Epilarea definitivă este o procedură din ce în ce mai solicitată în ultimul timp, atât de către persoanele de sex feminin, cât şi de cele de sex masculin. Tehnologia avansează rapid, iar la momentul actual pe piaţă există mai multe tipuri de dispozitive medicale cu ajutorul cărora părul nedorit de pe corp poate fi îndepărtat fără efecte secundare pe termen lung.
Fotoepilarea se poate realiza prin două modalităţi: epilarea laser sau epilarea IPL (Intense Pulsed Light). Sistemele laser sunt de mai multe tipuri: laser alexandrit , laser Nd-Yag sau laser cu dioda. Echipamentele cu tehnologie IPL sunt mai accesibile decât cele laser , însă rezultatele nu sunt în general la fel de satisfăcătoare ca în cazul epilării cu laser.
Epilarea laser este o procedură sigură, cu o incidenţă scăzută a sechelelor. „Majoritatea efectelor adverse sunt tranzitorii şi minore. Ele sunt mai frecvente la persoanele care au o culoare mai închisă a pielii.
Pacienţii care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante (unele antibiotice, ca şi tetraciclina, doxiciclina, Roaccutane) sau suferă de afecţiuni care sunt însoţite de fotosensibilitate cutanată, precum lupusul eritematos, prezintă, de asemenea, un risc crescut de complicaţii , de aceea este necesar un consult medical în prealabil, în timpul căruia medicul va discuta cu pacientul toate aspectele’’, precizează Dr. dermatolog Proca Ancuţa.
Înainte de îndepărtarea părului cu laser este recomandat să evitaţi expunerea la solar cu şase săptămani înainte. În general, pielea bronzată creşte riscul apariţiei unor efecte secundare. „Această procedură este interzisă femeilor însărcinate sau care alăptează, dar şi pacienţilor cu sindromul nevilor displazici. În timpul epilării, aluniţele (nevii) vor fi ocoliţi, acoperiţi sau pot fi coloraţi cu un creion alb pentru a fi protejaţi de energia laserului’’, adaugă dermatologul.
Este preferabil ca epilarea laser să se realizeze toamna târziu şi iarna, deoarece vara există un risc mai crescut de reacţii adverse. „Cu câteva săptămâni înainte de procedură, părul se va rade cu lama, nu se vor mai folosi alte metode, precum smulgerea cu aparatul electric sau cu ceară, care îndepărtează părul cu tot cu rădăcină’’, subliniază dermatologul Proca Ancuţa.
Reacţii adverse posibile:
,,Conform studiilor efectuate până la ora actuală, folosirea echipamentelor laser la nivel cutanat nu lezează ADN-ul şi nu produce mutaţii la nivel celular, care ar putea cauza în viitor apariţia un cancer cutanat .
Cu alte cuvinte, folosirea laserelor în dermatologie nu provoacă cancer de piele. Fasciculul laser nu pătrunde mai mult de 2 – 5 mm sub piele, aşadar organele interne nu pot fi afectate sau lezate în vreun fel în timpul şedinţelor. Ochii se vor proteja cu ochelari speciali pe toată perioada şedinţei”, adaugă specialistul.
După tratamentul cu laser poate apărea o uşoară senzaţie de căldură locală sau usturime, ce poate fi calmată cu ajutorul compreselor reci sau cu ajutorul unui spray cu apă termală. De asemenea, se recomandă aplicarea unei creme cu proprietăţi reparatoare, iar în zilele următoare nu se vor face duşuri fierbinţi sau saună. După epilare, la nivelul feţei, se recomandă folosirea unei creme cu filtru UV .
,,Părul uman prezintă trei stadii de dezvoltare: anagen (creştere), catagen (repaus) şi telogen (cădere), iar din acest motiv nu poate fi eliminat în totalitate într-o singură sedinţă. Numărul orelor necesare este variabil în funcţie de fototipul cutanat (culoarea pielii), grosimea, densitatea şi cantitatea de pigment din firele de păr.
În general sunt necesare 3-6 sedinţe, la un interval de 4-6 săptămâni. Rezultatele cele mai bune se obţin la persoanele cu piele deschisă la culoare şi păr închis la culoare’’, mai spune dermatologul Proca Ancuţa.
Pe lângă eliminarea părului nedorit din motive estetice, epilarea laser poate fi folosită pentru a ameliora, trata sau preveni anumite afecţiuni cutanate, cum ar fi: hirsutismul (creşterea în exces a părului la femei în zona bărbiei, mustăţii, pieptului) chistul pilonidal recidivant , creşterea sub piele a firelor de păr, foliculita, hidradenita supurativă (pentru leziunile de la nivelul axilei) .