Dor injecțiile cu botox pentru transpirație? 4 întrebări frecvente despre tratamentul transpirației excesive cu toxină botulinică

  • Publicat:
Dor injecțiile cu botox pentru transpirație? 4 întrebări frecvente despre tratamentul transpirației excesive cu toxină botulinică
Sursa foto: Shutterstock

Despre botox se vorbește, de cele mai multe ori, în contextul unor proceduri estetice care au rolul de a șterge câțiva ani de pe chip. Însă nu se discută destul de des despre beneficiile sale în ceea ce privește indicațiile medicale: de la intervenții în cazul migrenelor și a spasmelor musculare, până la transpirația excesivă. Pentru aceasta din urmă, numită și hiperhidroză, botoxul pare a fi una dintre cele mai eficiente metode, iar efectul se menține pe parcursul mai multor luni. De altfel, una dintre principalele idei preconcepute ar fi aceea că transpirația, oricât ar fi de neplăcută, nu ar trebui oprită.

Dr. Amit Beedasy, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, demontează miturile și explică pe larg cum decurge o astfel de procedură.

Tratamentul cu botox se poate face doar în zona axilei

Tratamentul hiperhidrozei cu toxină botulinică se poate face nu doar în zona axilei, deși de cele mai multe ori indicațiile sunt pentru această zonă.

Injectările se pot face și în palme sau tălpi, dar și pe anumite zone ale feței pe care apare transpirația.

Blocarea glandelor sudoripare este periculoasă

Botoxul blochează eliberarea neurotransmițătorului numit acetilcolină. Acest neurotransmițător este cel care mediază semnalul de a transpira către glandele sudoripare, astfel că injectarea cu botox blochează semnalele transmise către acestea.

Înainte de intervenție, se recomandă o consultație în cadrul căreia medicul trebuie să afle în mod obligatoriu istoricul medical și dacă pacientul urmează un tratament medicamentos.

De altfel, injecțiile cu botox pentru tratarea hiperhidrozei nu se recomandă în cazul pacienților care suferă de afecțiuni cardiace, afecțiuni pulmonare, lupus eritematos sistemic, diabet zaharat sau care au făcut radioterapie.

Este o procedură dureroasă

Procedura propriu-zisă presupune un număr de până la 20 de injectări pe suprafața afectată și durează până la o oră. În acest interval e posibil ca pacientul să resimtă o senzație neplăcută, însă înainte de injectare se aplică cremă anestezică astfel încât disconfortul resimțit să fie minim.

Pentru zonele sensibile cum ar fi palmele și tălpile se poate efectua un bloc anestezic, care amorțește complet zona.

În ceea ce privește efectele adverse, cele mai frecvente manifestări raportate sunt durerea locală de intensitate scăzută, iritația zonei sau sângerare ușoară.

Injectările trebuie reluate frecvent

Primele efecte se văd imediat în zilele următoare, iar după aproximativ două săptămâni, deja putem spune că substanța a intrat în acțiune.

Studiile arată o scădere de până la 90% a cantității de transpirație la numai două săptămâni de la intervenție. Acest efect se păstrează până la șase luni, când trebuie reluat procesul.

Există însă și persoane la care transpirația a întârziat să reapară chiar și până la un an.

Transpirația va ieși prin piele în alte zone ale corpului

Toxina botulinică blochează doar zona injectată. Celelalte zone vor continua să transpire în mod obișnuit când ne este cald sau avem activitate fizică pronunțată.

Dr. Amit Beedasy, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult