Dermatita seboreică poate fi de 3 tipuri: ușoară, medie și gravă. De regulă este localizată pe zone bogate în glande sebacee: pe faţă (în jurul nasului, al sprâncenelor şi pe frunte), dar şi pe scalp (aici se manifestă prin mătreaţa excesivă).
Dr. Cristina Țîbîrnă, medic dermatovenerolog la Clinica Sfânta Maria, ne răspunde la cele mai frecvente întrebări despre dermatita seboreică.
CSID: Care sunt factorii de risc în apariția dermatitei seboreice?
Dr. Cristina Țîbîrnă: Recidivele sunt influențate de factori de risc precum:
Dermatită seboreică se manifestă cel mai frecvent la pubertate și evoluează în pusee, afectând mai ales bărbații cu vârste cuprinse între 18-40 ani. Această afecțiune poate apărea și la copii, de la 2 săptămâni de viață, având de obicei o evoluție limitată.
Un tip de drojdie, pityrosporum ovale, joacă un rol foarte important în cauzarea inflamației la nivelul glandelor sebacee.
CSID: Unde se localizează cel mai frecvent afecțiunile cutanate specifice dermatitei seboreice?
Dr. Cristina Țîbîrnă: Dermatita seboreică nu este contagioasă și are o evoluție ondulatorie. Localizarea cea mai frecventă este la nivelul capului (scalpului), sprâncenelor, linia de inserție a părului și zona mediană a fetei, canalul auditiv extern și retroauricular, bărbie și stern, în special unde pielea este mai bogată în sebum. Alte localizări mai rare sunt axilele și zona pubiană.
CSID: Care sunt simptomele ce pot indica dermatita seboreică?
Dr. Cristina Țîbîrnă: Manifestările dermatitei seboreice constau în leziuni eritematoase (roșeață), scuame (mătreață) și prurit (mâncărimi).
CSID: Care sunt cauzele dermatitei seboreice?
Dr. Cristina Țîbîrnă: Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, există mai multe ipoteze, una dintre ele fiind cea conform căreia supraproducția de sebum și fungii saprofiți (Malassezia Furfuris) se află pe suprafața pielii și se înmulțesc în exces în zonele bogate în sebum, substanțele rezultate, irită pielea, conducând spre o reacție inflamatorie locală, iar în urma descuamării (dislocării) pielii apare mătreața.
CSID: Cum se stabilește diagnosticul de dermatită seboreică și ce complicații pot apărea dacă nu este tratată corect?
Dr. Cristina Țîbîrnă: Diagnosticul se stabilește de către medicul specialist dermatolog la examenul clinic al pacientului. Nu există teste specifice care să pună diagnosticul. Complicațiile dermatitei seboreice includ: infecție bacteriană secundară pe zonele afectate, impact estetic și social.
CSID: Cum se tratează dermatita seboreică?
Dr. Cristina Țîbîrnă: Tratamentul dermatitei seboreice se bazează pe diminuarea și dispariția scuamelor, scăderea iritemului și a pruritului. De regulă tratamentul este topic, prin utilizarea șampoanelor dermatocosmetice, în funcție de forma clinică a dermatitei seboreice.
Șamponul se lasă să acționeze la nivelul scalpului 5 minute, după care se clătește. Loțiunile și serurile se aplică pe scalp pentru lubrifierea cu acțiunea antifungică locală. Pentru formele severe se aplică dermatocorticoid sub formă de cremă și loțiune. Poate fi administrat și tratament intern.
De asemenea, se recomandă spălarea feței cu un produs delicat și folosirea unei creme de zi corespunzătoare.