea parului pe unele zone (mai mici sau mai mari) din scalp din cauza unor tulburari autoimune;

3. Alopecia totalis: caderea totala a parului de pe intreg scalpul;

4. Alopecia universalis:
pierderea parului de pe intreg corpul;

5. Alopecia ophiasis:
caderea parului de pe ceafa pana la urechi. Pe langa pierderea parului, apar probleme si cu cresterea unghiilor;

6. Alopecia de tractiune: acest tip de cadere a parului se observa in cea mai mare parte la persoanele care isi poarta parul prins in coada si trag de el cu forta destul de mare in timp ce il prind. Purtarea unei palarii mai mult de 8 ore, de asemenea, cauzeaza caderea parului. Scalpul trebuie sa respire cel putin 7 ore pe zi;

7. Telogen effluvium: caderea parului poate aparea uneori din cauze majore, precum: interventii chirurgicale, otravire, sarcina, chimioterapie, stres sever etc.

8. Alopecie aparuta din cauza unor infectii micotice: acestea pot provoca pierderi masive de par;

Cauze
Distributia parului este controlata de sistemul endocrin prin intermediul unui grup de hormoni numiti androgeni. Modificarile majore in producerea lor pot avea un efect semnificativ la nivelul parului. Factorii genetici joaca, de asemenea, un rol important.

Nutritia deficitara, sarcina, afectiunile interne ale scalpului, tulburarile hormonale, distrugerea parului si administrarea unor medicamente pot produce caderea parului. Atunci cand anumite substante sau afectiuni produc probleme organismului, poate aparea o cadere temporara a parului.

Metode de prevenire

O varietate de tratamente sunt disponibile pentru caderea parului. Cu toate acestea, terapiile pentru alopecie au o rata de succes limitata.

Atunci cand alopecia este provocata de un factor genetic (procesul de imbatranire, nivelul hormonilor endocrini), tratamentele locale sau medicamentoase nu mai dau rezultate. Foarte eficient, in aceste cazuri, este transplantul de par. Poti, de asemenea, sa ceri sfatul unui stilist pentru a alege o noua tunsoare sau chiar o peruca.

In cazul in care alopecia are o cauza non-genetica, determinata de factori externi (existenta unei afecţiuni precum anemia, stresul, bolile tiroidei, deficienta de acizi grasi sau cea de zinc), caderea parului este reversibila in majoritatea cazurilor.

Astfel, este important sa acorzi o foarte mare atentie produselor, dar si tratamentelor cosmetice pe care le folosesti. In plus, incearca sa adopti o dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale. Alimentele cu un continut ridicat de fier si zinc sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii parului!

Care sunt cele mai bune remedii pentru caderea parului pe care le stii?

Citeste si Tratament nou impotriva caderii parului
De-a fir a par

Urmărește CSID.ro pe Google News
Gata cu zilele “bad hair”!
Gata cu zilele “bad hair”!