Colagen pentru tinereţe şi frumuseţe

În timp, fibrele de colagen îşi pierd elasticitatea, fapt ce conduce la apariţia semnelor vizibile ale îmbătrânirii la suprafaţa pielii, cum ar fi cutele profunde, ridurile şi liniile fine.
  • Publicat:
Colagen pentru tinereţe şi frumuseţe

Colagenul este proteina cu cea mai mare concentraţie din corpul uman. Aceasta este considerată substanţa care menţine corpul laolaltă, putând fi găsită în oase, muşchi, piele şi tendoane.
Colagenul joacă un rol important în corpul uman şi este utlizat cu preponderenţă în anumite zone ale medicinei. Deteriorarea colagenului din corpul uman poate atrage după sine diverse probleme de sănătate, proteina putând fi folosită, de asemenea, şi la regenerarea corpului uman.

Ce este colagenul?

Colagenul se găseşte cel mai adesea în piele, oase şi ţesuturile conectoare din corp, oferind suport structural, forţă şi un anumit grad de elasticitate. Odată cu reducerea producţiei de colagen pielea îşi pierde elasticitatea, provocând linii fine şi riduri precum şi slăbirea cartilajelor de la încheieturi.

În timp, fibrele de colagen îşi pierd elasticitatea, fapt ce conduce la apariţia semnelor vizibile ale îmbătrânirii la suprafaţa pielii, cum ar fi cutele profunde, ridurile şi liniile fine.

La ce este folosit colagenul?

Întrebuinţări medicale

Datorită diversităţii funcţionale, a faptului că se resoarbe şi că se produce natural, colagenul prezintă mai multe întrebuinţări medicale, putând fi utilizat prin intermediul mai multor dispozitive medicale. Colagenul utilizat în medicină provine din surse umane, bovine, porcine sau ovine.

Filler-ele

Injecţiile cu colagen pot îmbunătăţi conturul pielii umplând zonele cu goluri. Colagenul ajută la eliminarea ridurilor şi a cicatricelor (inclusiv a celor lăsate de acnee), atâta timp cât acestea nu prezintă margini dure.

Colagenul poate corecta defectele superficiale, cele mai agravate putând fi completate cu grăsimi, silicon sau implanturi.

Pansament în cazul rănilor

Colagenul poate atrage noi celule în zona rănilor, susţinând vindecarea şi oferind o bază solidă pentru dezvoltarea de noi ţesuturi. Pansamentele cu colagen sunt, astfel, folosite pentru vindecarea diverselor tipuri de răni precum rănile cronice cu vindecare lentă sau arsurile de gradul doi.

Producţia de colagen

Creşterea producţiei de colagen, elastină şi melanină poate fi stimulată prin terapie laser. Această tehnologie poate fi utilizată, de asemenea, pentru tratamentul vergeturilor.

Care sunt factorii care deteriorează producţia de colagen?

Numeroşi factori pot cauza reducerea producţiei de colagen din corpul uman. Printre aceştia se numără consumul de zaharuri, fumatul, expunerea la razele ultraviolete, bolile autoimune.

Nivelul colagenului scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, acest lucru fiind imposibil de oprit. Totuşi, luând măsuri de precauţie putem proteja nivelul colagenului din corpul nostru, menţinându-ne pielea, oasele, muşchii şi încheieturile sănătoase pe perioade mai lungi de timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Mătreaţa: tratamente naturale
Mătreaţa: tratamente naturale