Dr. Pascal Dameh: Ginecomastia – cauze şi soluţii pentru sânii măriţi la bărbaţi

Dacă pentru unele femei sânii mari sunt o dorinţă, în cazul bărbaţilor creşterea volumului glandei mamare e chiar motiv de depresie. Iată cauzele ginecomastiei.
  • Publicat:

Unii bărbaţi au sâni dezvoltaţi. Din diverse cauze care ţin de stil de viaţă (obezitate, supraponderabilitate), din cauza a diverse afecţiuni sau din cauze hormonale. Unii sunt împăcaţi cu ideea, alţii din contră – dezvoltă chiar depresii din cauza aspectului fizic. Am aflat informaţii preţioase despre cauzele ginecomastiei dar şi soluţii de tratament de la dr. Pascal Dameh, chirurg estetician.


CSÎD: Ce este ginecomastia?
Dr. Pascal Dameh:
Ginecomastia reprezintă creşterea volumului glandei mamare la bărbaţi şi poate fi prezentă la ambii sâni sau la unul singur.

CSÎD: Care sunt cauzele declanşării ginecomastiei?
Dr. Pascal Dameh:
În general, apariţia ginecomastiei este independentă de alte afecţiuni, însă în unele cazuri, producţia anormală de hormoni, testosteron şi estrogen sau anumite medicamente pot duce la aceasta. Estrogenul este hormonul principal feminin care defineşte trăsăturile feminine, inclusiv creşterea sânilor, iar testosteronul este hormonul masculin care defineşte trăsăturile masculine, inclusiv masa musculară şi părul pe corp. Atunci când se produce un dezechilibru între estrogen şi testosteron, poate apărea ginecomastia.

Afecţiuni ale ficatului, afecţiuni renale, obezitatea – pot duce la ginecomastie

CSÎD: Mai există şi alte situaţii în care bărbaţii au unul sau ambii sâni evidenţiaţi?
Dr. Pascal Dameh:
Mai sunt şi alte cauze care pot duce la apariţia ginecomastiei, cum ar fi: obezitatea, lipsa unei nutriţii corespunzătoare, glandele suprarenale, boli ale ficatului, insuficienţa renală.

Unii bărbaţi se simt complexaţi de aspectul sânilor

CSÎD: Cu siguranţă nu toţii bărbaţii cu ginecomastie se simt confortabil să vorbească deschis despre asta, dar în ce fel poate influenţa viaţa personală a unui bărbat?
Dr. Pascal Dameh:
Foarte mulţi bărbaţi suferă de ginecomastie, însă din cauza lipsei de informaţii mulţi dintre ei se complac în această situaţie. 
Acest ţesut mamar prezent în cazul bărbaţilor nu este doar o problemă estetică, ci afectează şi psihicul persoanei, viaţa intimă, poate duce chiar la anxietate sau depresie şi izolare socială.

Operaţia de ginecomastie – riscuri

CSÎD: Care sunt efectele secundare şi riscurile operaţiei de ginecomastie?
Dr. Pascal Dameh:
Înainte de a recurge la această intervenţie, este foarte important ca pacientul să înţeleagă care sunt beneficiile, aşteptările, riscurile şi potenţialele complicaţii. Fiecare pacient este unic şi din acest motiv, pentru fiecare pacient aleg o tehnică specializată, astfel încât rezultatele să fie cele mai bune, iar riscurile minime. În funcţie de fiecare caz, poate fi necesară liposucţia combinată cu mastectomia, însă apariţia complicaţiilor este relativ rară.
Printre complicaţii pot fi: apariţia hematomului, asimetrie mamară, durere persistentă, cicatrici vizibile.

Operaţia de ginecomastie – cât durează recuperarea

CSÎD: În ce constă recuperarea postintervenţie?
Dr. Pascal Dameh:
Efectele acestei intervenţii sunt vizibile imediat, iar rezultatele finale se vor observa după aproximativ 2 luni, timp necesar ca edemul postoperator să dispară, iar pielea să aibă un aspect mai suplu. Pacientul poate reveni la activitatea cotidiană după 3-4 zile de intervenţie, iar timp de 3 săptămâni pacientul va purta un bandaj elastic, va trebui să evite expunerea la soare şi efortul fizic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”