Cum îngrijeşti un păr creţ sau ondulat? Reguli pentru bucle perfecte

Un păr ondulat sau unul creţ este un păr frumos, un păr care are o poveste. Însă, pe cât de frumos este părul ondulat, pe atât de greu este de îngrijit şi de stilizat.
  • Publicat:
Cum îngrijeşti un păr creţ sau ondulat? Reguli pentru bucle perfecte

Un păr ondulat sau unul creţ este un păr frumos, un păr care are o poveste. Însă, pe cât de frumos este părul ondulat, pe atât de greu este de îngrijit şi de stilizat.

Buclele naturale nu sunt uşor de întreţinut ca să arate perfecte. Acest tip de păr este deseori considerat dificil şi îşi merită reputaţia pentru că are nevoie de mai multă îngrijire decât părul drept. El este uşor afectat de schimbările de umiditate, vârfurile despicate sunt frecvent o problemă şi se electrizează foarte uşor!

Cum îl îngrijeşti depinde de tipul părului creţ pe care îl ai, dar există câteva reguli importante de urmat, iar noi ţi le vom explica pas cu pas, deci iată în continuare recomandările noastre pentru îngrijirea părului buclat.

Electrizarea părului

Prima pe listă? Electrizarea sau efectul cunoscut sub denumirea de „frizz”, cauza fiind gradul destul de mare de deshidratare al firului de păr. În cazul părului creţ, onduleurile fac mai dificilă pătrunderea uleiurilor naturale ale părului pentru acoperirea şi hidratarea fiecărui fir. Astfel, părul devine uscat, îşi pierde din flexibilitate şi este mai sensibil la agresiuni.
Soluţia vine de la produsele corecte de îngrijire, şampon şi conditioner, create special pentru persoanele cu părul ondulat sau creţ. De exemplu cele din gama Curl Definer de la Londa Professional au la bază o tehnologie cu micro-ioni şi extracte din ghimbir şi frunze de maslin, care îi oferă părului creţ hidratarea şi flexibilitatea de care are nevoie. 

Sau de la produse de styling precum Smoothen Curl Definer de la System Professional – o cremă ce oferă elasticitate părului cu structură ondulată şi defineşte supleţea buclelor pentru a avea bucle uniforme şi pline de mişcare, conferind şi efect antistatic.

Spălaţi frecvent părul, dar nu cu şampon în fiecare zi

O greşeală pe care majoritatea persoanelor o fac este şamponarea în fiecare zi. Poate părea o idee bună, dar privează scalpul tău de uleiurile naturale de care are nevoie pentru a fi sănătos. Părul cârlionţat natural necesită toată umiditatea pe care o poate obţine pentru a rămâne sănătos datorită formei sale, iar şamponarea excesivă îţi poate lăsa părul lipsit de strălucire şi uscat.
Evident ca poţi spăla părul la duş şi fără şamponare, iar dacă obişnuieşti să-ţi speli şi părul în cadrul duşului zilnic atunci poţi să aplici într-o zi şampon şi balsam, iar în ziua următoare doar balsam, alternând aceste variante.

Foloseşte un pieptăne lat cu dinţi rari

Nu folosi o perie pentru pieptănare deoarece acest lucru va separa buclele şi părul se va electriza mai uşor apoi. Utilizaţi în schimb un pieptene lat, cu dinţii nu foarte apropiaţi, descurcând mai întâi părul în partea de jos, apoi în partea de sus.

O tunsoare în trepte pune în valoare părul ondulat

Când te tunzi roagă-ţi stilistul să-ţi facă câteva trepte. Părul ondulat are nevoie de stratificare mai mult decât părul drept, deoarece, fără aceste trepte (straturi), părul se va pleoşti, buclele se vor lăsa. Legat de tunsoare, nu uita că părul ondulat dacă este tuns când este ud, atunci, după ce se va usca lungimea finală a părului uscat va fi cu aprox 30% mai mică.

Hidratează constant părul

Părul ondulat ca şi cel creţ are nevoie de o hidratare suplimentară, deci asigură-te că foloseşti regulat un balsam bun sau în plus un balsam de tip leave-in, ori săptămânal o mască suplimentară pentru hidratare. Dacă îţi păstrezi părul bine hidratat, nu se va electriza uşor, iar coafura nu va fi atât de uşor afectată de schimbările de umiditate din atmosferă.

Pentru a simplifica lucrurile poţi folosi şi produse cu dublă acţiune, gen Potion 9 Sebastian Professional – un tratament pentru reparare a firului de păr dar şi un styling uşor, deci pentru părul buclat este excelent dacă vrei să obţii bucle bine definite, sau balsamul tip leave-in  Curl Definer de la Londa cu rol de hidratare şi efect antistatic.

Lasă părul să se usuce în mod natural

Dacă timpul îţi permite, o altă recomandare ar fi să laşi părul curat să se usuce în mod natural în aer. Altfel, setează uscătorul de păr la cea mai joasă setare de căldură posibilă pentru a evita deteriorarea părului.

Nu îl agresa suplimentar

De asemenea, este foarte important să nu îl agresezi suplimentar, deci nu usca părul frecându-l cu prosopul. Dacă tocmai l-ai spălat şi are prea multă apă în el atunci foloseşte un tricou mai vechi din bumbac 100% pentru a absorbi apa învelindu-l bine în el şi presând.

Sau foloseşte uscătorul cu un difuzor

O duză obişnuită a uscătorului de păr focalizează tot aerul fierbinte într-o singură secţiune mică, uscând rapid dar agresând simultan părul, în timp ce un difuzor va dispersa aerul uniform pe o suprafaţă mai mare ajutând părul să se usuce în mod egal şi păstrând buclele intacte.

Nu uita de produsele de styling dedicate părului creţ

O spumă pentru bucle cu fixare uşoară sau puternică (dupa nevoie) şi un produs anti-frizz te vor ajuta să îţi controlezi buclele fără prea mult efort. Aplică produsele în timp ce părul este umed pentru a pătrunde mai bine în păr. Deci, bucură-te de părul tău cârlionţat!

Poţi folosi şi Shape Control de la EIMI – o spumă pentru coafat ce îţi protejează părul împotriva deshidratării în timp ce-l usuci cu foehnul, dar în acelaşi timp va asigura fixare puternică buclelor.

Foloseşte o faţă de pernă din satin

Bumbacul absoarbe uşor umiditatea din părul tău, acesta electrizându-se mai repede. De asemenea gradul de frecare este destul de mare între suprafaţa de bumbac şi păr, deci având în vedere cât te întorci şi te suceşti noaptea cu capul pe pernă asta cauzează în timp ruperea firelor de păr. În schimb, o faţă de pernă din satin sau chiar mătase va reduce considerabil frecarea, iar părul tău va fi mai protejat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”