Uneori nu este deloc ușor să ne „înțelegem” cu părul. Noi, femeile, ne dorim bucle frumoase, sănătoase, moi la atingere și strălucitoare. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa mereu: multe dintre noi ne luptăm cu aspectul părului. Acesta poate fi foarte indisciplinat, nu doar vara, ci mai ales iarna, când îl chinuim sub pălării, căciuli și, în plus, la toate acestea se adaugă și condițiile meteorologice nefavorabile, în combinație cu aerul uscat din încăperile încălzite. Dacă ai părul fin și mai lung, probabil ti s-a întâmplat ca uneori, acesta să arate ca după un șoc electric. Nu îl poți netezi cu mâinile, îți gâdilă constant fața și este foarte deranjant. Iată cum să combați electrizarea părului.
Electrizarea părului este cauzată de electricitatea statică. Fibra capilară are o sarcină pozitivă, la fel ca pălăria, eșarfa sau puloverul pe care le atinge. Acolo unde fibrele de păr sunt deteriorate, particulele de praf sau fibrele de îmbrăcăminte se depun și, deoarece toate particulele au o sarcină pozitivă, se resping reciproc. Astfel, în punctul de întâlnire are loc un efect similar cu o sarcină electrică. Prin urmare, este clar că părul uscat și deteriorat se electrizează mult mai mult decât buclele sănătoase.
Părul electrizat poate fi enervant atunci când vrei să te coafezi, deoarece ai senzația că nu îl poți „stăpâni” sub nicio formă. Ca să scapi de această problemă, trebuie să începi prin a-i acorda podoabei capilare o îngrijire adecvată. Pentru că, într-adevăr, multe femei nu știu că electrizarea părului lor are legătură cu modul în care îl hidratează. Ce poți face? În primul rând, ar trebui să te concentrezi pe o hidratare și pe o dietă adecvate, de care să beneficieze foarte mult părul. Aplică pe palme puțin ulei, ceară sau cremă de mâini, dar în cantități mici, apoi trece degetele prin păr. În plus, iată 5 soluții care te ajută să previi electrizarea părului:
Părul electrizat este de obicei uscat, încrețit și încurcat. Toate acestea sunt semne de păr deteriorat și o cuticulă care trebuie hrănită și tratată. Dacă acesta este și cazul tău, un ser reparator sau un ulei hrănitor este sprijinul ideal de care părul tău are nevoie. Iar dacă te-a prins ploaia și părul devine rebel, serul de păr va deveni cel mai bun prieten.
De asemenea, „aplicarea unei măști hidratante cel puțin o dată pe săptămână poate face ajuta împotriva electrizării părului. Nu neglija, totodată, să-ți periezi părul în mod regulat pentru a ajuta uleiurile naturale să se distribuie pe întreaga suprafață a cuticulei. Astfel, îți vei menține părul hidratat. Pentru îngrijirea părului uscat, recomandarea este să folosești un ulei pentru păr (poți încerca uleiul de argan), pe care să îl aplici pe lungimi și vârfuri. Uleiul acționează ca o barieră, împiedicând umezeala să intre în păr.”, recomandă Gabriel Ilie, Hairstylist.
Pentru a descurca părul, folosește un pieptene sau o perie, dar nu de plastic! Plasticul crește sarcina electrică a firului de păr. Astfel, pentru a evita electrizarea părului, ideal ar fi să folosești piepteni din lemn sau perii cu peri din fibre naturale. În plus, recomandarea este să nu îți piepteni părul când este foarte ud, deoarece îl vei rupe. Cel mai bine este să te piepteni înainte de spălare sau când este măcar parțial uscat. Folosește un pieptene cu dinți mari (cu atât mai mult dacă ai părul creț sau ondulat) sau o perie rotundă cu peri naturali. Odată ce părul este uscat, pulverizează puțin fixativ: aceasta va fixa coafura și va preveni electrostaticitatea.
„Pentru a menține netezimea părului care este gros, poros și ondulat folosește o loțiune hidratantă de tip leave-in și usucă-l cu ajutorul uscătorului și al unui difuzor. După ce ai folosit șampon și conditioner, în timp ce părul este încă umed, aplică pe lungimi un produs de tip leave-in”, propune hairstylistul.
Evită să-ți speli părul cu apă foarte fierbinte, să-l usuci la temperaturi prea ridicate și limitează utilizarea plăcii de îndreptat. Pentru a usca părul, ideal este un uscător de păr cu jet de ioni care să fie folosit la o distanță de 20-30 de centimetri de păr. În timp ce, folosirea plăcii trebuie limitată la maximum 2 sau 3 ori pe săptămână. Dacă totuși nu te poți lipsi de acest instrument, alege cele mai noi modele de plăci ceramice de îndreptat, mult mai delicate cu firul de păr.
Ai nevoie de câteva elastice de păr și de niște degete iscusite. Poți opta pentru o împletitură simplă, să creezi un coc sau o coadă de cal sau pur și simplu să îmblânzești buclele rebele rapid și ușor prin niște împletituri lejere.