Durata efectului injectării de Botox poate fi influențată de o serie de factori care sunt în strânsă legătură cu propriul organism, stilul de viață și cu medicul estetician care îți va efectua procedura. Am discutat cu Dr. Răzvan Teodoreanu, medic primar chirurgie plastică și doctor în științe medicale, despre durata injecțiilor cu Botox. Acesta ne-a explicat ficare factor în parte și cum anume influențează acesta durata efectului injectării.
Metabolismul sau totalitatea reacțiilor chimice care au loc în organism. Viteza cu care acesta funcționează diferă de la persoană la persoană. De aceea, la unele persoane botoxul poate fi procesat mai rapid iar la altele mai lent. În medie, efectele acestuia durează de la 3 până la 6 luni.
Vechimea și profunzimea ridurilor. Rezultatele injecțiilor cu Botox persistă mai mult timp în cazul persoanelor cu riduri superficiale iar cantitatea de produs injectată este semnificativ mai mică, decât în cazul persoanelor cu riduri profunde. Dacă riduri sunt deja adânci, Botoxul poate fi completat cu acid hialuronic, iar acest lucru va mări, ca durată, și efectul toxinei botulinice.
Activitatea fizică. Persoanele care duc un stil de viață activ sau care practică sport în mod regulat au observat că efectul tratamentului cu Botox trece mult mai rapid, deoarece metabolismul lor este accelerat, în comparație cu cel al persoanelor sedentare. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să întrerupi activitatea fizică, ci doar să eviți utilizarea mușchilor faciali prin încruntare sau alte mișcări specifice în timpul antrenamentelor.
Zona tratată. Durata efectului injectării cu Botox diferă în funcție de zona în care se administrează tratamentul. De exemplu, în zona ridurilor glabelare (cele dintre sprâncene) și a ridurilor transversale ale frunții (cutele care se formează pe orizontală), Botoxul durează mai mult.
Expresiile faciale sunt, de fapt, cauza apariției ridurilor de expresie și a liniilor fine. Cu cât mușchii faciali sunt mai utilizați (din obișnuință sau în timpul exercițiilor fizice și a masajelor faciale), cu atât mai mult scade durata efectului provocat de injectarea cu Botox.
Profesionalismul și precizia medicului. Botoxul funcționează exact acolo unde este injectat, de aceea este necesar ca medicul care îți va efectua procedura să vizeze precis zona, pentru ca tu să te bucuri din plin de beneficiile tratamentului. De aceea, atenție mare clinica și medicul la care alegi să-ți injectezi Botox!
Calitatea produsului injectat. Botoxul este o substanță care trebuie păstrată în condiții stricte de temperatură, iar perioada acesteia de valabilitate trebuie și ea respectată, pentru ca tratamentul să fie unul reușit. Mai mult decât atât, sunt branduri care au o remanență mai mare, cum este Dysport, dar și prețul este puțin mai mare.
Cantitatea de substanță injectată trebuie adaptată în funcție de zona țintă, de dimensiunea mușchilor dar, mai ales, de nivelul lor de activitate. Cu cât musculatura este mai solicitată și de dimensiuni mai mari, cu atât cantitatea de substanță trebuie să fie mai mare pentru ca procedura să aibă rezultatele dorite. Nici prea multă substanță injectată nu este bună, pentru că nu vrei să cazi în extrema de frozen face, care nu mai pare deloc naturală.
Frecvența ședințelor influențează cel mai mult durata efectului procedurii de injectare. Deoarece această procedură este una care nu are rezultate permanente, este necesară repetarea procedurii ca să menții rezultatele și să mărești intervalul de timp dintre ședințe.
Stilul de viață și starea de sănătate. Stresul, fumatul, dieta nesănătoasă sau o stare de sănătate proastă pot scădea durata efectului injectării cu toxina botulinică.
Foto Mika Beumeister pentru Unsplash.com