Cori Grămescu, despre îmbătrânire: Cu toate operațiile estetice din lume, o femeie de 40 de ani nu mai poate arăta ca la 20

Viața femeii nu se termină abrupt la 40 de ani. Nu trebuie să ne refugiem în rolul de mame, nici să ne agățăm cu mâinile ridate de ultimul zvâc de tinerețe, spune Cori Grămescu.
  • Publicat:
Cori Grămescu, despre îmbătrânire: Cu toate operațiile estetice din lume, o femeie de 40 de ani nu mai poate arăta ca la 20
Foto: Facebook @Cori Grămescu

Procesul de îmbătrânire este perceput adesea ca fiind dizgrațios, mai ales în cazul femeilor. Apariția ridurilor, lăsarea sânilor sau alte semne de bătrânețe sunt frecvent ascunse, atunci când există posibilități financiare, prin intermediul operațiilor estetice și al injecțiilor care redau „tinerețea” de altădată. Sunt însă și persoane care îmbrățișează fenomenul natural al îmbătrânirii, fără să țină cont de gura lumii sau de standardele nerealiste impuse de societate, dar care trăiesc în armonie și având grijă la stilul de viață. La fel cum sunt persoane care se resemnează cu „eticheta bătrâneții” și nu mai acordă deloc atenție propriului corp, alimentației sau stării de bine.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, face o „radiografie” a stereotipurilor despre îmbătrânire și oferă câteva motive pentru care înaintarea în vârstă este benefică sub multe aspecte.

Despre îmbătrânire – părțile bune care vin odată cu înaintarea în vârstă

„Mi-a venit așa, să vorbesc despre subiectul asta, despre îmbătrânire, că iar s-a trezit o tanti să se ia de Dana Nălbaru că are riduri. Lăsând la o parte că nu e OK să ne dăm cu părerea despre cum arată oamenii din jurul nostru, stau să mă întreb de ce ne e atât de greu în România să privim înaintarea în vârstă altfel decât ca pe un proces care trebuie ori acceptat cu resemnare, ori ascuns cu orice preț cu tot felul de proceduri și filtre.

Cred că mai e și o cale alternativă, aia în care viața devine mai bună și mai plăcută pe măsură ce îmbătrânești. Ai mai mult timp liber, căci ești într-un punct de carieră mai solid și mai puțin solicitant.

Ai mai puține responsabilități, căci dacă ai copii ei sunt deja mai mari și cumva devine mai simplu, sau dacă nu ai copii ai un venit suplimentar la dispoziție și destul de mult timp liber. Și te cunoști mai bine, știi cine ești și ideal e să fi lucrat la tine și cu tine ca să fii o versiune mai bună și mai matură a ta. Și în paradigma asta, totul e mai bun și mai domol, cu toate că unele lucruri dispar din viața ta.

Da, pierzi poate câte ceva la nivel de aspect fizic și prospețime a corpului, dar te poți îngriji și te poți bucura de corpul tău în formule mai împlinitoare și mai plăcute. Sexul e mai bun, pentru că îți știi mai bine corpul și ai mai multă încredere în tine, ai ceva mai multă experiență și plăcerile trupului sunt adeseori dublate de conexiune și bucuria de a fi împreună cu your signifiant other(s).

Ai mai puțină energie, poate, dar muncești mai organizat, așa că poți avea mai multă eficiență, deci tot p-acolo iese.

Și poți să te bucuri în tihnă de viața ta, dacă ai grijă de tine în mod chibzuit.

În România simțeam foarte tare presiunea de a părea că sunt tânără

Să faci sport, să mănânci sănătos, să te îngrijești de corpul tău nu e despre a fenta bătrânețea. Căci, cu toate operațiile estetice și cu toate fillerele din lume, o femeie de 40 de ani nu mai poate arăta ca la 20 de ani, oricât ne-am screme. Putem să ne dezbrăcăm în toți chiloții din lumea asta și putem să ne postăm în cea mai bună lumină. Nu păcălim pe nimeni, nici măcar pe noi.

Dar nu pentru asta ar trebui să avem responsabilitatea propriului corp. Ci pentru a fi în picioare și la 90 de ani, pentru a avea o viață independentă și demnă și după 85 de ani. Pentru a ne bucura de viață și la 65 și pentru a simți că viața are sens și la 75 de ani.

În România simțeam foarte tare presiunea de a părea că sunt tânără, că arăt mai bine decât se așteaptă lumea de la o femeie de 40 de ani. Acum însă simt încrederea și bucuria că o să mă pot baza pe corpul meu în următorii 40 de ani fără mari probleme.

Pentru asta mănânc bine, pentru asta am grijă de mine zi de zi. Ca să trăiesc cu bucurie.

Suntem ființe întregi, evoluăm de la un an la altul

Viața femeii nu se termină abrupt la 40 de ani. Nu trebuie nici să ne refugiem în rolul de mame, nici să ne agățăm cu mâinile ridate de ultimul zvâc de tinerețe, pozând toată ziua în chiloți, nici să depunem armele spunând că ne-am trăit viața.

Suntem ființe întregi, evoluăm de la un an la altul. Corpul ni se schimbă, așa cum ni se schimbă și mintea, și sexualitatea, și moralitatea.

Tot ceea ce facem pentru noi înșine ar fi bine să se traducă în și mai multă liniște, și mai multă bucurie de a trăi, și mai multă împlinire în viața de zi cu zi. De la a mânca mai bine, a ne mișca mai bine, a avea mai multă grijă de noi până la a explora cu mai mult curaj fantezii, a ne trăi plăcerea fizică, a ne cultiva bucuria unei vieți trăite în armonie și aliniere.

Nu e despre riduri, nu e despre a trăi încercând să părem tinere, nu e despre a fi mame eroine sau expresii ale sacrificiului personal.

E despre bucuria de a fi și despre speranța cu care ne uităm la viitorul nostru – cum arată următorii 30-40 de ani?”, încheie Cori Grămescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News