Urmezi ca la carte pașii de îngrijire, nu sari peste aplicarea serului și a cremei pe față, și totuși, pielea pare uscată. Unde greșești? „Aceasta este rutina minimală. Când pielea e predispusă la uscare este nevoie de un alt tip de îngrijire, de nutrienți furnizați și intern, nu doar extern și de proceduri de hidratare intensivă, pe care o cremă, o loțiune nu o pot asigura”, explică Dr. Iuliana Aostăcioae, medic dermatolog.
În mod surprinzător, poate, apa pe care o bem nu este cheia hidratării pielii. Este extrem de importantă pentru starea noastră generală de sănătate, da, pentru hidratare la nivel celular și pentru eliminarea toxinelor, însă nu e suficient să bei 2 litri de apă pe zi ca să ai o piele frumoasă și sănătoasă. Deci, apă multă = piele strălucitoare, un mit? Dermatologii se feresc de acest termen, dar ne sfătuiesc să completăm aportul de apă cu alți nutrienți importanți, din alimentație, suplimente, produse locale adecvate fiecăruia.
„Asta înseamnă să abordăm hidratarea complet, 360 de grade. Extern, prin aplicarea produselor de îngrijire recomandate de dermatolog. Intern, prin consum adecvat de apă, dar mai ales prin aportul de vitamine, minerale, acizi grași esențiali din surse naturale (o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în legume, leguminoase, pește), suplimente alimentare. Iar dacă nici așa nu obținem rezultatele scontate, trecem la următorul nivel și cerem ajutor profesional”, spune Dr. Iuliana Aostăcioae.
Ajutorul profesional constă în proceduri minim invazive care furnizează pielii substanțe hrănitoare într-o concentrație mult mai mare decât există în produsele cosmetice pe care le folosim în mod uzual. Acestea asigură o hrănire în profunzime și în același timp o stimulare a producției de elastină și colagen, care continuă să producă un aspect al pielii îmbunătățit săptămâni sau chiar luni la rând.
Acidul hialuronic, folosit pentru atenuarea ridurilor, dă rezultate rapide și de durată și în revitalizarea pielii. După injectare, acesta reface elasticitatea pielii și ajută țesutul să rețină apa pentru a-și reface volumul pierdut. Alte ingrediente care lucrează în favoarea pielii, redându-i suplețea și catifelarea, sunt extractele de alge marine și de fructe, care se aplică sub formă de măști.
„Există soluții pentru orice nivel de deshidratare, diferă doar substanțele folosite, procedurile aplicate, frecvența și numărul de intervenții necesare pentru refacerea structurii țesutului. Desigur, ideal este ca nimeni să nu aștepte ca situația să se agraveze. Un ten uscat nu doar că este inestetic și dă chipului un aspect obosit, dar predispune și la ridare. Luând măsuri cât mai rapid, redând pielii suplețea, prevenim adâncirea liniilor fine și apariția de linii noi”, explică dr. Iuliana Aostăcioae.
Pe lângă hidratare, pentru a ne păstra tenul suplu și proaspăt este important să nu-l agresăm, mai atrage atenția medicul. Acțiunile mecanice de curățare trebuie să fie blânde, iar produsele cu acizi alfa-hidroxi și retinol, care pot irita pielea, trebuie folosite cu măsură.
„Sunt situații când substanțele din cosmetice pot face mai mult rău decât bine, trebuie să știm ce poate fi folosit zilnic și de asemenea recomandăm folosirea constantă de produse cu fotoprotecție. Cea mai bună îngrijire este cea adaptată tipului de ten și problemelor cu care acesta se confruntă”, explică medicul.
Foto: shutterstock