De la debutul pandemiei și până în prezent, la nive mondial s-au efectuat aproximativ 31.2 milioane de proceduri estetice, conform unui studiu realizat de Societatea Americană a Chirurgilor Plastici. Dintre acestea, aproximativ 4.6 milioane au fost operații estetice, iar 26.4 milioane intervenții minim invazive. Medicul chirurg estetician Iancu Morad vorbește despre cele mai cerute tipuri de tratamente în perioada pandemiei, atât la nivel mondial, cât și, aplicat, în România.
„Conform statisticilor, din 2020 și până la finalul anului trecut, cererea de intervenții estetice a crescut cu 30%. Fie că este vorba despre operații estetice sau tratamente minim invazive de înfrumusețare, oamenii au simțit parcă mai mult ca oricând nevoia de a se simți bine în propria piele.
Cele mai des efectuate operații estetice au fost rinoplastie (705.000), blefaroplastie (650.000), lifting facial (469.000), liposucție (422.000) și augmentare mamară (386.000).
În privința intervențiilor estetice ce nu au presupus operație, cele mai cerute și efectuate au fost tratamentul riduruilor cu botox (8.8 milioane), volumizare cu acid hialuronic (6.8 milioane), peeling chimic (1.8 milioane), tratamente cu laser pentru refacerea pielii (1.7 milioane) și tratamente IPL (1.6 milioane)”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.
„Din totalul intervențiilor estetice efectuate în ultimii 2 ani, 92% dintre ele (24.8 milioane) au fost solicitate de femei. Reprezentantele sexului frumos au făcut 4 milioane de operații estetice și 20.8 milioane de tratamente minim invazive în pandemie. Procentul bărbaților este de 8%, ei efectuând 2.2 milioane de intervenții estetice, dintre care 578.000 chirurgicale, iar 1.64 milioane minim invazive”, adaugă medicul Iancu Morad.
„Cererea pentru intervenții estetice a crescut și în România în ultimii 2 ani, tot cu aproximativ 30%. La noi în țară se observă o cerere din ce în ce mai mare pentru tratamente minim invazive, dar și pentru intervenții chirurgicale precum blefaroplastia, augmentarea mamară ori liftingul sânilor.
Dacă vorbim despre tratamentele minim invazive pentru ten, purtarea măștii zilnic, timp de mai multe ore, a afectat, fără doar și poate, calitatea pielii. Pacienții au observat apariția sau accentuarea accelerată a ridurilor deja existente pe fondul purtării măștii de protecție. Tocmai de aceea, au apelat într-un număr foarte mare la tratamente estetice menite să rezolve aceste probleme”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.
„Purtatul măștii a făcut ca tenul să nu mai respire atât de bine și să devină tern, fără strălucire. Pielea sensibilă din jurul ochilor este agresată de marginea superioară a măștii, astfel că ridurile devin mai pronunțate. Injectările cu toxină botulinică (botox) repară această problemă.
La fel, blefaroplastia este cea mai cerută intervenție chirurgicală, pentru eliminarea pielii în exces din zona pleoapelor. Se obține o privire mai luminoasă, un aspect mult întinerit. Atât doamnele, cât și domnii, privesc intervențiile estetice drept bucurii pe care și le oferă în această perioadă dificilă, o stare de bine într-o etapă a vieții extrem de stresantă”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
„Sunt însă și pacienți care vor doar îmbunătățirea tenului per ansamblu, fără a apela la injectări sau operație. În acest caz se folosește dermapenul, un dispozitiv cu ajutorul căruia se introduce în piele un cocktail de substanțe hrănitoare ce revitalizează tenul și îi dau înapoi strălucirea pe care și-a pierdut-o în urma purtării măștii de protecție mai multe ore pe zi. Pielea devine foarte fină, uniformă, vizibil mai fermă și luminoasă. Este un tratament minim invaziv foarte rapid ce nu necesită perioadă de recuperare”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.