Dr. Victor Clătici: cum regenerăm colagenul afectat de expunerea la soare

Dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog, este unul dintre specialiștii români cu experiență în prevenția îmbătrânirii pielii. Recomandările sale vizează în primul rând folosirea produselor cu SPF, indiferent de sezon.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Victor Clătici: cum regenerăm colagenul afectat de expunerea la soare
Dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog, explică modul cum ne putem activa sinteza de colagen.

Alături de acestea, de mare folos în menținerea aspectului tânăr și sănătos al pielii este generatorul de colagen propriu, acidul ortosilicic stabilizat pe colină. Acesta ar trebui să facă parte din rutina antiaging a oricărei persoane care își dorește o piele fermă, cu aspect tânâr cât mai mult timp. În interviul pe care ni l-a acordat, dr. Victor Clătici explică pe larg eficacitatea produselor cu factor de protecție și a celor cu generator de colagen pentru sănătatea și frumusețea tegumentului.

CSÎD: Care sunt efectele nocive ale expunerii la soare pe termen lung, fără factor de protecție?

Dr. Victor Clătici: Expunerea de lungă durată la soare, mai ales fără protecția corespunzătoare, se asociază cu o serie de efecte negative atât la nivelul stării de sănătate cât și de frumusețe! Astfel, soarele accelerează în mod semnificativ procesul de îmbătrânire al pielii și determină o serie de modificări caracteristice (piele uscată și aspră, cu textură și culoare neomogenă, cu apariția porilor dilatați și a ridurilor). Pe de altă parte, expunerea la soare crește riscul de apariție a cancerului de piele și a cataractei!

CSÎD: Care sunt categoriile de persoane care ar trebui să fie atente la expunerea la soare, din perspectiva jobului?

Dr. Victor Clătici: Ca principiu, fotoprotecția trebuie să devină rutina noastră zilnică de la 1 ianuarie și până la 31 decembrie! Există o serie de persoane, care atât pe linie personală (variate activități recreaționale) cât și pe linie profesională se expun mai mult la soare, și de aceea un program individual de fotoprotecție (stabilit împreună cu medicul dermatolog) și bazat pe tipul de piele, numărul de ore de expunere la soare și perioada de expunere, vârstă etc. este primul pas către sănătatea și frumusețea pielii.

CSÎD: Cât adevăr și cât mit există în faptul că, dacă ne bronzăm repede și nu ne ardem, suntem mai protejați?

Dr. Victor Clătici: Bronzatul pielii, indiferent dacă este rezultatul radiațiilor ultraviolete naturale (soare) sau artificiale (solar), este o agresiune la adresa pielii! Bronzul este rezultatul unei reacții de apărare a pielii față de o agresiune, și nu există „bronz sănătos”! O piele bronzată este o piele agresată!

Cum afectează soarele colagenul

CSÎD: Cum afectează soarele colagenul?

Dr. Victor Clătici: Colagenul este una dintre cele mai importante proteine ale organismului nostru, care reprezintă circa o treime din totalul proteinelor din corpul nostru! Funcțiile colagenului sunt extrem de multe, și el intervine în rezistența și elasticitatea țesuturilor, în procesele de comunicare intercelulară și în creșterea, diferențierea și migrarea variatelor tipuri de celule!

Încă din anul 1969, Kligman AM a publicat articolul „Early destructive effect of sunlight on human skin.” care subliniază efectele negative ale expunerii la soare pentru pielea noastră!  Soarele acționează în sens negativ, prin multiple mecanisme asupra balanței de colagen a corpului nostru, și determină atât scăderea sintezei de colagen cât și accelerarea procesului de distrugere a fibrelor de colagen.

De asemenea, radiațiile ultraviolete acționează la nivelul ADN-ului (materialul genetic al celulei), la nivelul mitocondriilor (sursa de energie celulară) și determină un status inflamator la nivelul pielii, elemente care exercită efecte negative suplimentare asupra calității și cantității colagenului nostru!

Cele mai bune soluții pentru a regenera colagenul

CSÎD: Folosim SPF pentru protecția exterioara a pielii. Dar cum protejăm și generăm colagen din interior?

Dr. Victor Clătici: În primul rând trebuie să identificăm factorii cu efecte negative asupra sintezei de colagen și să reducem agresiunile asociate cu accelerarea distrugerii de colagen! Sinteza de colagen este un proces extrem de complex, care începe la nivelul nucleului fibroblastului (fabrica noastră de colagen), și continuă atât în interiorul celulei cât și în mediul extracelular! Sinteza este coordonată de zeci de gene, iar organismul nostru are nevoie de aport de aminoacizi („cărămizile„ din care este fabricat colagenul), variate tipuri de vitamine precum și energie pentru a realiza o sinteză adecvată de colagen!

Spre exemplu, acidul ortosilicic stabilizat pe colină (Ch-OSA) pe care îl regăsim în BioSil are capacitatea unică de a pătrunde în membrana celulară a fibroblastelor și de a le activa la o capacitate optimă de generare a colagenului.

CSÎD: Sunt recomandate curele cu generatori de colagen în perioada verii?

Dr. Victor Clătici: Literatura de specialitate a evidențiat faptul că este posibil să încetinim procesul de îmbătrânire al pielii și să îmbunătățim aspectul și funcțiile acesteia prin utilizarea de suplimente nutriționale bazate pe date științifice și studii intervenționale! Curele cu generatori de colagen, spre exemplu cu BioSil ch-OSA, sunt posibile în orice perioadă a anului, și trebuie să aibă anumite caracteristici pentru a fi eficiente (durata de 3-6 luni, asociate cu reducerea agresiunilor asupra colagenului, o dietă echilibrată care să furnizeze „materia primă„ necesară sintezei de colagen). În concluzie, baza unui program anti aging este atât protecția colagenului existent cât și stimularea sintezei de nou colagen, iar preparatele utilizate trebuie să aibă un suport științific!

CSÎD: Care sunt semnele afectării colagenului?

Dr. Victor Clătici: La nivelul pielii, colagenul reprezintă aproximativ 75% din masa uscată, și de aceea orice modificare a nivelului de colagen se asociază cu efecte negative structurale și funcționale! Trebuie subliniat faptul că, după vârsta de 20 de ani, noi „pierdem„ în mod constant și natural circa 1-1,5% din „capitalul” nostru de colagen și variatele agresiuni din mediul extern sau intern (expunerea la soare și fumatul, dieta bogată în zahăr și lipsa somnului, stresul și îngrijirea incorectă a pielii) accelerează pierderea naturală, determinată de înaintarea în vârstă. Pierderea colagenului are multiple efecte la nivelul aspectului pielii, inclusiv apariția ridurilor și a laxității cutanate, pielea lipsită de culoare și strălucire, precum și apariția porilor dilatați și vizibili!

Expunerea corectă la soare

CSÎD: Cum ne expunem corect la soare?

Dr. Victor Clătici: Expunerea corectă la soare pleacă de la conceptul de fotoprotecție utilizat în mod corect și corespunzător! Astfel, crema de fotoprotecție se alege în funcție de anotimp, culoarea pielii și zona anatomică pe care dorim să o protejăm (față, corp, buze etc.). De asemenea, crema de fotoprotecție trebuie să fie aplicată cu 15-30 de minute anterior de expunerea la soare și reaplicată la fiecare două ore (sau după baie sau practicarea unor sporturi de plajă). Utilizarea cremei de fotoprotecție nu trebuie să conducă la creșterea timpului de expunere la soare sau la expunerea „în orele interzise” respectiv 12-16! Pe de altă parte, trebuie utilizați ochelari de soare cu protecție certificată pentru ultravioletele A și B, în vederea reducerii riscului de leziuni la nivel ocular!

CSÎD: Ce ar trebui să facem vara, dacă mergem mult pe stradă, fără să stăm la plajă?

Dr. Victor Clătici: Să utilizăm corect și permanent mijloacele de fotoprotecție, la nivelul tuturor zonelor de piele expuse, indiferent dacă este o zi însorită sau o zi cu nori!

CSÎD: Ce sfaturi aveți în privința hainelor? Există anumite materiale care protejează pielea?

Dr. Victor Clătici: În acest moment, există variate articole vestimentare, inclusiv pentru practicarea sporturilor nautice, care conferă protecție față de radiațiile ultraviolete! Factorul de protecție pentru articolele vestimentare este denumit UPF!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Victor Clătici - Medic primar dermatologie
Dr. Victor Gabriel Clatici este medic dermatolog cu peste 20 de ani de experiență. Dr. Victor Gabriel Clatici a contribuit în mod extensiv la literatură medicală mondială cu multiple articole apărute în Journal of American Academy of Dermatology, Journal of European Academy of Dermatology ...
citește mai mult