În pandemia de coronavirus un număr impresionant de femei se preocupă mai mult acasă de îngrijrea podoabei capilare. Inclusiv de colorarea părului. Printre ele și eu. Deși sunt relativ mulțumită că am găsit o cremă de colorare cu care retușez acasă destul de ușor rădăcinile crescute și am un efect uniform asupra culorii totale a părului (aleasă de un hair-stylist acum câțiva ani), lista de ingrediente nu mă încântă. Am testat și o variantă bazată 100% pe plante și ceai negru fierbinte.
Unele ingrediente din vopselele de păr au o reputație proastă: amoniac, peroxid, p-fenilendiamină, diaminobenzen, toluen-2, 5-diamină, resorcinol. Acestea sunt substanțe chimice pot provoca iritații grave ale pielii, ochilor și plămânilor. Tot aceste substanțe sunt acuzate de asemenea, de arsuri chimice, vezicule la nivelul scalpului, căderea părului și chiar cancer.
De ceva timp, mă tot gândesc la o variantă mai prietenoasă cu sănătatea și atunci când vine vorba despre colorarea părului.Tot acasă. Așadar, când am găsit o variantă 100% din plante și henna pentru colorarea părului ce se combină nu cu oxidant ci cu ceai neagru fierbinte sau vin roșu fiert. Am spus DA. Mai ales că mi se potrivea nuanța prezentată pe pachet. Și în instrucțiuni era menționat că nici firele albe nu rămân necolorate. Prețul, de asemenea, prietenos. Doar cu 7 lei mai scump decât produsul pe care îl cumpăr regular.
Mi-a luat mai mult de 3 săptămâni, să îmi găsesc timp și energie să colorez părul cu pudra de plante din rădăcini, flori, fructe și frunze. Am citit instrucțiunile și am reținut că e nevoie chiar și de 3 ore în care să lași plantele în păr și să le menții cât mai calde (căldura este un factor important). Pot apărea și efecte alergice. Poți păta hainele etc. M-am descurajat, mai ales din lipsa unui interval orar atât de mare liber.
Mixul de rădăcini, frunze, flori și henna se combină cu ceai negru fierbinte sau vin roșu fierbinte și se lasă să acționeze chiar și 3 ore
În ultima zi a anului 2020, un an al încercărilor, am ”încercat”, ca printre alte activități casnice obligatorii să colorez și părul cu pudra din plante. Acesta trebuie spălat și uscat cu prosopul înainte de aplicarea mixului din pudra și ceai negru fierbinte. Spre suprinderea mea, plantele au un miros plăcut. Nu a fost ușor să aplic cât mai repede pasta fierbinte, neavând un aplicator la ca la vopseaua cu care sunt obișnuită. Ba m-am și ars (superficial) pe mână cu pasta din plante. Am încercat să mențin cât de bine am putut căldura (am pus o cască de duș) și un prosop (care s-a pătat). Însă nu a fost comod să mențin ”construcția”. După o oră, am clătit (am folosit din nou mănuși). Durează ceva să îndepărtezi pudra de plante. Părul meu a rămas foarte uscat și am aplicat un balsam, deși nu era indicat pe prospectul vopselei.
Pasta din plante și ceai negru sau vin roșu trebuie aplicată cât mai caldă pe păr
M-am bucurat că nu am avut reacții alergice, dar nici nu pot spune că am remarcat vreun efect remarcabil. În cazul meu firele albe nu au fost acoperite aproape deloc, rădăcinile nu se decolorează (nu era o promisiune în prospect). Dar da, pe total părul avea un look mai fresh decât dacă l-aș fi spălat doar cu șampon și balsam. Pe prospect este menționat însă că este nevoie de colorări repetate (se începe cu rădăcinile) până se vor observa efecte mai ales la părul vopsit chimic anterior.
Cu siguranță tehnica de aplicare se poate îmbunătăți și atunci când aplici un mix din plante. Dar acest tip de produs, nu mi se potrivește neapărat acum când timpul este limitat și când îmi doresc să acopăr mai bine firele albe. Însă, este perfect pentru persoanele care vor să dea o notă de culoare podoabei capilare într-o nuanță asemănătoare părului natural prin metode mai blânde. Voi mai căuta vopseau care să mă ajute în obținerea efectului dorit și să aibă ingrediente cu reputație mai bună.