Eu toamna nu dorm. Îmi refac pielea

După o perioadă caniculară, ne reluăm viaţa de zi cu zi bronzate şi tonifiate, pentru că tentaţiile către sport acvatic au fost mai mari. În acest context, expunerea la soare, fără excese, a fost benefică pentru sinteza vitaminei D. Însă trebuie să conştientizăm faptul că, la nivel microscopic, orice expunere la razele ultraviolete cauzează leziuni ale pielii.
  • Publicat:
Eu toamna nu dorm. Îmi refac pielea

După o perioadă caniculară, ne reluăm viaţa de zi cu zi bronzate şi tonifiate, pentru că tentaţiile către sport acvatic au fost mai mari. În acest context, expunerea la soare, fără excese, a fost benefică pentru sinteza vitaminei D. Însă trebuie să conştientizăm faptul că, la nivel microscopic, orice expunere la razele ultraviolete cauzează leziuni ale pielii.

Bronzarea este produsă de către razele UVB, care generează creşterea producţiei de melanină în epidermă. Însă contrar credinţei populare, melanina nu reprezintă o adaptare evoluţionară, ci este doar un camuflaj temporar.

Prelungirea expunerii la aceste radiaţii poate avea efecte nocive – lezarea ADN-ului în celulele pielii poate produce mutaţii ce duc la formarea de epitelioame, melanoame sau în cazurile mai puţin periculoase doar fotoîmbătrânirea pielii – riduri, pierderea elasticităţii, pete maronii, pistrui sau modificări ale consistenţei pielii – îngroparea epidermei în unele zone, subţierea ei în altele – dosul mâinii, gambe, labele picioarelor etc. Oricum, exact în zonele cele mai expuse şi pe care ni le dorim cât mai aproape de perfecţiune.

Alte efecte ale abuzului de raze ultraviolete

Arsurile solare şi cicatrizarea ţesutului, precum şi afectarea ochilor reprezintă alte consecinţe nedorite ale orelor de plajă nesfârşite. Din aceste motive, protecţia solară este un lucru esenţial în obţinerea unui bronz sănătos, dublat de purtarea pălăriilor şi ochelarilor de soare, întrucât mănuşile de vară au dispărut încă de pe vremea bunicilor noastre fiind înlocuite de produse cosmetice delicate, care hidratează şi protejează în acelaşi timp.

La nivelul tenului, problemele mai întâlnite sunt petele solare sau hiperpigmentare. Acestea pot apărea în lipsa hidratării corespunzătoare a pielii, dublată şi de aplicarea de creme cu protecţie solară pe timpul verii. Petele pot apărea cu precădere pe faţă, decolteu şi umeri, dar şi la nivelul mâinilor şi gambelor. Hiperpigmentarea este o problemă dificil de tratat, care necesită răbdare şi consecvenţă, dar nu este imposibil. Dispariţia zonelor pătate se face în timp. Diversele creme şi produse de depigmentare dau rezultate într-un interval de 6-8 săptămâni, dacă au fost utilizate corespunzător şi dacă s-a evitat în acest timp expunerea neprotejată la soare.  

Produse şi tratamente de depigmentare

Până nu demult, majoritatea produselor de depigmentare se bazau pe un “decolorant” chimic, controversat cunoscut sub numele de hidrochinonă. În ultimii ani, însă, substanţa activă a fost înlocuită cu alte substanţe, cum ar fi de exemplu rucinolul, care este un inhibitor al tirozinazei, care stimulează producerea melaninei.
Rucinolul are o putere de acţiune – depigmentare de 100 ori mai mare ca a hidrochinonei, fără însă să inducă efectele secundare ale acesteia din urmă (nu produce fotosensibilizarea zonei afectate). Hidrochinona depigmentează, dar produce o fotosensibilizare a aceleiaşi zone care, expusă din nou la soare, va dezvolta un proces de hiperpigmentare mult mai intensă. În afară de rucinol, în compoziţia cremelor sau serumurilor depigmentante se mai pot găsi acizi care au un efect de peeling, precum acidul azelaic 15-20%, acid kojic, acid glycolic, retinoizi topici sau vitamina A, care ajută pielea să elimine stratul de celule moarte.

Microdermabraziunea, precum şi peelingurile chimice efectuate în cabinetul dermatologic sau cosmetic în anotimpul neînsorit, adecvate tipului de hiperpigmentare, trebuie urmate de un control riguros al expunerii ulterioare la soare, pentru a păstra efectul obţinut prin tratament.

Peelingurile reprezintă o intervenţie estetică ce presupune exfolierea în profunzime a tenului, până când se ajunge la acele ţesuturi intacte, neafectate încă de acumularea de melanină, adică de pete. De asemenea, terapia laser sau cea cu lumină intens pulsată IPL sunt metode extrem de eficiente de depigmentare. Se folosesc atât la nivelul feţei, cât şi decolteului, dar şi mâinilor, gambelor şi labelor picioarelor.

Pielea mâinilor, gambelor şi decolteului
Se spune că pielea mâinilor trădează vârsta. În cabinetele de cosmetică şi medicină estetică s-au pus la punct terapii sofisticate de redare a tinereţii mâinilor. Una din terapiile propuse este cea cu injectări de aminoacizi esenţiali. Aceste injecţii cu aminoacizi combinaţi cu acid hialuronic au un puternic rol de hidratare şi de ştergere a ridurilor, petelor conferind luminozitate.

Se folosesc şi la nivelul tenului pentru combaterea petelor, ştergerea cicatricelor, chiar şi în cazul acneii, dar şi în alte zone ale corpului decolteu şi sâni, pentru estomparea vergeturilor. Aminoacizii sunt indicaţi şi în curele drastice de slăbire, pentru a reface structura pielii, ameliorând pielea foarte flască. De asemenea, se folosesc pentru hidratare, reducerea ridurilor şi nu pentru umplerea lor, de acest lucru fiind responsabil acidul hialuronic.

De aceea, odată cu refacerea calităţii pielii, medicii practică mezoterapia cu acid hialuronic în concentraţii variabile, de la 15% în sus, pentru a “îngroşa” pielea, a-i da o consistenţă mai fermă şi a masca proeminenţa desenului vascular. Tratamente similare se pot aplica şi la nivelul gambelor şi pielii de la nivelul labei piciorului, cu efecte de întinerire spectaculoase.

Dietă pentru refacerea pielii după vară
Pentru a avea o piele curată, fără pete consumaţi ingrediente bogate în vitamina C, aceasta fiind capabilă să stimuleze într-o oarecare măsură, sinteza de colagen propriu. Aşadar, ţineţi o dietă de sucuri de fructe, consumaţi legume cât mai crocante, în special roşii, ceapă, ardei, tăiate şi amestecate în salate sau ca garnituri, însă cât mai puţin prelucrate termic.

Cât despre fructe, aici oferta este uriaşă: prune, pepene galben, portocale, rodii, lămâi, caise şi piersici, dar şi coacăze negre, afine şi alte fructe de pădure, dar şi zmeură şi căpşuni. Consumaţi cel puţin 8-10 pahare cu apă în fiecare zi.

Citeşte şi: Bolile de piele s-au înmulţit pe fondul crizei economice

Sfaturi de nutriţie pentru un ten perfect

Soarele, cataracta şi îmbătrânirea prematură


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult