Cele mai noi și mai eficiente tratamente pentru cicatrici și vergeturi

O piele perfectă e dorința fiecărei femei, însă viața lasă uneori urme nedorite pe chip și corp – cicatrici post-acneice, după intervenții chirurgicale sau accidente, vergeturi apărute după naștere ori o cură de slăbire drastică. Din fericire, există tratamente moderne pentru aceste neplăceri. Care sunt acestea ne spune dr. Corina Cucu, medic specialist dermatovenerolog.
Cele mai noi și mai eficiente tratamente pentru cicatrici și vergeturi
Foto: Shutterstock

Cicatricile și vergeturile pot fi estompate sau chiar șterse, în unele cazuri, iar sezonul rece este ideal pentru inițierea acestor tratamente, pentru că eventualele efecte secundare – discret eritem sau inflamație – pot fi ascunse de îmbrăcăminte.

Ce funcționează cel mai bine în cazul dungilor inestetice de pe piele? Tratamentele sunt diverse și, recomandă dermatologii, cel mai bine este să le combini.

Aflăm în continuare care sunt cele mai eficiente tratamente pentru cicatrici și vergeturi de la dr. Corina Cucu, medic specialist dermatovenerolog.

Tratamente pentru cicatrici

  • Infiltrații cu corticosteroizi

Sunt injecții care au ca efect estomparea cicatricilor, nu ștergerea lor completă. Este un tratament care durează câteva luni, rezultatul poate să difere de la persoană la persoană, iar de regulă, pentru un efect optim, este urmat de o terapie complementară.

  • Injecții cu acid hialuronic

Funcționează ca în cazul ridurilor, prin umplerea țesutului injectat, și dau rezultate bune în cazul cicatricilor atrofice de cauze diverse: acnee, intervenții chirurgicale. Minusul acestei proceduri: este o soluție temporară, ca orice injectare cu acid hialuronic – după câteva luni sau ani, procedura trebuie reluată.

  • Microneedling

Este un procedeu dermatologico-estetic realizat cu un dispozitiv dotat cu microace, care pătrund în țesut, unde stimulează mecanismul natural de vindecare a pielii și producția de colagen și elastină.

Practic, prin microneedling, celulele sunt ajutate să se regenereze, cicatricile fiind umplute cu țesut nou, sănătos. Procesul este potențat de un cocktail supernutritiv ce conține acid hialuronic, retinol, vitamine și antioxidanți, care este introdus în țesut de microace.

Microneedlingul dă rezultate forte bune în cazul cicatricilor post-acneice și în cazul vergeturilor recent apărute.

  • Terapie cu laser CO2 fracționat

Este o tehnologie prin care țesutul este lezat în mod controlat. Sunt astfel produse microtraumatisme în piele și este stimulată producția de colagen și elastină. Efectul constă în estomparea și diminuarea cicatricilor. Dă rezultat mai bun în cazul cicatricilor recente, iar procedura nu este recomandată în sezonul cald.

Pentru efect maxim, sfatul dermatologilor este ca tratamentul pentru cicatrici să fie urmat în stadiu incipient, când cicatricile sunt abia formate și sunt mai ușor de estompat sau de înlăturat.

Tratamente pentru vergeturi

  • Terapie cu laser CO2 fracționat

Este aceeași tehnologie aplicată în cazul cicatricilor, care presupune lezarea controlată a țesutului afectat de vergeturi, pentru a stimula producția de colagen. Sunt necesare mai multe ședințe pentru a vedea îmbunătățiri – practic, este un tratament întins pe câteva luni.

  • Microneedling

Este eficient și pentru vergeturile recente. În funcție de tipul și dimensiunea vergeturilor (noi, mai vechi, superficiale sau profunde), medicul dermatolog alege cocktailul de substanțe folosit în timpul procedurii, pentru a maximiza rezultatul.

  • Terapia IPL (cu lumină intens pulsată)

Aceasta funcționează pe același principiu ca metodele anterioare – stimularea producției de colagen. Dă cele mai bune rezultate în cazul vergeturilor noi.

  • Microdermabraziunea și peelingul chimic

Aceste proceduri presupun exfolierea straturilor superficiale ale pielii, pot da și ele rezultate în cazul vergeturilor. Consultația de dermatologie și OK-ul medicului sunt absolut necesare înaintea acestei proceduri.

Anumite boli de piele și afecțiuni de altă natură (boli autoimune, diabet) pot prezenta contraindicații pentru microdermabraziune, iar persoanelor cu pielea foarte închisă la culoare nu le este recomandat peelingul chimic (există risc de depigmentare).

  • Radiofrecvența

Această procedură implică unde radio ce acționează atât la suprafață, cât și în profunzime, dă rezultate relativ rapid. Efectul este însă mai pronunțat asupra celulitei și mai discret asupra vergeturilor. Per total, pielea capătă un aspect îmbunătățit.

La fel ca în cazul cicatricilor, este ideală tratarea vergeturilor când sunt nou apărute (de culoare roșu sau roșu-vinețiu), pentru că pot fi eliminate. Cicatricile mature (albe) pot fi estompate prin terapie de durată, dar sunt mai greu de înlăturat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Corina Cucu - Medic specialist Dermato-Venerologie
Dr. Corina Cucu este medic specialist dermato-venerologie, cu aria de expertiză în dermatoscopie, tricoscopie, ecografie cutanată, chirurgie dermatologică și tratamente laser. În prezent activează în cadrul Clinicii Medikali, unde oferă consultații și realizează proceduri precum: Excizie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult