Copilul tău vrea cercei în nas? Un medic explică ce este hemangiomul septal și care sunt riscurile unui piercing în nas

”Acul cu care se fac găuri pentru piercinguri trebuie să fie steril. Nu toate zonele nasului sunt recomandate de medici pentru piercinguri” explică dr. Yasser Aboudan.
  • Publicat:
Copilul tău vrea cercei în nas? Un medic explică ce este hemangiomul septal și care sunt riscurile unui piercing în nas
Vrei cercel în nas? Iată ce riscuri pot apărea! Foto: Shutterstock

Cerceii sunt la modă pe toate meridianele și la toate vârstele. Cel mai popular și lipsit de riscurile complicațiilor medicale este să faci găuri în urechi, mai exact în lobul urechii conform specialiștilor. Însă cerceii se aplică în diverse părți ale corpului și mai ales cu precădere la nivelul feței: urechi, nas, sprâncene. Despre riscurile ce pot apărea la persoanele care vor piercinguri permanente în nas, am stat de vorbă cu medicul ORL Yasser Aboudan.

CSÎD: Cerceii ne fac să arătăm și să ne simțim mai bine în pielea noastră.  Ce complicații pot apărea din cauza găurilor dar și a pierciengurilor?

Dr. Yasser Aboudan: În primul rând atunci când se efectuează găurile este important să ne asigurăm că acul este steril. Dacă acul nu este steril sută la se poate face infecție, apoi supurare, uneori am văzut chiar necroză, şi se ajunge la complicații severe.  O altă situație în care pot apărea complicații este aceea în care pacientul este allergic la metalul din care este făcut cercelul.

Zonele în care se fac găuri în nas pentru cercei

CSÎD: Este riscant să îți pui piercinguri nazale? Ce experiență aveți?

Dr. Yasser Aboudan: Din câte știu, și din câte am experimentat din rândul pacienților care vin la mine cu complicații, la nivelul nazal, piercing-ul se realizează în mai multe zone. Prima zonă este mijlocul nasului, ca să ne exprimăm în termeni pe înțelesul tuturor, porțiune dintre nări, columella în limbaj medical. Pentru că acesta este un  cartilaj, există un risc foarte mare de abces septal sau hemangiom septal.

Hemangiomul septal – o complicație care poate apărea la piercinguri

CSÎD: Ce este hemangiomul septal?

Dr. Yasser Aboudan: Hemangiomul este tumoră benignă pentru care, dacă aceasta pătrunde adânc în țesuturile moi, este necesar tratament chirurgical.

CSÎD: În general ce le recomandați persoanelor care vor să-și înfrumusețeze look-ul cu cercei, piercinguri?

Dr. Yasser Aboudan: E bine să cunoasteți riscurile înainte de a lua o astfel de decizie. Se mai pun cercei la nivelul nărilor, al alarelor, şi acolo avem cartilajul alar care ridică aripa nazală, și care este foarte sensibil. Precum în cazul urechii, și acest cartilaj poate fi afectat şi poate necroza, dacă procedura nu e făcută cum trebuie, iar integritatea fizionomiei este pusă în pericol sever. Este un risc pe care eu personal zic că e bine să îl evităm.

dr Yasser Aboudan , foto arhivă
Dr Yasser Aboudan , foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult