În perioada autoizolării la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus, vrând, nevrând multe persoane s-au reîntors la obiceiuri simple de frumuseţe, trucuri pe care le ştiau de la mame sau bunice. De la scurb din zaţ de cafea pentru corp, foarte eficient de altfel, la ceai de gălbenele renumit pentru faptul că are grijă de sănătatea pielii şi a mucoaselor. De asemenea, are şi proprietăţi benefice asupra aparatului digestiv.
Gălbenelele cresc în foarte multe grădini din România şi sunt socotite nişte ca fiind nişte plante nepretenţioase dar cu puteri medicinale. Într-o legendă din Marea Britanie se spune că Fecioara Maria îşi împletea în păr flori de gălbenele. Despre beneficiile lor asupra sănătăţii se vorbeşte mult şi de mult timp datorită întrebuinţării îndelungate – de la întărirea sănătăţii inimii, ca adjuvant în caz de rubeolă, variolă.
Astăzi însă, ceaiul de gălbenele este recomandat pentru buna funcţionare a sistemului digestiv şi pentru refacerea sănătăţii pielii şi a mucoaselor. Are rol în refacerea pielii şi în caz de arsuri solare, eritem fesier şi calmează şi dermul după înţepături de insecte.
Pentru o cană de ceai este nevoie de o linguriţă de plantă uscată. Se lasă la infuzat 15 minute şi se consumă neîndulcit. Pentru uz extern, se prepară o infuzie mai concentrată din 2, 3 linguriţe de gălbenele la o plantă.
Este indicat să faceţi comprese cu infuzie de gălbenele pentru păstrarea fermităţii pielii şi împiedicarea formării ridurilor, luminozitatea pielii. Unele persoane care suferă de acnee, au observat efecte benefice după compresele cu infuzie de gălbenele.La fel şi în cazul unor persoane care se confruntă cu probleme precum scalpul uscat şi mătreaţa – părul se clăteşte cu o infuzie de gălbenele.
Deşi are foarte multe beneficii, infuzia de gălbenele nu este potrivită pentru gradive, femei care alăptează şi nici persoanelor care au tratamente pe bază de sedative.