Există diferite tipuri de proteine care stabilesc structura pielii, iar dintre acestea, cea care a captat toată atenția este colagenul. Într-adevăr, colagenul se regăsește în cea mai mare cantitate în piele, dar echipă bună face și cu elastina care, de asemenea, este importantă pentru funcțiile pielii.
Elastina este o proteină care oferă elasticitate pielii. Alături de colagen, oferă structură pielii și este de 1000 de ori mai flexibilă decât colagenul, care la rândul lui este responsabil pentru fermitatea pielii. Lipsa elastinei produce laxitate pielii, adică devine lăsată, iar astfel apar ridurile și vergeturile devin mai proeminente.
Atât factorii interni, inclusiv procesul normal de îmbătrânire, cât și factorii externi, de mediu, pot contribui la declinul producției de elastină. Din fericire, cei din urmă pot fi ținuți sub control. Printre aceștia includem fumatul, expunerea la radiații UV și poluare.
Cercetătorii încearcă să descopere modalități prin care să îmbunătățească producția de elastină, motiv pentru care pe piață întâlnim numeroase produse de îngrijire și ingrediente care să ne ajute în acest sens. Există studii care sugerează că ingrediente precum retinolul sau peptidele pot ajuta ma îmbunătățirea elasticității piele. De asemenea, factorul de protecție nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire.
Serumurile cu vitamina C sunt și ele esențiale, deoarece acționează asupra radicalilor liberi produși în urma expunerii la lumină albastră și poluare.
Alimentația afectează elastina din organism. Consumul de antioxidanți ține la distanță stresul oxidativ, iar din dietă nu ar trebui să lipsească alimentele care conțin acești compuși. Ia în calcul consumul de roșii, kiwi, rodii și ciocolată neagră, de exemplu.