CSID a încercat Baia Cleopatra și băile cu apă sărată. Ce efecte au?

Pentru un moment de relaxare am și testat baia Cleopatra și alte tratamente care m-au ajutat să fiu...„zen”, cum îmi place mie să spun.
  • Publicat:
CSID a încercat Baia Cleopatra și băile cu apă sărată. Ce efecte au?
Foto: pexels

Fiecare dintre noi are momente în care simte că nu mai poate face față stresului, că task-urile de la locul de muncă și resposabilitățile din viața de zi cu zi te copleșesc. Să nu mai vorbim de pandemia cu care ne confruntăm de aproape doi ani și care ne-a schimbat radical viețile. Nu lăsa momentele acestea să-ți strice starea de bine, mai ales că știm că stresul ne afectează atât mintea, cât și corpul și este un factor responsabil pentru apariția a numeroase boli cronice. Pentru un moment de relaxare și departe de aglomerația și haosul din Capitală, am ales să fug la Sovata pentru a mă încărca cu energie din surse naturale, ocazie cu care am și testat baia Cleopatra și alte tratamente care m-au ajutat să mă întorc…„zen”, cum îmi place mie să spun.

Nu de puține ori am auzit despre importanța conectării cu natura. Sportul în natură este benefic pentru minte și corp, la fel și simplele plimbări, dar unde mai pui că aici poți face și drumeții către muntele de sare de la Praid, una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania, dar și că poți bea o cafea în salina Praid sau poți trata bolile respiratorii cu ajutorul apei sărate. Să nu uităm de Lacul Ursu, singurul lac heliotermic din Europa. O plimbare de câteva minute în jurul lacului m-a ajutat să mă detașez complet de tot ce știam că mă așteaptă acasă.

Băile cu apă sărată și efectele asupra imunității și sistemului respirator

Pentru că suntem în sezonul rece, perioadă în cre virozele și răcelile sunt o reală provocare să le ținem la distanță, apa sărată poate fi un remediu, dar și o metodă prin care putem preveni anumite afecțiuni, iar asta entru că mecanismul său de acțiune este extrem de complex. Principalele efecte ale apei sărate sunt scăderea durerii și a inflamației, scăderea tensiunilor musculare și articulare, creșterea mobilității și a plasticității țesuturilor, readaptarea la efort, creșterea capacității cardio-respiratorii și relaxarea sistemului nervos.

„Sarea din Lacul Ursu de aplică sub următoarele forme: îmbăiere în lac, băi sărate în cadă (37-39 grade Celsius, 100-150 g NaCl/litru) și împachetări cu nămol sărat”, ne spune dr. balneolog Suzana Pretorian.

Tot dr. Suzana Pretorian ne spune că „inhalațiile cu apă sărată concentrată extrasă din Lacul Ursu au efect protector atât general, cât și local, direct asupra principalei căi de infecți în sezonul rece: aparatul respirator. Ele cresc nivelul de imunoglobuline A la nivelul mucoaselor respiratorii și astfel este îndepărtată histamina responsabilă de alergizare din celulele bronșice. Aerosolii nazali vizează în special căile aeriene superioare (pentru rinite, sinuzite, faringo-laringite, amigdalite cronice), în timp ce pulverizațiile la cameră au efect mai ales asupra căilor aeriene inferioare (bronhii, plămâni). O altă procedură foarte utilă în procesul de creștere a imunității constă în băi în apă sărată concentrată și caldă, de 1-2 ori pe zi, în ședințe de câte 10-30 de minute”.

Baia Cleopatra, un moment de răsfăț pentru piele

Despre băile cu apă sărată și efectele pe care aceasta le are am putea vorbi neîncetat, dar momentul de răsfăț pentru mine și pielea mea a fost conturat de baia Cleopatra. Cu siguranță știi că ritualul antic de frumusețe al Cleopatrei și totodată secretul pentru o piele catifelată consta în băile cu lapte de măgăriță. Așadar, chiar și cada ta se poate transforma într-un loc în care să te relaxezi folosind ingredientele pe care deja le ai în bucătărie. Ce presupune acest ritual și cum acționează fiecare ingredient în parte?

Am fost curioasă să află ce ingrediente se folosesc în afară de lapte și am descoperit că baia Cleopatra pe care am făcut-o la Sovata avea la bază un amestec de trei ingrediente esențiale: lapte, miere și ulei de trandafir. Toate acestea promit să ofere pielii un aspect catifelat, hidratat și mai ales întinerit având în vedere faptul că laptele are și proprietăți anti-aging și de regenerare. Această procedură durează 20 de minute, iar pielea ta va scăpa de stres și se va putea bucura de efectele pe care cele trei ingrediente le oferă, în special în sezonul rece.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult