Riduri plus celulită? Ce au în comun aceste două aspecte ale pielii? Sunt cele mai deranjante “simptome” ale tegumentelor. Putem să îmbătrânim mai lent, şi cu puţin ajutor, putem să vindecăm înflamaţia cronică, adică celulita. Cu alte cuvinte, avem soluţii pentru aceste probleme estetice. Vom descrie fiecare ingredient activ dovedit care se regăseşte în cremele antirid dar şi în cele anticelulitice.
Terapii perfecte antiageing nu există. Există însă reguli importante de îngrijire a corpului care se aplică încă din prima zi de viaţă pentru a evita îmbătrânirea prematură. De ce? Începem să îmbătrânim din prima clipă de viaţă, dar semnele vizibile apar după 25 de ani.
Din primele zile de viaţă ale bebeluşului, în loc de creme scumpe şi extravagante, puneţi-i în apa în care face baie un ou bătut. Conţine proteine complete, vitaminele liposolubile, care îi hrănesc bebeluşului toate structurile pielii atât de delicate. În primul an de viaţă, feriţi-l de razele soarelui prin haine cu mânecă lungă, pălării, creme de fotoprotecţie.
Pielea sugarului nu este pregătită pentru agresiunea ultravioletelor. Cu alte cuvinte, nu are calităţile necesare să se apere singură. După primul an de viaţă, expuneţi copilul treptat la lumină şi doar între orele considerate sigure, adică dimineaţă până în ora 10 şi după amiaza după ora 17. Acum 20 – 30 de ani se considera că, în copilărie, e nevoie de o expunere masivă la soare, obicei care ar optimiza producţia de vitamina D. În prezent, se consideră că adevărata protecţie solară se face doar în timpul copilăriei.
În această primă etapă a vieţii, ADN-ul celulelor tegumentelor nu trebuie modificat prin agresiuni solare, pentru că acesta este unul dintre motivele pentru care la maturitate pot apărea cancere de piele. Excesul de soare în prima partea vieţii determină în adolescenţă uscare excesivă a pielii şi apariţia aşa numitelor vinişoare roşii înspre exterior, atât de inestetice! O altă regulă în afară de protecţia cu haine sau cu produse cosmetice: pielea trebuie protejată prin igienă corectă, ceea ce înseamnă cel mult două duşuri pe zi.
Spălările excesive duc de asemenea la uscăciune exagerată, ceea ce lasă pielea descoperită altor agresiuni. Iar reacţia acută este înroşire, apariţia eczemelor, ceea ce îi strică echilibrul şi face acest organ sensibil la alte agresiuni externe.
Ridurile pot sa apară încă de la sfârşitul adolescenţei. În acest moment, urmaţi două indicaţii zilnic. Pielea se îngrijeşte dimineaţa cu produse hidratante, grase (după caz), antiinflamatoare.
Şi mai există o regulă importantă. Când plecaţi de acasă, fie că e iarnă, vară, primăvară, toamnă, aplicaţi-vă o cremă cu fotoprotecţie pe faţă, gât, decolteu şi mâini. În prezent, există produse care au inclus fond de ten, deci nu va sesiza nimeni că aveţi cremă de protecţie solară.
Produsele care conţin minerale, spre exemplu, cele mai eficiente, dau tegumentului un aspect albicios, neplăcut. În privinţa produselor de hrănire, antirid, multe se bazează pe ingrediente recunoscute ca fiind eficace în lupta cu semnele trecerii timpului.
Cu celulita începe o altă poveste. În primul rând, celulita poate apărea de la cele mai tinere vârste. Cum vă puteţi da seama că aveţi celulită şi nu ţesut adipos localizat? Prindeţi pielea între degete şi apăsaţi cu putere. Dacă doare, vorbim despre celulită. Dacă nu doare, sub epidermă aveţi ţesut adipos.
Celulita este, de fapt, o stare inflamatorie care poate diminua prin creşterea aportului de apă şi printr-o hrană bogată în antiinflamatoare. Este vorba de frunze verzi, legume, fructe proaspete din belşug. Pe de altă parte, are nevoi de drenaje limfatice care se realizează prin masaj. Şi în cazul acestora puteţi apela la creme cu subtanţe active, care au însă un efect local, limitat. Aceasta deoarece celulita se priveşte şi se tratează global, şi nu doar local.
Cum? Măriţi consumul de apă, măriţi consumul zarzavaturilor şi al legumelor cu un conţinut mare de apă (altele decât amidonoasele reprezentate de cartof, porumb). În al doilea rând, dimineaţa la trezire, când lichidele interne ale organismului diminuă şi favorizează inflamaţie, beţi un pahar mare de apă, mâncaţi şi abia apoi beţi cafea, adică un diuretic.
De ce să luptaţi împtriva grăsmii localizate şi a celulitei? Ambele au efect adverse şi modifică metabolismul steroizilor, adică al hormonilor sexuali. De fapt, este vorba de o modificare a echilibrului endocrin.
În primul rând, dacă aveţi celulită, corpul dumneavoastră trage un semnal de alarmă că vrea şi are nevoie nevoie de antioxidanţi. E vorba atât de cei din legume şi fructe proaspete, dar şi de vitaminele uleioase, de exemplu vitamina A sau E pe care le găsiţi optim în peşte, unt natural organe de animal tânăr sau fructe oleaginoase. Aveţi grijă ca în alimentaţie să existe aceste produse din abundenţă.
Antioxidanţi puternici găsiţi în special în fructele de pădure. Le congelaţi în sezon şi le consumaţi toată iarna. Cătina conservată în miere este un fruct-minune anticelulită care ar trebui consumat tot anul. În al doilea rând, celulita nu se elimină fără apă. Beţi peste 3 litri de apă pe zi. În al treilea rând, masajele dau rezultate în contextul unei alimentaţii corecte. În caz contrar, aruncaţi banii pe fereastră.
Şi nu în ultimul rând, terapia cu laser ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii. Lumina determină un proces fiziologic de regenerare cutanată prin formarea de celule noi, care repară punct cu punct ţesutul cutanat deteriorat. Însă aşteptările trebuie să fie realiste. În privinţa masajelor locale, iată substanţele active eficiente.
Este extras din seminţele fructelor de argan, un copac care creşte în Maroc. Conţine acizi graşi Omega 6, Omega 9, dar şi fenoli. Este un ulei cu o compoziţie similară grăsimilor pielii umane, de aceea se foloseşte în prevenţia ridurilor.
De asemenea, are proprietăţi hidratante şi protejează pielea, astfel încât poate fi utilizat inclusiv pentru masajul sugarilor. Uleiul de argan reprezintă cea mai bună îngrjire pentru firul de păr. O mască cu ulei de argan săptămânală face adevărate minuni pentru firele de păr distruse.
Revenind la piele, acizii graşi nesaturaţi pe care îi are în compoziţie sunt cei care oferă elasticitate, deci participă la estomparea ridurilor existente. Acest ulei hrăneşte în profunzime celulele pielii, mai exact membrana celulară formată din grăsime. Ca să înţelegeţi cum acţionează aceste substanţe active, haideţi să facem puţină histologie. Membrana celulelor, paradoxal, este şi creierul celular, deci de o importanţă vitală.
Această membrană este formată doar din grăsime şi rolul ei înseamnă înclusiv protecţie. Dacă membrana celulelor pielii este nealterată, atunci pielea va fi capabilă să se apere singură de agresiunile ultravioletelor spre exemplu.
Rezumând, este vital pentru funcţia celulelor ca membrana acestora să fie intactă. Iar membrana intactă se întreţine şi prin aport din exterior de grăsimi compatibile cu pielea, dar şi prin aport corect de hrană, respectiv prin aport de proteine complete (carne, ouă, lactate).
Planta are în compoziţie peste 200 de substanţe active care se constituie ca antiinflamatoare şi antimicrobiene pentru tegument. Aloe vera este o plantă unică care contribuie la întârzierea semnelor specifice îmbătrânirii.
Planta ajută atât în menţinerea sănătoasă a pielii dar şi în vindecarea sau ameliorarea unor leziuni cutanate. Mai mult decât efectul antiinflamator, acestă plantă are efect cicatrizant.
Consumaţi migdale crude zilnic, între 10 şi 20 de sâmburi. La fel ca şi în cazul altor fructe oleaginoase, migdalele se consumă după ce le-aţi scos din coajă. În felul acesta, grăsimile pe care le conţin nu se oxidează şi nu dezvoltă compuşi toxici.
Vitamina E, vitamine din complexul B, acizi graşi Omega 6, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, calciu, acid folic, proteine şi fibre – toate le conţine sâmburele de migdală. Circa 40 de grame de migdale zilnic acoperă 12% din necesarul de proteine, 35 % din necesarul de vitamina E, un antioxidant indispensabil pentru sistemul imunitar.
Aceeaşi cantitate de migdale conţine echivalentul de calciu al unui sfert de ceaşcă de lapte. Consumul zilnic de migdale contribuie la tratamentul pielii uscate. Iar uleiul de migdale se foloseşte în produsele cosmetice antirid tocmai pentru aportul mare de vitamina E. }ineţi cont de o lecţie de fiziologie.
Pielea are nevoie de vitaminele A, D şi E ca să poată să ţi îndeplineacă rolul de organ de protecţie.
Boabele de cacao se numără printre cele mai bogate surse de flavonoide, atât de valoroase pentru proprietăţile lor puternic antioxidante care contribuie la o îmbătrânire lentă a organismului.
Consumaţi astfel cacao caldă şi ciocolată cu minimum 70% cacao. Aceleaşi flavonoide, dacă sunt aplicate pe piele, au efect antiaging. Este vorba de fapt de ajutorul pe care îl dau acestui organ de dimensiuni considerabile să îşi poată îndeplini optim funcţia de protecţie.
Vorbim tot despre un ulei care are în compoziţie masă grasă asemănătoare cu cea din celulele pielii umane. Cel mai mare avantaj al acestui ulei este că intră instantaneu în piele şi nu dă senzaţia de peliculă grasă la nivelul tegumentelor. Dar pelicula de substanţe grase protejează integritatea celulelor de la nivelul pielii.
Uleiul de jojoba poate fi utilizat şi în îngrijirea naturală a părului. Puteţi pulveriza pe par ulei de jojoba în loc să folosiţi balsam. De asemenea, o mască cu ulei de jojoba hidratează părul, îl reface şi îi împiedică căderea excesivă.
Cofeina este un ingredient activ excent în cremele destinate combaterii celulitei cărora trebuie să le citiţi ingredientele asemenea alimentelor.
Dar şi zaţul de cafea este la fel de valoros. Alegeţi un sortiment de cafea ecologică, împachetată în defavoarea cafelei vrac. Ideală ar fi cafeaua ecologică.
Zaţul de cafea este excelent pentru peelingul pielii, dar şi în limitarea celulitei datorită celulozei pe care o conţine. Masat pe piele, exercită un peeling eficient şi stimulează circulaţia microdermică.
Conţine betacaroten, zaharuri, iod, uleiuri eterice şi săruri minerale. Are un puternic efect antiinflamator şi de aceea este excelentă în creme anticelulitice. Iedera destinde pielea şi îi redă supleţea.
Iată de ce, dacă nu apelaţi la substanţa activă integrată în creme, un ceai concentrat este excelent. 300 de grame de plantă uscată şi mărunţită se fierb într-un litru şi jumătate de apă (la foc mic). Apoi vasul se acoperă şi se lasă la răcit. Se filtrează, se fac comprese pe care le aplicaţi pe zonele afectat de celulită şi în felul acesta, se obţine efectul antiinflamator.
Puteţi apela la acest tratament de trei ori pe săptămână, timp de o lună. Fiecare compresă se menţine o oră pe piele.
Autor: Ioana Georgescu