Atât de blând trebuie să fie masajul limfatic: ca şi când te-ar atinge o aripă de înger. Şi beneficiile sunt pe măsură! Am avut cliente care îmi povesteau că au mai facut drenaj limfatic şi se tem de el, pentru că este dureros şi provoacă vânătai. Greşit! Drenajul limfatic nu trebuie să doară şi nu trebuie să lase vânătâi. Decât dacă “terapeutului” îi place să se joace cu sănătatea omului! Drenajul limfatic este cel mai blând masaj, din câte s-au inventat.
Încep prin a-ţi da câteva sfaturi, pe care eu le consider foarte importante şi pe care este bine să le ştii, atunci când te hotărăşti să faci o cură de detoxifiere prin drenaj limfatic!
1.Alege cu atenţie locul şi specialistul. Întreabă terapeutul dacă este specializat (are curs) în drenaj limfatic. Ştiu, nu sunt multţi, dar nici imposibil de găsit. Este foarte important ca drenajul să se execute corect, ţinând cont că implică sistemul limfatic, gardianul sănătăţii tale.
2.Ţine cont că durata corectă a unui drenaj limfatic total este de 45-50 de minute.
3.La cea mai mică durere, ridică-te de pe patul de masaj şi pleacă. Ganglionii nu trebuie agresaţi sub nicio formă. Drenajul trebuie să fie un masaj blând şi foarte relaxant.
4.Drenajul limfatic fpcut corect include ganglionii de pe tot corpul. Excepţie face drenajul parţial, care se adresează doar unei zone de pe corp.
5.Drenajul limfatic se realizează manual, de către un terapeut. Nu vă lăsaţi păcăliţi de ofertele în care drenajul limfatic se face cu diverse aparate. Este o mare diferenţă între drenajul limfatic manual şi presodrenaj sau drenaj realizat cu electrostimulatorul.
Când toate aceste condiţii ale drenajului limfatic sunt îndeplinite, poţi considera că faci cel mai bun lucru pentru sănătatea ta! Acest masaj reprezintă cea mai profundă formă de detoxifiere a organismului, la care orice persoană ar trebui să apeleze, în cel puţin două cure pe an. De ce? Pentru că sistemul limfatic este gardianul sănătăţii noastre, iar limfa este buretele care adună toxinele din organism şi distruge bacteriile, cu ajutorul globulelor albe din ganglionii limfatici. Dacă nu curăţăm limfa de aceste toxine, corpul nostru adună tot mai multă apă, celulele degenerează, pielea îmbătrâneşte şi se lasă, celulele grase se inflamează, ducând la apariţia celulitei, iar sistemul imunitar devine slab şi vulnerabil.
Ce beneficii concrete are drenajul limfatic?
-elimină toxinele din organism
-reduce retenţia hidrică, adică acumularea excesiva de apă, din ţesuturi
·-combate celulita
-accelerează considerabil procesul de slăbire, prin permeabilizarea ţesutului gras şi eliminarea grăsimilor dislocate prin dietă, tratamente de remodelare sau sport
-elimină balonarea
-sporeşte imunitatea organismului
-îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
-îmbunătăţeşte calitatea somnului
-îmbunătăteşte toate funcţiile organismului
-reduce ridurile şi oferă pielii un aspect spectaculos
-elimină stresul şi oboseala cronică
Cine poate face drenaj limfatic?
Orice persoană fără probleme grave de sănătate, femeie sau bărbat, indiferent de vârstă. Drenajul are, însă, şi contraindicaţii: boala oncologica, boli ale sistemului limfatic sau vascular, sarcina, alăptarea, perioada delicată a lunii. Dacă ai o suferinţă cronică, întreabă medicul curant dacă poţi face drenaj limfatic.
Ce mănânc în timpul unei cure de detox cu drenaj limfatic?
În nici un caz fast-food, prăjeli şi dulciuri! În procesul de curăţare a toxinelor, este bine să eliminăm alimentele care ne aduc toxine. Prin urmare, fructele şi legumele devin “stăpânele” alimentaţiei, în caz că nu au fost, până acum. O salată, un fruct, un iaurt slab, un grătar de pui sau curcan, o mână de fructe oleaginoase – iată variantele ideale. În timpul curei de detoxifiere, mai există un lucru foarte important: apa. Consumul de apă este vital, pentru că apa este cea care ajută toxinele să părăsească organismul. Şi nu uita: retenţia hidrică o poţi reduce, doar dacă bei apă! Deşi pare o contradicţie, excesul de apă se elimină, doar aşa. Există şi ceaiuri de detoxifiere, pe care le poţi consuma în timpul curei de drenaj: ceai de ananas, brusture, soc, urzică, mătase de porumb, coada şoricelului, coada calului, cozi de cireşe, teci de fasole, pătrunjel sau ceai de sunătoare. Insa, ele nu trebuie sa inlocuiasca apa. Ceaiurile sunt diuretice si nu hidrateaza corespunzator organismul.
Cât de des pot face drenaj limfatic?
Curăţarea limfei de toxine este bine să se facă permanent. Dar cum timpul ne este duşman, ne putem reduce la 2 cure pe an. O cură trebuie să includă minimum 10 şedinţe de drenaj, cu 2 şedinţe/săptămână. Atenţie! Între şedinţele de masaj limfatic trebuie să existe o pauză de minimum 24 de ore. În această pauză, limfa elimină toxinele şi “se linişteşte”.
În încheiere, doar atât îţi mai spun: dacă nu ai trecut prin mâinile unui specialist în drenaj limfatic, ai pierdut cel mai plăcut lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta! Dar niciodată nu e prea târziu!
Autor: Irina Reisler