Cum s-a schimbat imaginea femeii de-a lungul anilor

A fost o vreme in care idealul feminin era reprezentat de formele voluptoase.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum s-a schimbat imaginea femeii de-a lungul anilor
Cum s-a schimbat imaginea femeii de-a lungul anilor

A fost o vreme in care idealul feminin era reprezentat de formele voluptoase.

Astazi insa lucrurile sunt destul de confuze: revistele de frumusete proslavesc modele din ce in ce mai slabe, in timp ce lumea medicala trage semnale de alarma asupra pericolului la care se supun femeile care se infometeaza de dragul modei.

De-a lungul timpului, standardele de frumusete au conturat si reconturat trupul femeii de atatea ori, incat este imposibil sa nu te fascineze aceasta evolutie. Mignone sau inalte, durdulii sau chiar grase, slabe, cu sanii mici sau mari, cu buze groase sau subtiri, in fiecare epoca femeile s-au reinventat.

Aspectul feminin de-a lungul anilor

In perioada renascentista, femeile erau bine facute, grasute chiar. In perioada victoriana, formele pline au fost inlocuite de cele de tip clepsidra. Femeile obtineau acele mijlocele subtiri cu ajutorul corsetelor stranse cu furie.

In anii ’20, imaginea femeilor s-a redefinit: daca voriau sa fie la moda, ele trebuiau sa adopte un look baietesc, imatur, adolescentin. Aceasta imagine a fost lansata indeosebi de colectiile, indraznete la acea vreme, ale casei Chanel.

In anii ’50, standardele reclamau din nou formele pline, rotunde, pentru ca in anii ’60 sa revina moda trupului zvelt, acel Twiggy look (denumit dupa numele modelului britanic, cea mai proeminenta figura a modei de la acea vreme).

O data cu lansarea ei, Twiggy (foto) a impus idealul feminin lipsit complet de grasime si a dat nastere dezbaterilor pe tema aspectului feminin: ce este la moda este in mod obligatoriu si frumos?

Atunci a aparut ideea fixa ca o femeie, pentru a fi frumoasa, trebuie sa fie inalta (cel putin 162 cm, mergand pana la 170 la acea vreme, respectiv peste 175 cm in prezent), sa aiba picioare lungi, sa fie tonica si mai presus de toate sa nu aiba nci un gram de grasime. Iata imaginea ideala care a rezistat, cu mici modificari, pana in zilele noastre.

Standardele frumusetii in societatile dezvoltate infatiseaza astazi un trup suplu, bine lucrat, cu piele ferma si musculatura definita, obtinut cu truda in salile de sport si cu ajutorul dietelor sau al chirurgiei plastice. Un astfel de corp nu poate fi obtinut fara multa disciplina si auto-control.

Efectele industriei cosmetice asupra noastra

Astazi, femeile sunt asa de obsedate de trupurile lor, incat nici o particica nu a scapat atentiei industriei de frumusete: incepand cu machiajul, dietele, operatiile estetice si terminand cu sportul, totul are drept scop imbunatatirea aspectului fizic si aducerea acestuia in conformitate cu standardele impuse.

Traim intr-o epoca narcisista, intr-o cultura vizuala, in care aspectul conteaza mai mult decat oricand, mai mult decat orice.

Ni se arata continuu ca demersurile noastre de infrumusetare nu sunt complete, reclamele infatiseaza femei cu trupuri perfecte, din ce in ce mai imposibile, care sa ne aminteasca in permanenta ca ritualul frumusetii nu s-a terminat.

Mai avem de lucrat, mai avem pana ajungem la numarul ideal de kg, iar cand am ajuns, culoarea parului nu este in regula, apoi buzele nu sunt suficient de groase, picioarele nu sunt suficient de lungi si de subtiri, apoi mai e celulita

Pana unde crezi ca am ajuns cu obsesia fata de propria imagine?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Haine parfumate
Haine parfumate