Ceramidele sunt lipide, un tip de molecule grase, care se regăsesc în mod natural în piele și de care organismul are nevoie pentru hidratare. Acestea formează porțiunea superioara a epidermei, cunoscută și ca stratum corneum, și este responsabil cu menținerea celulelor în același loc. De asemenea, acționează ca un lipici, motiv pentru care ține bariera pielii intactă. Ceramidele sunt agenți de hidratare care fac pielea să se simtă fină și catifelată la atingere.
Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de ceramide din piele scade, iar începând cu vârsta de 30 de ani, aproape 40% din ceramidele pielii sunt epuizate. La vârsta de 40 de ani, numărul crește la 60 de procente. Este nevoie de legume verzi și uleiuri sănătoase (de cocos și avocado) și incorporarea ceramidelor în rutina de îngrijire a pielii pentru a reface bariera protectoare.
Ceramidele creează un scut protector care menține la distanță factorii iritanți din mediu precum murdăria și poluarea, în timp ce hrănește pielea. Există studii care arată că produsele care conțin ceramide pot ameliora și preveni pielea sever uscată. Atunci când bariera protectoare este compromisă (de vârstă, nivelul de poluare și expunerea la soare), pielea arată și se simte uscată, dar mai ales este pronunțată sensibilității, iritației și afecțiunilor precum eczema.
Ceramidele mimează lipidele care se găsesc pe piele, motiv pentru care sunt mai ușor acceptate și absorbite față de alte ingrediente. Se potrivesc perfect oricărui tip de piele (sensibilă, uscată sau grasă) și pot fi folosite atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. De cele mai multe ori, produsele de îngrijire care conțin ceramide, mai pot avea și alte ingrediente precum glicerină și acid hialuronic, care și ele pot fi folosite pe întregul corp și pe față, deoarece hrănesc în profunzime și sunt abdorbite mai ușor de straturile pielii.