Am aflat dr. Felix Popescu – specialist în chirurgie plastică şi estetică şi chirurgie micro reconstructivă, medic care a tratat unele victime ale tragediei de la Colectiv prin metode revoluţionare cu celule stem, care sunt tratamentele de ultimă oră pentru alopeciei şi în ce constă terapia cu celule stem pentru alopecie?
CSÎD: Moştenim de la părinţi caracteristici ale podoabei capilare?
Dr. Felix Popescu: Informaţia genetică joacă un rol crucial în definirea aspectului. Da, caracteristicile capilare sunt moştenite genetic. În peste 75% din cazuri, băieţii moştenesc informaţia generată de bunicul de pe linia maternă. Asta nu exclude cei 25% şanse să moştenescă de la tată. Aşa că ochii pe ambele rude. Şi totuşi există cazuri de „gene pierdute” când pur şi simplu nu seamănă cu niciunul. Explicaţia poate fi o genă rătăcită în lanţul genealogic sau chiar şi un „tată” rătăcit.
CSÎD: Ce tratamente există atunci când podoaba capilară se răreşte?
Dr. Felix Popescu: Tratamentul cel mai bun este prevenţia. Deşi este definită ca afecţiune, alopecia androgenetică nu pune în pericol viaţa, chiar dacă a fost asociată cu depresii majore ale tinerilor afectaţi. În aceste cazuri trebuie privită cu o atenţie deosebită şi acţionat în consecinţă. Nefiind o afecţiune vitală, nu se dă importanţă tratamentelor. De multe ori vedem că funcţionează un tratament şi îl întrerupem, fără motiv… că aşa e omu’ nehotărât , ba îl deranjează, ba nu îi mai dă importanţă. În funcţie de cauză, alopecia are diferite tratamente. Mă voi referi la tratamentul alopeciei androgenetice, cea mai des întâlnită formă. Dacă se evidenţiază un DHT crescut, asociat şi cu predispoziţia genetică, se recomandă finasterida ca blocant al aromatizării. Însă există pericolul creşterii estrogenului răspunzător de alte efecte adverse. Tratamentul trebuie adaptat fiecărei situaţii în parte şi doar sub îndrumarea medicului. Un al produs demonstrat ca eficace este minoxidilul, prin creşterea vascularizării la nivelul rădăcinii. Ca o ironie, nu există decât două medicamente demonstrate ştiinţific că ajută în tratamentul alopeciei: finasterida şi minoxidilul. Amândouă au fost descoperite ca efecte adverse în tratamentul pentru alte afecţiuni, finasteride pentru cancerul de prostată şi minoxidilul în tratamentul hipertensiunii. Cu siguranţă au făcut mai mulţi bani din tratarea alopeciei…
CSÎD: Practicaţi procedura de tratament cu celule stem împotriva alopeciei pare desprinsă din filmele SF. Vă rog să ne explicaţi în ce constă metoda, ce scop are, cui se adresează?
Dr. Felix Popescu: Ei bine când spui celule stem e ca şi cum am avea discuţia pe Enterprise cu comandantul Picard trăgând cu urechea. De circa doi ani se practică acest tip de tratament aflat experimental în practică de circa 5 ani. Celula stem este o celulă capabilă să se transforme în orice altă celulă. Nu! Nu vorbim de celule stem ce vor transforma în foliculi. Acel experiment se numeşte clonare şi încă nu este o modalitate viabilă.
Celulele stem utilizate sunt celule deja modate adică setate să se transforme în ţesut vascular. Beneficiul îl reprezintă creşterea fluxului sangvin la nivelul scalpului. Pentru noi a jucat şi joacă un rol esenţial în tratarea pacienţilor cu arsuri (pacienţii de la Colectiv) în vederea creşterii stabilităţii zonei. Am fost prima clinică unde s-au efectuat transplanturi de păr pe cicatrici dar şi pe grefe de piele. Acum suntem invitaţi la mai toate congresele de profil pentru a ne expune experienţa noastră. În cazul lor tratamentului cu celule stem e un „must”. Aplicabilitatea lor este însă foarte mare chiar şi în tratamentele stomatologice. A nu se confunda cu PRP, care reprezintă doar o adiţie de factori de creştere (PRP e cunoscut la noi şi sub denumirea de tratamentul vampir).
CSÎD: Care sunt costurile tratamentului cu celule stem?
Dr. Felix Popescu: Tratamentele cu celule stem sunt destul de greu de efectuat întrucât trebuie să faci ceva cursuri înainte. Nu te apuci de proceduri noi fără să le studiezi şi exersezi înainte în străinătate. Toată informaţia asta medicală de ultimă oră implică şi pentru noi, ca specialişti care vrem să evoluăm permanent, costuri mari, congrese, taxe de participare, studiu cu somităţi internaţionale, intervenţii realizate sub îndrumarea lor. Fiind un tratament destul de limitat ca ofertă are un preţ pe masură, între 800 şi 1500€. Repet, a nu se confunda cu PRP care are un cost de 200-350 €.