Cum se tratează unghia încarnată?

Unele persoane se confruntă cu unghia încarnată o dată sau de două ori în viață, în timp ce pentru altele este o problemă recurentă.
  • Publicat:
Cum se tratează unghia încarnată?
Foto: shutterstock / Cum se tratează unghia încarnată?

Unghia încarnată este incredibil de dureroasă și, deși este ușor de tratat, poate reprezenta un pericol odată ce se infectează. Totodată este o problemă frecvent întâlnită. Mai exact, 2 din 10 pacienți care se prezintă la cabinetul medicului pentru problemele asociate picioarelor au unghie încarnată, scrie Clinica Cleveland.

Unele persoane se confruntă cu unghia încarnată o dată sau de două ori în viață, în timp ce pentru altele este o problemă recurentă. Vestea bună este că tratamentul este ușor atât pentru cazurile cronice, cât și pentru cele sporadice.

Ce este unghia încarnată?

Unghia încarnată se formează atunci când colțul unghiei crește în piele și poate apărea la orice deget, deși cel mai des este întâlnită la degetul mare al piciorului.

Care sunt cauzele din spatele apariției?

Chiar dacă menționam că oricine poate avea unghie încarnată, multe persoane se aleg cu o astfel de problemă din cauza formei unghiei. De asemenea, leziunile, acumulările bacteriene, murdăria, transpirația și celulele moarte pot fi și ele cauze ale apariției, la fel și lipsa îngrijirii unghiei, adică scurtarea regulată.

Din moment ce forma unghiei poate contribui la formarea unghiei încarnate, putem vorbi și de o componentă genetică a afecțiunii.

Simptome

Potrivit MedlinePlus, simptomele unghiei încarnate sunt următoarele:

  • Durere
  • Inflamație
  • Roșeață

Primul lucru pe care pacientul îl remarcă este durerea din jurul degetului. De asemenea, pacientul mai poate remarca și schimbarea culorii pielii, în special dacă rana a fost infectată.

Cum se tratează unghia încarnată?

Există pacienți care își tratează unghia încarnată acasă, prin îndepărtarea colțului care împinge pielea și prin înmuierea picioarelor în sare Epson timp de cinci minute, de două ori pe zi.

În cazul în care suspectezi că ai o unghie încarnată, indicat este să faci o vizită în cabinetul medicului pentru că sunt situații în care este nevoie de antibiotic atunci când vorbim de cazuri severe care implică și proceduri chirurgicale.

Modalități de prevenție

Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a preveni apariția unghiei încarnate. Înainte de toate, asigură-te că porți încălțămintea potrivită și că instrumentele pe care le folosești pentru a-ți tăia unghiile sunt curate. MedlinePlus recomandă ca înainte de a-ți tăia unghiile să le ții în apă călduță ca acestea să se înmoaie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Căderea părului: 9 cauze și 9 soluții
Căderea părului: 9 cauze și 9 soluții