Cu excepţia fotografiilor de paparazzi – şi aici este discutabil – imaginile cu fete frumoase, vedete sau nu, pe care le vedeţi în reviste sunt selectate din sute de fotografii şi reprezintă munca în echipă a fotografului, stilistului, beauty editorului, make-up artistului, hair stylistului. Urmează retuşarea digitală.
Fiecare dintre noi îşi doreşte să arate mai bine, indiferent de vârsta pe care o traversează. Evident, fiecare dispune de şarmul personal. Cum poate fi reflectat acesta şi în fotografii? Am intervievat câţiva dintre specialiştii ce semnează multe dintre pictorialele pe care le vedeţi ediţie de ediţie în revista noastră.
Să începem cu începutul. Înaintea unei sesiuni foto, fiecare parte implicată în acest proces vine cu temele pregătite: stilistul aduce ţinute vestimentare în acord cu linia corporală şi preferinţele persoanei ce urmează a fi fotografiată.
Ţinutele se probează. Make-up artistul îşi începe lucrarea. Produsele indispensabile unei fotografii sunt: fondul de ten, pudra, mascara, rujul şi blushul. “Diverse defecte se pot ascunde prin machiaj începând prin aplicarea unei baze care are menirea să ofere un aspect echilibrat, bine proporţionat. Nu trebuie corectate toate imperfecţiunile, deoarece unele subliniază personalitatea. Ideal ar fi crearea unui echilibru între trăsăturile care capturează privirea”, explică Urania Iovănescu, make-up artist Givenchy.
Pentru corectarea ridurilor se vor folosi produse care vor umple ridurile “filler”. A nu se încerca estomparea lor deoarece cu cât vom pune un strat mai dens de corector, fond de ten sau pudră există riscul să obţinem efectul opus şi să le amplificăm. Iată şi alte trucuri. “Nasul mare se corectează printr-o nuanţă de fond de ten sau pudră mai închisă. Aplicând de la baza nasului către vârf oferim un aspect de alungire, iar aplicând umbra sub vârful nasului oferim efectul optic de micşorare.
Pentru guşă şi pomeţi lăsaţi, de asemenea, folosim un fond de ten sau o pudră, ambele fiind cu 1-2 tonuri mai închise la culoare. Cu ajutorul lor putem să remodelăm: deasupra liniei pomeţilor după ce am aplicat nuanţa mai închisă aplicăm o altă nuanţă pentru a oferi luminozitate, de preferat tonuri de roze”, mai explică make-up artistul. De preferat să se folosească produse sub formă lichidă, corectoare lichide ce au scopul de o oferi şi luminozitate. Ridurile se corectează cu 2 nuanţe (malurile se acoperă cu nuanţa închisă iar “albia” cu nuanţa deschisă).
Coafura de revistă
“Trebuie să ştim că, la nivel de coafură, aparatul foto sau camera video tind să reducă din volum! În funcţie de fiecare coafură, volumul trebuie să fie un pic mai mare decât în mod normal”, explică George Soare, de la salonul Tribute. De obicei se recurge la bigudiuri sau chiar tapaj. Ca şi trucuri ar fi extensiile, ele pot fi de volum sau de lungime şi desime.
”Produsele indispensabile sunt: spuma de volum, gloss-ul, fixativ flexibil şi strong şi, eventual, un serum de netezire şi hidratare. ”În general, ca şi ustensile recomand bigudiuri încălzite pentru volum şi bucle naturale, ondulator conic pentru un look wavy, placa de întins pentru un păr neted, perie de tapat şi perie de finisat”, continuă George Soare.
Cu ce mă îmbrac?
În funcţie de tema pictorialului, personalitatea şi calităţile fizice ale modelului se aleg hainele. Acestea trebuie să fie corelate cu tendinţele sezonului, însă din propria experienţă vă mărturisesc că punerea în valoare a calităţilor fizice şi ascunderea imperfecţiunilor devin în multe cazuri mai importante decât trendurile.
Aşadar: o persoană cu şolduri proeminente şi sâni mari nu se va îmbrăca în volane din cap până în picioare pentru a nu risca ”îngrăşarea”. Se poate alege, de exemplu, o rochie cât mai simplă în partea superioară şi în formă de A în partea inferioară ce marchează talia. Foarte important, fiecare ţinută trebuie să aibă un singur centru de interes.
Spre exemplu, dacă alegem un colier statement, nu vom avea şi o curea sau un alt element care să-l eclipseze. Pantofii cu toc au rolul de a scădea din numărul de kilograme şi de a oferi o postură elegantă. Fotografia poate îngrăşa, aşa că împreună cu fotograful stilistul discută pe marginea fiecărei ţinute poziţia perfectă pentru fotografiere. Lenjeria modelatoare poate fi de folos acolo unde este nevoie. La fel ca în machiaj şi coafură, ţinuta trebuie să fie puţin mai ”ţipătoare” pentru că detaliile se pierd în fotografie şi riscăm un look tern.
Sunt fotogenică?
Această întrebare macină. Iată ce răspund doi fotografi cu experienţă: “Fotogenică este persoana care se acceptă pe sine”, consideră Mihai Dăscălescu. ”Nu există persoane fotogenice şi persoane nefotogenice, ci doar fotografi nerăbdători. Însă există persoane introvertite. Dacă fotograful reuşeşte să învingă această reţinere, rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară”, explică Adrian Stoicoviciu.
Ideal este ca întreaga echipă să creeze o atmosferă plăcută, astfel încât subiectul să se simtă confortabil. ”Trăsăturile antropologice, vârsta modelului vor dicta singure atitudinile şi lumina optimă ce trebuie folosite astfel încât să avem imagini frumoase”, continuă Stoicoviciu. ”Starea de spirit este prima care se vede în fotografie şi mai apoi calităţile fizice, culoarea ochilor, forma feţei, lungimea nasului etc.
Este important ca muşchii feţei să fie relaxaţi pentru a lăsa trăsăturile să exteriorizeze orice trăire interioară”, mai adaugă Mihai Dăscălescu. ”Oglinda este instrumentul ce ne ajută să observăm ipostazele, poziţiile ce ne plac şi ne avantajează. ” Şi totuşi cum ne poate întineri aparatul foto? ”4-5 riduri au farmecul lor. Un zâmbet sincer face riduri la ochi şi în jurul gurii, dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie să zâmbim deloc. În rest, sunt artificii care ţin de lumină şi obiectivele fotografice folosite”, completează Adrian Stoicoviciu.
Citeşte şi: Ce sexy a pozat la doar 18 ani! Cine e superba vedetă?