Pielea ta este acoperită de un înveliş acid (precum celofanul), care formează un strat protector, inhibând dezvoltarea bacteriilor dăunătoare şi a ciupercilor.
Dacă această aciditate se pierde, pielea este mult mai expusă la infecţii şi la alt tip de probleme. Cum poţi pierde această aciditate? Spălându-te pe faţă cu săpun obişnuit.
Află tot ce trebuie să ştii de la Dr. Oz!
Cele mai multe dintre săpunurile pe care le folosim sunt, din punct de vedere chimic, substanţe bazice, care contracarează aciditatea, astfel încât să ajungi să distrugi învelişul ce reţine umiditatea.
“Să nu crezi că te încurajăm acum să nu te speli, ca să ai un aer cât mai viril. Îţi recomandăm să foloseşti săpunuri şi geluri de curăţare cu un pH neutru; dacă acestea sunt suficient de delicate cât să nu te usture atunci când îţi intră în ochi, există şansa să nu îţi atace nici pielea”, susţine Dr. Oz.
Porii tăi vor părea mai mici dacă sunt eliberaţi de sebum şi de murdărie. În mod ideal, ar trebui să te speli pe faţă de două ori pe zi, iar pentru asta nu ai nevoie de mai mult de câteva secunde. Dacă te freci prea mult rişti să agravezi eczemele şi acneea. Renunţă şi la săpunurile care au culori vii şi sunt foarte parfumate. Conţin substanţe chimice în plus, iar acestea cresc riscurile unei reacţii alergice.
Antioxidanţii naturali din interiorul membranelor celulare (la nivelul pielii, cel mai frecvent întâlnit este vitamina E) te protejează împotriva radicalilor liberi de oxygen, deoarece contribuie la îngroşarea epidermei. E important să ştii că soarele reduce foarte repede nivelul de vitamina E din organism.
Corpul îşi va reface rezervele de vitamina E dacă ştii să mănânci inteligent, dar îmbogăţindu-ţi dieta cu vitamina C (care protejează cele zone ale celulelor ce sunt solubile în apă) poţi contribui la atenuarea ridurilor favorizând producerea de collagen şi elastină.
De asemenea, niacinamida (niacină, vitamina B3) şi acidul pantothenic (vitamina B5) aplicate local, precuum şi alte vitamine antioxidante (administrate pe cale orală) au un rol benefic pentru piele.
În mod normal, pielea absoarbe umiditatea pentru a se menţine tânără şi plină de viaţă, dar pe măsură ce înaintezi în vârstă, îşi pierde capacitatea de a o face. Cele mai multe creme de faţă pe care le găseşti în comerţ au ca ingredient de bază uleiul şi acţionează împiedicând eliberarea apei din piele. Dar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, nu se pot baza pe produsele pe bază de ulei pentru a împiedica pierderea umidităţii.
Familia vitaminei A, numită în mod obişnuit familia retinoizilor, poate creşte conţinutul de apă al pielii, fără să obtureze stratul de celule moarte.
Totodată, produsele hidratante sănătoase nu dezechilibrează învrelişul acid al pielii, nici nu astupa porii. Dr. Oz îţi recomandă să foloseşti soluţii hidratante naturale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de avocado, untul de nuci sau de cacao şi altele, dacă s-au dovedit a fi hipoalergenice.
Cum e mai bine pentru podeaua casei tale? Să o cureţi în fiecare săptămână sau să aştepţi să se adune gunoiul morman şi să faci o curăţenie generală o dată pe an? EXACT! La fel e şi când e vorba de curăţatul feţei, ai mai multe opţiuni: