Pandemia ne-a cam dat peste cap rutina de îngrijire, mai ales în starea de urgență, când saloanele de înfrumusețare au fost închise și am fost nevoite să ne adaptăm situației, așa cum ne-am priceput.
Cu benzi de ceară, aparate depilatoare, creme sau pur și simplu cu lama de ras, am încercat să ne păstrăm pielea fină, fără pic de păr corporal. Dar unele dintre noi am renunțat pur și simplu la „teroarea” epilatului.
Până la urmă, ce atâta chin și jale? Doar nu ne lua nimeni la bani mărunți în casa noastră, încercând să facem față și jobului, și gătitului, și spălatului, și școlii online cu copiii etc.
Fără sutien, cu păr pe picioare și prin alte zone ferite de soare, ne-am bucurat de o perioadă fără stresul de a fi „țiplă”. Și am descoperit că, până la urmă, nu e un capăt de lume că avem picioarele păroase sau că pielea din zona pubiană nu e fină ca a unui bebeluș. Oameni suntem și noi, femeile, în definitiv!
Chiar dacă ridicați din sprânceană a dezgust, să știți că dermatologii chiar sunt încântați de „moda păroasă”. Iată și motivele!
Ca femeie, să ai păr la subraț, pe picioare sau în zona intimă e considerată azi o neglijență crasă față de propria persoană.
În trecut, părul corporal era una dintre principalele bariere în calea bolilor de tot felul. Părul de pe corp ajută la prevenirea iritațiilor, în special în zona subrațului. În plus, previne pătrunderea diferitelor bacterii în organism, așa cum e cazul părului pubian, spune dr. Rachel Nazarian, medic dermatolog.
În lipsa agresiunii reprezentate de lama de ras, de multe ori neigienizată ca la carte sau chiar ruginită, pielea este ferită de inflamații și fire de păr crescute sub piele, care duc la apariția foliculitei, o afecțiune dureroasă care poate lăsa cicatrici destul de urâte.
În plus, leziunile cauzate de lama de ras sau alte instrumente de epilat pot favoriza apariția infecțiilor cu stafilococi, streptococi sau stafilococul auriu, printre cauzele principale ale furunculelor extrem de dureroase și greu de tratat, adaugă medicul.
O altă parte pozitivă a faptului că nu te epilezi este aceasta: vei fi mai atrăgătoare, ca urmare a eliminării de feromoni, și vei beneficia de mai multe orgasme.
Un studiu publicat în Journal of the Royal Society of Medicine arată că părul corporal joacă un rol important în producția de feromoni, care atrag în mod natural persoana de care ești interesată.
Cât despre orgasm, se pare că foliculii de păr au la rădăcină terminații nervoase care pot amplifica senzația de plăcere la atingere. Asta înseamnă că, de fapt, lipsa părului pubian poate fi una dintre cauzele lipsei orgasmului la femei.
https://www.csid.ro/lifestyle/sexualitate/orgasm-cum-se-manifesta-femeile-si-barbatii-19680876/
Sigur, studiile nu sunt atât de vehemente ori de concludente, dar nu înseamnă că nu putem face o încercare și să comparăm partidele „înainte și după epilare”.
Și pentru că e frig, cu atât mai mult părul corporal ar trebui să stea la locul lui, nu să ajungă în rețeaua de canalizare. Specialiștii spun că părul de pe picioare, de la subraț și cel din zona intimă ajută la reglarea temperaturii corpului. Cu alte cuvinte, ne ține de cald!
Iar dacă strâmbi încă din nas și crezi că dacă nu te epilezi vei avea un miros corporal neplăcut, ia aminte la sfaturile medicului dermatolog: corpul – nicio parte a lui – nu miroase urât dacă te speli zilnic.
Părul corporal nu are nicio legătură cu mirosul de transpirație. Bacteriile în combinație cu transpirația dau mirosul neplăcut, bacterii ce pot fi eliminate cu apă și săpun și ținute la distanță prin folosirea zilnică a antiperspirantelor, spune dr. Nazarian.
Așadar, epilarea are și beneficii, dar și multe neajunsuri, așa că e fix alegerea ta dacă nu te epilezi sau dacă preferi să scapi de părul corporal. Nimeni și nimic nu ar trebui să îți influențeze această decizie. Important e să te simți confortabil în pielea ta și să fii sănătoasă, cu sau fără păr corporal.