Albinele sunt muncitori cu adevarat ocupati si eficienti. Iar ceara de albine este doar una dintre roadele muncii lor de pe urma carora beneficiaza oamenii. Scopul acesteia este a crea sau repara fagurii de miere.
Albinele se hranesc cu nectarul florilor, pe care il transforma in miere. Ele consuma insa si miere, pe care, prin intermediul unor glande speciale, o transforma in ceara.
Apoi, albinele mesteca ceara, iar combinata cu secretiile din cavitatea lor bucala aceasta devine moale si isi schimba culoarea. Ceara de albine capata alta culoare si datorita trecerii timpului sau folosirii ei ca loc de depunere a mierii. Astfel, ea poate fi alba, galbena, portocalie, rosie sau maro.
Multitudinea utilizarilor cerii de albine
Utilizarile cerii de albine sunt prea multe pentru a le enumera, dar acestea includ fabricarea de lumanari, creioane, lustruirea mobilei si pentru impermeabilizare.
Ceara de albine este insa un ingredient folosit si in multe produse si tratament cosmetice. Balsamurile pentru buze, cremele de fata si corp, ceara pentru epilare, unele proceduri dentare si unele operatii reconstructive folosesc ceara de albine.
Prelucrarea cerii de albine depinde de fiecare produs in parte. Ea se topeste la aproximativ 80 de grade C, dar este moale si flexibila si la temperaturi mai scazute.
De ce sa alegi ceara de albine pentru pielea ta
Multe creme si lotiuni pentru maini, picioare si fata contin ceara de albine. Deoarece acestea contin si alte uleiuri, cum ar fi cele minerale sau de masline, rezultatul este un emolient care face o treaba excelenta pentru catifelarea si hranirea pielii. In plus, ceara protejeaza pielea si datorita proprietatilor sale rezistente la apa.
Cu toate acestea, este doar un mit faptul ca ceara de albine cauzeaza sau agraveaza acneea si cosurile. Ea este o componenta atat de sigura si usoara, incat multe produse pentru copii o contin. Lanolina si parafina sunt mai ieftine decat ceara de albine, dar nu sunt atat de benefice pentru piele.
Grozava pentru par
Produsele de ingrijire a parului precum sampoanele, balsamurile, produsele de coafare, care dau rezistenta, volum si stralucire, precum si produsele pentru reparare a parului, contin ceara de albine.
Aceasta are in mod natural un miros placut , dar si un agent de ingrosare care o face un produs ideal daca vrei sa adaugi volum parului tau. Din acelasi motiv, ceara de albine face parul mai usor de aranjat atunci cand vrei sa-l coafezi.
Parul tau este astfel mai sanatos, pentru ca ceara de albine il protejeaza si de factorii nocivi din mediu.
Citeste si Raylife, un lux accesibil tuturor