Ce încearcă părul să-ţi spună despre sănătatea ta?

Părul ne poate transmite numeroase semnale despre sănătatea noastră generală.
  • Publicat:
Ce încearcă părul să-ţi spună despre sănătatea ta?
Părul reprezintă un barometru al sănătăţii organismului şi, de cele mai multe ori reflectă anumite afecţiuni de sănătate sau probleme nutriţionale înainte ca acestea să poată fi observate oriunde în altă parte. Aşadar, părul este o oglindă a sănătăţii noastre şi, indiferent de produsele pe care le folosim, dacă nu avem o dietă sănătoasă şi echilibrată sau dacă nu ne verificăm periodic starea generslă de sănătate şi nivelul stresului, sănătatea părului nu va fi deloc una bună. Ne vom confrunta cu căderea părului, subţiere firului de păr, semnale pe care corpul încearcă să le transmită că ceva se întâmplă. Iată câteva motive care stau în spatele celor mai comune probleme.

Căderea zilnică în exces a părului

Telogen effluvium este o afecţiune poate ţine între şase şi 12 săptămâni şi poate fi acută (pe termen scurt) sau cornică (pe termen lung sau recurentă). De cele mai multe ori, căderea excesivă a părului poate fi cauzată de răceală, toxinfecţie alimentară sau febră foarte mare şi nu necesită tratament însă, dacă acest lucru se întâmplă frecvent, este nevoie de câteva investigaţii. Cele mai comune cauze în situaţia de Telogen effluvium cronic sunt:
  • Deficit de fier şi feritină- apare în perioada mentruaţiei, după o intervenţie chirurgicală sau în perioada postpartum
  • Deficit de Vitamina B12 şi Vitamina D
  • Hipo sau hipertiroidism
  • Nivel de stres ridicat- organismul nu mai poate absorbi nutrienţii necesari
  • Diete sărace şi deficit de energie
  • Nivel crescut de mercur

Subţierea firului de păr

Acest tip de cădere a părului este unul lent şi progresiv. Din păcate poate fi cauzat de predispoziţia genetică, iar la rândul ei cauzează foliculi de păr care tind să fie sensibili la nivelul normal de androgeni. Atunci când te confrunţi cu această sensibilitate, foliculii de păr se micşorează. Chiar dacă reducerea volumului nu este neapărat semn al unei afecţiuni de sănătate, această afecţiune are impact asupra nivelului de hormoni care înrăutăţesc alopecia.
 
De exemplu, sindromul ovarelor polichistice, deşi este acompaniat de alte simptome ca acneea, creşterea în greutate, părul facial şi menstruaţie neregulată, acest sindrom poate fi una din cauzele subţierii părului. De altfel, mai putem enumera administrarea contraceptivelor orale cu androgeni, nivelul crescut de stres sau ale afecţiuni de sănătate care produc căderea părului precum Lupus sau Sindromul Cushing. 

Păr fragil

Părul fragil poate fi cauzat de consumul insuficient de proteine, iar pentru a evita acest lucru, specialiştii recomandă ca la micul dejun şi cină să consumăm proteine, cel puţin cât o palm. Cele mai bune surse de proteină sunt nucile, uleiul de peşte, carnea slabă, brânza slabă, quinoa, tofu şi nucile. Deficitul de zinc şi hipertiroidismul sunt şi ele cauze ale părului fragil. Scoicile, năutul, caju sunt câteva dintre alimentele bogate în zinc.

Mâncărimi ale scalpului

Iritaţiile scalpului pot fi cauzate şi din lipsa de omega-3 din dietă. Omega-3 se regăseşte în peşte, nuci, ouă şi seminţe de in. De asemenea, factori care pot cauza iritaţiile şi mâncărimile scalpului sunt şi stresul şi schimbările de temperatură.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult