Dr. Mihaela Oroş – ”Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii”

Unii par obosiţi oricât de mult ar dormi, alţii par plini de energie . Dar de câte ore de somn avem nevoie în funcţie de vârstă? Am aflat de la dr. Mihaela Oroş
  • Publicat:
Dr. Mihaela Oroş - ”Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii”
Dr. Mihaela Oroş - ”Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii”, foto arhivă

Nu de puţine ori multe persoane sunt criticate pentru că dorm prea mult. Şi totuşi, somnul este absolut necesar pentru refacerea fizică. Iar nevoile unui individ sunt diferite în funcţie de vârstă, dar şi de sex. Dr. Mihaela Oroş, membru al Comitetului Secţiunii de somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă, Preşedinte al Asociaţiei pentru tulburări de somn vine cu amănunte preţioase.

CSÎD: Ce duşmani are somnul în 2020?
Dr. Mihaela Oroş:
Probabil de natură socială. Un stil de viaţă în care ne încărcăm cu sarcini care nu pot să fie îndeplinite pe parcursul unei zile obişnuite de lucru se soldează cu scurtarea perioadei de somn. Din păcate acest lucru este urmat de scăderea performanţei intelectuale şi, implicit, la scăderea randamentului muncii.
O menţiune specială necesită adolescenţii, care în mod fiziologic au o întârziere a orei de somn peste care se suprapune presiunea socială şi expunerea la ecrane.
 

Mai puţină nevoie de somn la maturitate

CSÎD: Pe măsură ce îmbătrânim suntem din ce în ce mai obosiţi. Este nevoia de somn direct proporţională cu vârsta?
Dr. Mihaela Oroş:
Necesarul de somn scade o dată cu înaintarea în vârsta.
CSÎD: De câte ore de somn are nevoie un copil de 1-10 ani pentru a se dezvolta?
Dr. Mihaela Oroş:
Copiii dorm 12-14 ore în jurul vârstei de 1 an şi ajung la 9-12 ore la 10 ani.

Nu vă lasaţi păcăliţi de cofeină şi băuturi energizante – tot trebuie să dormiţi

CSÎD: Cât trebuie să doarmă adolescenţii?
Dr. Mihaela Oroş:
8-10 ore pe noapte.

CSÎD: De ce oamenii tineri sunt fresh chiar dacă au dormit 2 ore pe noapte?
Dr. Mihaela Oroş:
Imediat celor 2 ore de somn, corpul beneficiază de micul stoc de energie refăcut în acest timp. Ulterior, se instalează efectele deprivării de somn, indiferent de cum sunt mascate cu stimulente de tipul cafelei, al băuturilor energizante sau al altor stimulente nervoase, care forţează menţinerea stării de veghe.
CSÎD: Şi totuşi, cu ajutorul acestor stimulente gen cofeină reuşim să fim la fel de productivi ca după un somn bun?
Dr. Mihaela Oroş:
Aceste băuturi energizante pot modifica percepţia, de aici şi senzaţia de fresh, însă nu menţin în mod real şi performanţa intelectuală sau fizică.

7 ore de somn sunt sufieciente pentru adulţi

CSÎD: Cât trebuie să doarmă oamenii de peste 35 de ani pentru a-şi păstra sănătatea?
Dr. Mihaela Oroş:
Se estimează că 7 ore de somn pe noapte sunt suficiente la această vârstă, cu menţiunea că sunt persoane care genetic sunt programate pentru perioade mai scurte sau mai lungi de acest interval, fără a fi considerate ca fiind suferinde de patologii ale somnului.

Femeile desfăşoară multe activităţi de tip multitasking şi au nevoie de mai multe ore de somn

CSÎD: Au femeile nevoie de mai mult somn decât bărbaţii?
Dr. Mihaela Oroş:
Se pare că da, femeile au nevoie de un somn cu aproximativ 20 minute mai lung decât bărbaţii. Posibil ca o consecinţă a faptului că femeile sunt implicate mai mult în activităţi de tip multi tasking. Mai multă activitate cerebrală ziua necesită o perioadă mai lungă de refacere în timpul somnului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult