Mulți dintre noi ne spălăm fața cu apă fierbinte pentru a deschide și curăța porii, terminând cu apă rece pentru a-i închide. Să nu mai vorbim de faptul că apa fierbinte este foarte relaxantă pentru piele, mai ales în duș. Dar expunerea pielii la temperaturi extreme să facă mai mult rău decât bine, mai ales atunci când te speli pe față.
Contrar credinței populare, porii nu se deschid și nu se închid ca ferestrele când sunt expuși la apă fierbinte sau rece. Adevărul este că porii nu au mușchi, așa că nu se pot deschide sau închide fizic ca răspuns la temperatură. Apa fierbinte poate slăbi temporar uleiurile și impuritățile de pe piele, făcând ca porii să pară mai curați, dar nu le schimbă de fapt dimensiunea. Pe de altă parte, apa rece poate constrânge temporar vasele de sânge, oferind pielii un aspect mai ferm, dar nici aceasta nu micșorează porii.
Deși dimensiunea porilor este determinată în mare parte de genetică, există câțiva factori care pot face porii mai vizibili. La unele persoane, glandele sebacee sunt mai mari încă de la început. La altele, acestea se pot mări odată cu vârsta. Hormonii pot influența, de asemenea, activitatea glandelor sebacee. Vârsta și problemele cauzate de soare pot duce la pierderea elasticității pielii, ceea ce poate afecta structurile pielii. În toate aceste cazuri, porii pot părea mai proeminenți.
Spălarea feței cu apă fierbinte poate fi reconfortantă, dar poate înlătura uleiurile naturale. Deoarece aceste uleiuri ajută la reținerea umidității și la menținerea hidratării pielii, expunerea pielii la apă fierbinte poate reduce capacitatea acesteia de a reține umiditatea, lăsând-o mai sensibilă și predispusă la uscăciune, roșeață și iritații. În timp, acest lucru poate agrava afecțiuni precum eczema sau rozaceea și poate contribui la îmbătrânirea prematură prin deteriorarea colagenului și elastinei.
Acest lucru nu înseamnă că apa rece este soluția pentru spălarea feței. Expunerea pielii la temperaturi extreme poate crea stres inutil. Folosirea apei prea reci poate fi revigorantă și poate reduce temporar dimensiunea porilor, dar este posibil să nu curețe la fel de eficient sau să permită absorbția optimă a produselor de îngrijire a pielii. În timp, acest lucru ar putea duce la pori înfundați și o eficiență mai scăzută a produselor.
Pentru o piele sănătoasă, apa călduță este ideală pentru curățare, deoarece înlătură eficient murdăria, uleiul și machiajul, păstrând în același timp uleiurile naturale ale pielii, permițând produselor de îngrijire să fie absorbite mai bine.
Persoanele cu piele sensibilă, precum cei cu rozacee sau eczeme, pot fi mai susceptibile la iritații cauzate de temperatura apei. Apa fierbinte poate dilata vasele de sânge, agravând roșeața pielii predispuse la rozacee.
Cu toate acestea, indiferent de tipul de piele, spălarea feței cu apă fierbinte nu aduce beneficii. Obiceiurile de îngrijire a pielii care ajută la menținerea sănătății porilor includ curățarea de două ori pe zi cu produse non-comedogenice, protejarea pielii de soare și exfolierea regulată cu acizi blânzi precum acidul salicilic pentru a preveni înfundarea porilor.
Foto: shutterstock