Dr. Alex Karkhi: „Acneea poate fi eliminată folosind tehnologia de tip laser non-ablativ”

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, care vine la pachet cu consecințe estetice și nu numai. Și deși nu este o afecțiune periculoasă, aceasta poate cauza neplăceri în special în rândul tinerilor care pot suferi din cauza unui aspect neplăcut. 

Despre toate tipurile de acnee, dar și despre cele mai eficiente metode de tratament, ne vorbește Dr. Alex Karkhi, Medic rezident în Chirurgie maxilo-facială.

Acneea | Soluții pentru o piele sănătoasă

Acneea este una dintre cele mai cunoscute probleme de piele și totodată una dintre cele mai intens comentate. S-au născut și se nasc tot felul de mituri despre acnee și declanșarea ei. În linii mari, forma cea mai populară a acestei manifestări a tenului, acneea vulgaris afectează între 70-95% din tineri, iar incidența ei apare în perioada pubertății și poate lăsa urme pe față toată viața dacă nu este gestionată corect.

Acneea este, în principiu, o afecțiune la nivelul epidermei. Aceasta apare ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee. Acneea este caracterizată de puncte negre, puncte albe și coșuri, care apar la suprafața pielii. Uneori apar și leziuni mai profunde și mult mai greu de tratat. Acestea poartă denumirea de chisturi. Evoluția ei este extrem de complicată și variază de la caz la caz, are anumite pattern-uri la bărbați vs. femei, și nu ține cont de vârstă, sex, dar este o afecțiune care are o preponderență mai mare la persoanele cu tenul alb.

Ce se întâmplă cu pielea ta când ai acnee

Ce se întâmplă cu pielea ta în acnee? Practic, pielea produce prea mult sebum, care combinat cu cornificarea pielii nu poate fi absorbit. În consecință, porii se blochează și se formează puncte negre şi albe, dar și pete. În acest caz se pot diferenţia mai multe tipuri de acnee, fiecare cu diferite manifestări și triggere.

Acneea comedonică este cea mai ușoară formă și se caracterizează prin puncte negre neinflamate. Practic vorbim de un tip de acnee caracterizată de comedoane închise și deschise – puncte albe închistate și puncte negre. Acestea apar mai ales pe frunte, obraji sau în jurul nasului. Un pacient poate prezenta zeci de astfel de leziuni punctiforme de diferite mărimi și forme care variază în funcție de anumiți factori.

Acneea papulo-pustuloasă este un tip de acnee care ajunge până în straturile adânci ale pielii provocând pete, și în cazuri complicate și inflamaţii caracterizată de papule (leziuni roșii) care pot deveni în timp ferme și proeminente sau pot fi foarte profunde și chiar dureroase. Netratate sau agresate extern cu tot felul de creme cu efect abraziv acestea se pot transforma în pustule, denumite popular coșuri. Vorbim practic de acele leziuni inflamatorii cu conținut gălbui. Este localizată atât la nivelul tenului, cât și pe piept și spate. Se vindecă greu, lasă cicatrici și are o evoluție cronică și persistența, care poate dura ani de zile.

Acneea conglobată este cea mai severă și se manifestă prin protuberanţe, abcese şi pustule care pot avea ca efect cicatrici vizibile. Netratată, poate lăsa semne pe față ca niște șanțuri, cute adânci care se pot corecta doar prin chirurgie plastică. Este cea mai severă formă de acnee, cu comedoane, papule, pustule, abcese ce drenează puroi, fistule, cicatrici deprimate (cicatricile albe, atrofice, adâncite) și cicatrici cheloidale (zone de țesut fibros care înlocuiesc pielea normală, după o accidentare). Este cea mai severă formă de acnee și apare la nivelul fetei, a gâtului, pieptului și spatelui. Însă se poate întinde și pe brațe, abdomen, fese sau scalp. Are o evoluție cronică și faze foarte dureroase, în care se acutizează. Acest tip de acnee are nevoie de tratament îndelungat și antibiotice.

Cum te poate ajuta tehnologia de tip laser non-ablativ să scapi de acnee

,,Așa cum se știe, acneea este vizibilă la nivelul pielii, dar ea se formează sub piele, iar tehnologia laser non-ablativ Endolift pe care o folosesc atinge exact acolo unde se află problema fără să atenteze la nivelul tegumentului. Există pe piață de mai mulți ani o tehnologie laser C02, dar care atacă și suprafața vizibilă a pielii. Ca să explic. ne imaginăm tenul ca o fereastră de sticlă. În spatele acesteia se află un pahar cu niște cuburi de gheață.

Razele laser pulsatorii în tehnologia non-ablativa vor trece prin geamul translucid al ferestrei, vor încălzi cuburile de gheață până la punctul de topire, dar geamul/sticla, vor rămâne intacte. Asta înseamnă tehnologie non-ablativă. În cazul anterior, tehnologia veche făcea exact același lucru doar că atunci când trecea prin geam, acesta se crăpa.

Ce vreau să spun este că după o ședință de terapie cu laser non-ablativ tenul se reface în câteva ore, maxim 3- 5 zile în funcție de complexitatea intervenției, iar textura tenului se poate masca pe loc printr-un machiaj fin. În schimb, tehnologia ablativă presupune o refacere a tegumentului pielii de săptămâni, chiar luni în funcție de complexitatea intervenției”, a explicat Dr. Alex Karkhi.

Ce este tehnologia laser EndoLift

Tratamentul Endolift® folosește tehnologie laser de ultimă generație, vorbim de fascicule pulsatorii care au o limită difractivă creată special pentru a acționa la nivelul epidermei. Limita difractivă este legată de fenomenul de difracție a luminii care spune că nu este posibil să se obțină o focalizare a unui fascicul cu dimensiuni mai mici decât lungimea sa de undă. Lungimea de undă caracterizează “culoarea” luminii și este cuprinsă între 400 nanometri (pentru albastru) și 700 nanometri (culoarea roșie). Tratamentul Endolift folosește microfibre optice speciale de unică folosință create dintr-un aliaj special și care sunt mai subțiri decât un fir de par (FTF Eufoton). Acestea se introduc ușor sub piele în hipoderma superficială, iar impulsul laser ghidat le ajută să activeze și să atace exact acele zone care trebuie corectate.

,,Un alt aspect important la tehnologia laser non-ablativ este faptul că procedura nu necesită incizii sau anestezie. Pacientul poate percepe doar un ușor disconfort datorat energiei laser care creează micro-tuneluri orientate de-a lungul vectorilor anti-gravitationali, care conferă un efect de lifting imediat și vizibil. La sfârșitul tratamentului, microfibrele sunt îndepărtate și aruncate.

În plus, această tehnologie laser non-ablativ nu provoacă dureri post intervenție, nu se simt inciziile. Nu este necesar de timp de recuperare, iar în cazul doamnelor și domnișoarelor, se pot machia discret și își pot reluat jobul sau activitățile în câteva ore”, a descris Dr. Alexa Karkhi procedura.

Tehnologia cu laser non-ablativ poate fi folosită și pe alte zone ale corpului precum brațe, zona liniei pentru bikini, fese, coapse, zona abdominală.

Rezultatele după o ședință cu laser non-ablativ sunt vizibile imediat și pe termen lung, și după fiecare procedură pielea va deveni mai fermă și fără urme de acnee sau alte imperfecțiuni, deoarece colagenul eliberat în mod natural de organism sau inclus în corp cu ajutorul unor diete sau suplimente se acumulează în straturile profunde ale pielii.

Citește și: Dr. Alex Kakrhi, despre presiunea de a arăta întotdeauna perfect: „În social media suntem înconjurați de o perfecțiune de multe ori contrafăcută” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Alexandru Karkhi - Medic rezident Chirurgie maxilo-facială
Dr. Alex Karkhi este Medic Rezident în Chirurgie Maxilo-Facială în cadrul Spitalului Militar București și cu activitate în privat la Clinica DR.K. Și-a început activitatea în 2012 când a finalizat studiile de specialitate la UMF Carol Davila București. Și-a dezvoltat competențele și ...
citește mai mult