Cum previi uscarea pielii în timpul iernii? 4 soluții recomandate de medicul dermatolog

Frigul poate fi un dușman redutabil al tenului tău, de neînvins cu armele folosite în restul anului: creme, seruri și măști aplicate acasă. Dar există soluții cosmetice care-ți pot veni în ajutor când rutina de acasă se dovedește insuficientă sau ineficientă. Dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog, ne învață cum să prevenim uscarea pielii în timpul iernii. 
Cum previi uscarea pielii în timpul iernii? 4 soluții recomandate de medicul dermatolog
Foto: Shutterstock

Dacă vara tenul tău are nevoie de protecție UV ca de aer, în sezonul rece, hidratarea este esențială pentru a preveni uscarea pielii. Însă un nivel optim de hidratare este greu de menținut prin simpla aplicare a unor creme, oricât de hrănitoare ar fi acestea.

În sezonul rece este necesară o hidratare în profunzime, care poate fi obținută prin procedee estetice minim invazive. Introduse adânc în țesut, substanțele nutritive folosite în timpul acestor proceduri acționează ca un scut de protecție în fața temperaturilor scăzute.

Hidratare cutanată cu acid hialuronic

Hidratarea cutanată cu acid hialuronic ajută la diminuarea ridurilor, oferă luminozitate și un aspect odihnit al tenului, păstrând sănătatea și frumusețea pielii. Odată injectat, acidul hialuronic ajută celulele din piele să absoarbă până la de 20.000 de ori mai multă apă decât acidul hialuronic propriu. Astfel, nivelul de hidratare este restabilit, țesutul din zona tratată își recapătă structura și volumul, iar tenul este mai proaspăt, întinerit.

Acidul hialuronic este cea mai bună soluție dacă vrem să ne păstrăm tenul sănătos. Să nu uităm că o hidratare deficitară predispune la îmbătrânirea tenului, la ridare. Așadar, trebuie să acordăm multă atenție acestui aspect.

Microdermabraziune + hidratare

O altă soluție pentru facilitarea pătrunderii elementelor nutritive din creme și seruri profund în piele este microdermabraziunea, o exfoliere profesională, mai profundă decât cea inclusă în rutina de îngrijire de acasă.

Prin această procedură, care duce la îndepărtarea celulelor moarte, este obținut un ten mai proaspăt și este pusă baza hidratării profunde – pielea este acum mai receptivă la cremele și măștile ce vor fi aplicate, absorbind și reținând cu ușurință toate elementele nutritive din acestea. Pentru o și mai eficientă absorbție a produselor de hidratare, acestea sunt aplicate prin terapia cu ultrasunete.

Este un tratament cu dublu beneficiu, o terapie combinată care întinerește tenul și îl împrospătează, apoi îl hidratează în profunzime, pentru a-l ajuta să-și păstreze tonusul nou căpătat cât mai mult timp.

Persoanele care se tem de microdermabraziune trebuie să știe că nu doare, iar profunzimea exfolierii poate fi ușor controlată de terapeut, pentru a nu leza pielea. Este un tratament sigur și absolut necesar, mai ales iarna, înaintea hidratării profunde, dacă vrem să obținem un efect care să dureze.

Mezoterapie sau microneedling

Recomandată în special pentru diminuarea ridurilor, mezoterapia – procedură ce presupune stimularea producției de colagen și elastină cu ajutorul unor microace care pătrund în țesut la o adâncime controlată – este folosită și pentru hidratarea tenului.

Prin acțiunea microacelor, substanțele nutritive aplicate pe piele înaintea procedurii ajung în profunzime și hrănesc țesutul mult mai eficient decât dacă ar fi doar aplicate pe piele și masate până la absorbție.

Tratament de hidratare 3 în 1

Este un tratament complex, care se face cu o tehnologie de ultimă generație, HydraFacial, ce combină hidrodermabraziunea și vacuumul pentru a curăța, exfolia și hidrata în profunzime tenul.

Este o alternativă îmbunătățită a procedurii de microdermabraziune asociată cu hidratare, pentru că include, pe lângă exfolierea profundă, o curățare a tenului de puncte negre, lăsând pielea perfect curată și pregătită pentru o hidratare intensivă.

Apelați la un dermatolog pentru a alege împreună metoda de hidratare cea mai potrivită, în funcție de tipul tenului, de eventualele sensibilități ori probleme. Evaluarea medicală va arăta dacă există contraindicații, dar și care dintre proceduri ar putea da cele mai bune rezultate.

Ce poți face acasă pentru a preveni uscarea pielii?

Rutina de îngrijire trebuie modificată peste iarnă, iar cea mai importantă schimbare de care trebuie să ții cont, dacă vrei un ten impecabil, hidratat și cu aspect proaspăt și sănătos, este înlocuirea cremelor ușoare cu unele grase, foarte hrănitoare, și folosirea unor seruri – dacă nu o faci deja.

Iată câteva sfaturi de ajutor în zilele friguroase pentru a preveni uscarea pielii:

  • Acordă atenție sporită tenului tău și hidratează-l imediat ce observi că „ține”.
  • Alege creme pe bază de acid hialuronic, ceramide, vitamine.
  • Optează pentru varianta grasă a cremelor – textura lejeră, „light”, e potrivită pentru vară.
  • Include serurile în rutina zilnică – cu acid hialuronic, vitamina C.
  • Nu uita de SPF! Este important să protejezi tenul de razele UV și în sezonul rece.
  • Apelează la exfoliante de fiecare dată când îți simți tenul încărcat și hidratează apoi intens pielea.
  • Aplică măști hidratante mai des decât o faci în sezonul cald.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu) - Medic specialist dermatologie
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu) este medic specialist dermatolog, absolventă a Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, promoția 2011. Rezidențiatul în Dermatovenerologie a fost urmat la Spitalul Clinic Colentina din București ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult