Dacă ochii sunt ferestre către suflet, oare cearcănele sunt un fel de obloane care îţi taie din luminozitate? Sunt unul dintre lucrurile care pot face să arăţi mai bătrână decât eşi în realitate – deşi nu sunt strict legate de vârstă. Din păcate, cearcănele pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă.
Aşadar, cum apar şi, poate cel mai important, cum scapi de ele?
Există mai multe cause posibile pentru această problemă deranjantă de la alergii, la deshidratare, oboseală şi chiar anemie. Cearcănele pot fi un indicator al suprasolicitării glandelor renale sau a sistemului nervos, sau al unei diete care conţine prea multă sare, cafeină şi alimente rafinate. Nu în ultimul rând, sunt un semnal al stresului şi a oboselii. Cearcănele au la bază procesul de oxidare a hemoglobinei, de aceea apar zone mov- albăstrui acolo unde pielea este mai subţire, adică sub ochi.
În momentul în care cearcănele şi-au făcut apariţia, poate fi dificil să gestionezi situaţia.
Mai întâi de toate, este important să elimini posibilitatea unor cauze medicale, cum ar fi anemia, circulaţia deficitară a sângelui sau afecţiunile pulmonare, care pot avea un efect negativ dramatic asupra întregii stări de sănătate. Corpul îţi trimite semne când ceva nu este în regulă aşa că mergi la un control medical pentru a elimina orice grijă.
În cazul în care cearcănele nu sunt un simptom al unei probleme medicale, cel mai bun mod de a abordare a situaţiei este să faci câteva schimbări în stilul tău de viaţă, începând cu dieta.
Odată ce ai făcut acest schimbări încearcă aceste trupuri care te-ar putea ajuta să ameliorezi cearcănele nedorite.
1. Pune felii de castravete proaspăt sau cei verde rece înmuiat în lapte de migdale sau apă de trandafiri pe pleoapele închise. Asta va ajua la reducerea inflamaţiei din jurul ochilor şi va ameliora semnele de oboseală.
2. Aceste alimente sunt de ajutor când vine vorba de estomparea cearcănelor. Echilibrează electroliţi importanţi precum potasiul (controlează nivelul de fluide din organism pentru a diminua umflăturile din jurul ochilor, care accentuează cearcănele) , în timp ce fibrele sunt nutrienţi esenţiali pentru a rezolva această problemă.
3. Apelează la adaptogeni
Adaptogenii sunt substanţe naturale care ajută organismul să se adapteze la stres, anxietate şi oboseală stimulânf funcţiile metabolice şi restabilind echilibrele dereglate. Aceştia acţionează indiferent dacă este vorba de stres fizic, biologic, emoţional sau ambiental şi protejează împotriva formelor acute sau cronice de stres. Printre cei mai puternici adaptogeni pe care îi poţi include în dieta ta se numără ginsengul indian (ashwagandha), fructele goji şi maca, pe care o poţi adăuga sub formă de pudră în smoothieri!
4. Bea cât mai multă apă aromată
Adaugă felii de portocale, castraveţi, lămâi sau lime pentru mai multă vitamin C – pentru a reduce în mod natural inflamaţia şi aspectul de “ochi umflaţi” şi ajută pielea să fie mai suplă şi mai sănătoasă. Bonus: apa aromată este un mod delicious de a te hidrata pe parcursul zilei!
5. Asigură-te că dormi suficient
Când dormi, organismul tău intră într-o stare aparentă de inactivitate.Cu toate acestea, în acest interval se petrece repararea celulelor şi refacerea energiei. Încearcă să iei cina la aceeaşi oră în fiecare seară şi urmează o ruină (demachiere, duş, citit, orice alte activităţi îţi fac ţie placer) pentru a intra într-un ciclu care semnalează organismului tău că este timpul să dormi.
6. Asigură-te că foloseşti o cremă cu factor de protecţie solară
Se recomandă folosirea unei creme pentru ochi uşoare sub formă de gel sau pe bază de silicon, urmată tot timpul de o altă cremă cu factor de protecţie în fiecare zi din an pentru a nu stimula producerea de melanină. Şi nu uita de ochelarii de soare când ieşi din casă!