Copiii vor să copieze tot ce văd la adulți. Și chiar fac asta – pe imitare se bazează mare parte din procesul de învățare. Totuși unele obiceiuri, oricând de inocente ar părea, nu sunt de copiat. Spre exemplu – colorarea unghiilor copiilor cu ojă la micuți este de evitat. Un studiu efectuat pe 59 de tipuri de ojă vândute în țara noastră de către Asociației Pro Consumatori efectuat în 2017 arată că oja poate conține chimicale periculoase. Mai mult nu este indicată în sarcină și nici pentru vârstinici.
Vara, în vacanță simțim cu toții nevoia să ne răsfățăm. Și mai mult ca niciodată parcă să acordăm atenție și modului în care arătăm. Femeile de toate vârstele vor să fie mai cochete și aplică cât mai multe trucuri pentru frumusețe. Atenție însă la conținutul produselor cosmetice și mai ales la starea de sănătate a destinarilor. Chiar dacă par inofensive, pe termen lung folosirea unor produse cosmetice poate aduce în corp substanțe chimice cu efecte negative asupra sănătății. Unul dintre ele este lacul de unghii sau oja.
Un studiu din 2017 efectuat pe oja vândută în țara noastră la acel moment (59 de produse) arătă au identificat 119 substanțe, printre ele aflându-se (aldehida formică / formaldehyde, toluen / toluene, ftalați / phthalates, rășina de formaldehidă / formaldehyde resine, camfor / camophor, parabeni / parabens, trifenil fosfat / triphenyl phosphate). De asemenea, nanoparticulele prezente în produsele cosmetice inclusiv oje sunt controversate.
”Cu toţii cedăm presiunilor celor mici, însă nu trebuie să uităm că întâi avem datoria de a ne proteja copiii, ferindu-i de produsele cosmetice îndoielnice care pot pune în pericol sănătatea lor.
Din nefericire, aprox. 13000 de substanţe chimice se utilizează în industria cosmetică şi numai 10% din acestea au fost evaluate în privinţa siguranţei” explică Dr. Ingrid Ada Bălan, medic pediatru în cadrul studiului APC.
Unghiile deși au o structură dură tot permit pătrunderea substanțelor în organism. În cazul ojelor inclusiv mirosirea lor duce la intrarea în contact cu ingredientele. ”În acelaşi timp, unghiile nu constituie o barieră menită să împiedice pătrunderea în organism a substanţelor toxice, menţionând faptul că acestea sensibilizează organismul şi prin inhalare. Este binecunoscut faptul că un copil se joacă deseori cu ojele de unghii, existând un risc crescut de a inhala substanţele regăsite în interiorul acestor produse. Totodată, cei mai mulţi dintre copii au obiceiul de a băga degetele în gură, ca atare riscul de a se intoxica este şi mai ridicat, întrucât ingestia acestor substanţe chimice poate perturba tractul gastrointestinal, dar în acelaşi timp ridică probleme şi la nivelul ficatului sau al rinichilor” a mai explicat dr. Ada Bălan, medic pediatru participant la studiul APC.
În cadrul aceluași studiu APC dr. Ada Bălan, medic pediatru explică unde putem verifica ingredientele din cosmetice și putem citi despre siguranța lor. ”Vă aduc la cunoştinţă că portalul online Environmental Working Group constituie o bază de date internaţională care ne oferă informaţii preţioase legate de compoziţia chimică a aprox. 65000 de produse cosmetice, putând accesa secţiunea dedicată ojelor de unghii printr-o simplă vizualizare a link-ului http://www.ewg.org/skindeep/browse/nail+polish/.
”Pe acest site veţi regăsi cu siguranţă cele mai sigure branduri de oje pentru copii, recomandând în acelaşi timp să alegeţi întotdeauna produsele asociate cu scorul 1. În încheiere, le recomand părinţilor să achiziţioneze ojele non-toxice pe bază de apă, care nu prezintă niciun risc, putând fi folosite în deplină siguranţă chiar şi de către viitoarele mame” a mai completat dr. Ada Bălan.
Sursa: Asociația Pro Consumatori