Celulita, între mit şi adevăr

Ai celulită? Nu eşti singura! Această problemă afectează, la un moment dat, aproape 90% dintre femei. La fel de comune ca şi celulita sunt şi miturile care circulă în jurul ei, cu privire la ce este, ce o cauzează şi care sunt remediile. Iată câteva mituri şi câteva adevăruri despre această afecţiune!
  • Publicat:
Celulita, între mit şi adevăr

Ai celulită? Nu eşti singura! Această problemă afectează, la un moment dat, aproape 90% dintre femei. La fel de comune ca şi celulita sunt şi miturile care circulă în jurul ei, cu privire la ce este, ce o cauzează şi care sunt remediile. Iată câteva mituri şi câteva adevăruri despre această afecţiune!

Mit: celulita este cauzată de toxinele din organism! Există anumite produse anti-celulită care promit să ajute la curăţarea impurităţilor şi a toxinelor din organism. Dar nici eficacitatea lor, nici pretenţiile lor cu privire la ceea ce cauzează celulita nu sunt susţinute de ştiinţă. Mai degrabă, celulita apare atunci când depozitele de grăsime din corp încep să împingă straturile de colagen sau ţesutul conjunctiv de sub piele. Ţesutul conjunctiv poate fi slăbit de hormoni, de lipsa exerciţiilor fizice şi a tonusului muscular, sau de excesul de grăsime şi circulaţia proastă a sângelui. În nici un caz, celulita NU este cauzată de toxine!

Adevăr: femeile sunt mult mai predispuse la celulită decât bărbaţii! Femeile au tendinţa de a transporta mai multă grăsime în jurul şoldurilor şi a coapselor. De asemenea, în cazul femeilor, ţesutul conjunctiv este mult mai greu de ţinut „pe loc”. Totuşi, nici bărbaţii nu sunt complet feriţi de această problemă, specialiştii susţinând că 10% dintre bărbaţi se confruntă cu simptomele de „coajă de portocală”.

Mit: celulita apare doar la oamenii care nu sunt în formă! Excesul de greutate nu face altceva decât să facă mai vizibilă celulita. Datorită excesului de grăsime, ţesutul conjunctiv este mai uşor de împins la suprafaţă şi, prin urmare, accentul va cădea pe celulită. Totuşi, această problemă nu dispare brusc o dată cu pierderea în greutate şi nici nu ocoleşte femeile slabe. Shira Ein-Dor, specialistă în acest domeniu povesteşte: „am tratat până şi modele Victoria’s secret. Celulita nu ţine cont de formă sau mărime”.

Adevăr: celulita se înrăutăţeşte odată cu vârsta! Hormonii par, de asemenea, să joace un rol important în apariţia celulitei. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul femeilor produce mai puţin estrogen – hormon care ajută la buna fluiditate a vaselor de sânge. Mai puţin estrogen înseamnă şi o scădere a producţiei de colagen şi, prin urmare, o deteriorare a ţesutului conjunctiv.

Mit: intervenţia chirugicală (liposucţia) te scapă de celulită! „Dacă problema ta este celulita, soluţia ta nu va fi liposucţia” spune dr. McDaniel. Nu numai că această procedură este dureroasă, dar nici nu te va ajuta să scapi de celulita. Din contră, ar putea face mai rău, împrăştiind straturile de grăsime într-un mod şi mai intestetic. Dacă totuşi vrei să apelezi la medicină, o soluţie alternativă ar putea fi Edermologia – procedură non-chirurgicală care „aspiră” stratul de grăsime de la exteriorul pielii.

Adevăr: exerciţiile fizice pot reduce aspectul de „coajă de portocală”! Este adevărat. Un program regulat de sport poate preveni şi chiar reduce considerabil aspectul de celulită! Fermitatea şi tonifierea muşchiilor vor strânge pielea, oferind iluzia că aceasta a dispărut. 30 de minute de exerciţii fizice pe zi, alături de o dietă sănătoasă, te vor ajuta, în mod sigur, să câştigi lupta anti-celulită!

Mit: exerciţiile cardio sunt cele mai eficiente împotriva celulitei! Exerciţiile cardio, te pot ajuta să dai jos kilogramele în plus, ceea ce poate reducem aspectul de celulită. Totuşi, pentru a scăpa cu adevărat de această problemă, este indicat să combini exerciţiile cardio cu cele de forţă. Un program de 15 minute pe zi din fiecare categorie de exerciţii (cardio şi forţă) sunt suficiente pentru a remedia vizibil problema.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult