De ce ar trebui introdus acidul fitic în rutina de skincare?

Acidul fitic este ideal pentru persoanele cu ten sensibil care doresc o exfoliere sigură pentru tenul lor.
  • Publicat:
De ce ar trebui introdus acidul fitic în rutina de skincare?
De ce ar trebui introdus acidul fitic în rutina de skincare?sursa foto: Shutterstock

Din cauza numărului mare de acizi existenți, uneori poate fi destul de dificil să iei o decizie în alegerea corectă a acidului pe care ar trebui să-l introduci în rutina ta de skincare. Acidul salicilic, acidul hialuronic, acidul lactic, acidul glicolic și lista poate continua, sunt diferite tipuri de acizi care au specificații diferite și care contribuie diferit la sănătatea și aspectul tenului.

De obicei, acizii sunt bine-cunoscuți pentru rolul lor exfoliant, însă acidul fitic se remarcă prin rolul antioxidant. Acidul fitic este cunoscut pentru proprietățiile sale blânde și în același timp puternic antioxidante.

Ce este acidul fitic?

Prin structura sa chimică, acidul fitic este un alfa-hidroxi acid (AHA), însă unul mult mai blând. Acesta este derivat din cereale, leguminoase și orez. Cu beneficii similare (exfolierea) altor acizi utilizați în îngrijirea pielii, acidul folic aduce un plus datorită proprietăților antioxidante de care dispune.

Cu ce alți acizi este asemănat?

Parte din AHA, acidul glicolic și cel lactic sunt cele mai asemănătoare cu acidul fitic. Acești doi acizi sunt mai puternici  și funcționează ca exfolianți chimici. În comparație cu cei doi, acidul fitic este mult mai blând în acest proces de exfoliere.

Pentru ce tipuri de ten se recomandă utilizarea acidului fitic?

Toate tipurile de ten ar putea utiliza fără griji acidul fitic, însă acesta are mai multe beneficii când este utilizat pe un anumit tip de ten. De obicei, acest acid este întâlnit în produsele de îngrijire pentru reducerea petelor pigmentate de pe suprafața pielii sau pentru a readuce strălucirea tenului. Mai mult de atât, acest acid poate fi utilizat de persoanele predispuse la acnee. În cazul în care o persoană are un ten sensibil, acidul fitic ar putea fi acidul potrivit.

Beneficiile acidului fitic

Pe lângă capacitatea de exfoliere și proprietățile sale antioxidante, acidul fitic are o gamă largă de beneficii care ar putea să schimbe complet aspectul tenului. Printre acestsea se numără:

∙ Luminează tenul și tratează petele pigmentate

Fiind un antioxidant, acidul fitic neutralizează radicalii liberi și de aceea este un ingredient încorporat în produsele destinate eliminării petelor pigmentate și melasmei.

∙ Are capacitatea de a absorbi minerale

În general, mineralele sunt benefice organismului. Dar există și minerale care au un efect dăunător asupra pielii, în momentele în care devin mult prea abundente. Astfel, acidul fitic absoarbe moleculele de fier din corp, care sunt responsabile pentru deteriorarea ADN-ului din corp.

Cum ar trebui utilizat?

Pentru efecte mai rapide și mult mai vizibile, acidul fitic ar trebui folosit în combinație cu acidul glicolic. Acestea două se întâlnesc deseori în produsele destinate îngrijirii tenului. Acidul fitic este încorporat în produse precum tonere, măști și soluții de peeling și poate fi utilizat în diferite concentrații cuprinse între 0,5-5%.

Reacții adverse

Acidul fitic, ca orice alt acid, poate provoca reacții adverse de tipul roșeață, mâncărime, iritație sau arsură. Cu cât acesta este folosit în concentrație mai mică, cu atât scad risc de urile de apariție a reacțiilor adverse. Dacă produsul este folosit pe un ten sensibil, cel mai bine ar fi ca acesta să fie într-o concentrație mică.

Persoanele alergice ar trebuie să evite folosirea produselor cu acid fitic dacă se știu alergice la sursele din care a fost extras acesta. De asemenea, sunt recomandate testarea produsului înainte de utilizarea propriu-zisă și un consult la dermatolog.

Surse: Byrdie.com, stylist.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian