Lenjeria intimă strâmtă, epilarea și anumite afecțiuni medicale pot duce la hiperpigmentarea zonei genitale și perianale

Aflăm de la medicul Raluca Hera care sunt soluțiile sigure și eficiente pentru albirea zonei genitale.
  • Publicat:
Lenjeria intimă strâmtă, epilarea și anumite afecțiuni medicale pot duce la hiperpigmentarea zonei genitale și perianale

Albirea zonei genitale este o procedură din ce în ce mai cerută de femeile care se simt inconfortabil în intimitate din cauza hiperpigmentării în aceste regiuni delicate ale corpului. Dar trebuie ținut cont de calitatea produselor și de experiența medicului atunci când decideți să faceți o schimbare. Nu vă bazați pe cremele de albire din comerț, pentru că efectul acestora – dacă există – este unul de scurtă durată. Iar remediile pe care le găsiți pe internet… luați-vă gândul de la ele, altfel riscați apariția unor iritații și arsuri greu de suportat.

Aflăm mai multe despre albirea zonei genitale de la Dr. Raluca Hera, medic primar Obstetrică-ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Specialist Age Management Genital & Ginecologie Estetică.

Afecțiuni și factori care pot duce la hiperpigmentarea zonei genitale și perianale

CSID: Care sunt posibilele cauze ale pigmentației închise la culoare în zona perianală?

Dr. Raluca Hera: În primul rând, trebuie precizat faptul că este normal ca zona genitală și cea perianală să fie mai închise la culoare, mai hiperpigmentate decât restul corpului.

Cauzele pot fi:

  • Lenjeria intimă strâmtă
  • Frecarea excesivă în zona intimă, de exemplu în cursul activităților sportive
  • Sarcina, alăptarea, menopauza
  • Administrarea de pilule contraceptive
  • Procesul de îmbătrânire

CSID: Poate fi și epilarea cu ceară o posibilă cauză?

Dr. Raluca Hera: Da, toate metodele de epilare în zona genitală pot conduce la hiperpigmentare: epilarea cu lama de ras, ceară sau laser.

CSID: Există anumite afecțiuni medicale care pot determina această problemă?

Dr. Raluca Hera: Hiperpigmentarea poate apărea cu predilecție în anumite afecțiuni medicale: sindromul de ovar polichistic (PCOS), infecții sau inflamații genitale, diabetul zaharat, dar și alte afecțiuni care perturbă melanogeneza, precum lichenul plan sau melanoza vulvară.

Soluții sigure pentru albirea zonei genitale

CSID: Care sunt soluțiile sigure pentru albirea zonei genitale, dar și a altor zone, cum ar fi axilele sau coapsele interioare?

Dr. Raluca Hera: Dispunem în prezent de câteva metode sigure pentru albirea zonei genitale: Peeling medical special formulat pentru regiunea genitală; Mezoterapie cu substanțe active de albire; Laser estetic de albire.

CSID: Cum se desfășoară aceste tratamente, la ce interval trebuie repetate, când se văd efectele, care sunt posibilele reacții adverse temporare?

Dr. Raluca Hera: Indiferent de metoda aplicată, sunt necesare minimum 3 ședințe, la interval variabil în funcție de procedeul folosit (la 1-2 săptămâni în cazul peelingului medical sau al mezoterapiei, 4 săptămâni în cazul laserului).

Numărul de ședințe poate varia în funcție de rezultatele dorite și de tipul de piele. Efectele se pot observa în unele cazuri încă de la prima ședință, dar, în general, se cumulează și devin semnificativ vizibile după aproximativ o lună de la prima ședință.

Reacțiile adverse temporare sunt: înroșirea zonei de tratament, exfolierea ușoară, piele uscată, însă nu există durere sau sângerare. Între ședințe se folosesc produse specifice de tratament, care se aplică de două ori pe zi pe zonele tratate.

Cremele de albire din comerț și remediile naturale, de evitat

CSID: Ce părere aveți despre cremele de albire din comerț, sunt eficiente/sigure, pot cauza anumite reacții adverse?

Dr. Raluca Hera: Cremele de albire din comerț au acțiune foarte slabă, iar dacă au efect, acesta este tranzitoriu. Nu recomand aceste produse dacă se dorește un rezultat vizibil și de durată.

Cremele recomandate de noi între ședințele de tratament sunt recepturi magistrale ce conțin concentrații active de ingrediente specifice, în grad medical, terapeutic.

CSID: Pe internet circulă și informații privind așa-numitele remedii naturale pentru albirea zonei genitale: aloe vera, bicarbonat de sodiu, lămâie, castraveți etc. Care sunt riscurile dacă aplicăm astfel de remedii pe pielea sensibilă din regiunea perianală?

Dr. Raluca Hera: Nu am experiență cu aceste remedii naturiste. Recomand prudență în utilizare, deoarece pot apărea reacții alergice, iritații, arsuri, inflamații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult