CREMELE care irită pielea dacă te expui la soare. 10 ingrediente de ținut minte

Evită soarele dacă ai folosit aceste creme! Află care sunt cele 10 ingrediente care cresc riscul de arsuri solare, iritații și pete pe piele.
  • Publicat:
CREMELE care irită pielea dacă te expui la soare. 10 ingrediente de ținut minte
Foto: profimediaimages.ro

Vara poate fi o perioadă dificilă, mai ales dacă avem pielea sensibilă și predispusă la apariția iritațiilor. Însă și rutina de îngrijire trebuie adaptată sezonului cald.

Anumite ingrediente din creme pot cauza sensibilitate la soare, care se manifestă printr-o inflamație sau roșeață neobișnuită a pielii, similară unei arsuri solare. În consecință, astfel de produse trebuie evitate cu câteva ore înainte să ne expunem la soare sau să folosim obligatoriu cremă de protecție cu FPS 50+, pentru a evita problemele pielii.

10 ingrediente din creme care pot cauza iritații dacă te expui la soare

Retinol (vitamina A) – este un ingredient des utilizat în cremele antirid, deoarece atenuează liniile fine, porii dilatați și regenerează pielea prin stimularea producției de colagen. Însă tocmai acest efect de regenerare celulară face ca pielea noastră să fie mult mai sensibilă la acțiunea soarelui. Pentru a evita apariția iritațiilor pe piele, folosește cremele cu retinol seara, iar a doua zi aplică și o cremă de protecție solară înainte să ieși afară.

Citește și: Crema de protecție solară expirată – ce probleme de piele apar dacă o folosești

Hidrochinonă – această substanță este folosită în compoziția cremelor de albire a pielii, oferindu-i acesteia un plus de luminozitate. Cosmeticele pe bază de hidrochinonă previn producția excesivă de melanină, pigmentul care dă culoare pielii, părului și ochilor. Trebuie să știi însă că zonele tratate cu astfel de produse sunt mai sensibile la radiațiile ultraviolete, motiv pentru care se recomandă evitarea expunerii la soare pe parcursul tratamentului.

Citește și: Soluții sigure pentru albirea zonei genitale

Uleiuri din citrice – acestea oferă cremelor un miros plăcut, proaspăt, dar pot duce și la fototoxicitate, o reacție chimică ce provoacă roșeață, arsuri și pete pe piele. Așadar, înainte să te expui la soare, asigură-te că nu folosești creme sau seruri hidratante care au ca ingrediente active uleiuri din citrice (portocale, lămâie, lime, grefrut).

Citește și: Uleiurile esențiale: aveți grijă când și cum le folosiți! Beneficii și pericole

Acizi exfolianți – astfel de compuși sunt utilizați în produsele de îngrijire care elimină celulele de la suprafață și stimulează regenerarea pielii. De regulă sunt folosite de persoanele cu acnee, dar și de cele care se confruntă cu keratoză pilară (piele de găină) sau strawberry legs (piele „de căpșună” pe picioare). Exemple de astfel de ingrediente sunt: acidul glicolic, acidul lactic, acidul mandelic, acidul salicilic, acidul azelaic. Pentru a evita iritațiile pe piele, aplică astfel de produse conform recomandărilor medicului dermatolog (adică nu foarte des) și folosește cremă de protecție solară când ieși afară.

Citește și: Ce beneficii are acidul salicilic pentru piele

Clindamicină și peroxid de benzoil – produsele care au aceste ingrediente în compoziție au efect antibacterian, fiind des recomandate în cazurile severe de acnee. Totuși, ingredientele active pot usca excesiv pielea, motiv pentru care aceasta este mult mai sensibilă la soare și există riscul apariției iritațiilor, petelor și arsurilor solare. În consecință, folosește astfel de produse cu câteva ore înainte de expunerea la soare (ideal seara) pentru a evita complicațiile.

Citește și: Acneea: cum apare, cum o influențează hormonii și ce soluții există

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult