În rutina de îngrijirea a pielii nelispită este exfolierea și, fie că optezi pentru exfoliere chimică sau fizică, acest pas te va ajuta să menții o piele hidratată, strălucitoare, să-ți cureți porii și chiar să-ți echilibrezi tonul și textura pielii. În plus, procesul de exfoliere ajută și la o mai bună absorbție în piele a ingredientelor și produselor de skincare.
Înainte de toate, există două tipuri de exfoliere, ambele metode fiind ideale pentru eliminarea celulelor moarte, excesului de sebum și impurităților. Este vorba de exfolierea fizică, în care se utilizează scrub-urile sau măști handmade cu zahăr sau cafea măcinată și exfoliere chimică, ce are la bază acizi- acizi alfa hidroxi precum acidul glicolic sau acizi beta hidrozi precum acidul salicilic. Acești exfolianți ajută la îndepărtarea stratului superior al pielii în timp ce hidratează și ajută pielea să rămână hrănită.
Cu toate astea, există câteva semne care sugerează că exfoliezi pielea în exces, ceea ce înseamnă că pielea este ”torturată” și din această cauză se pot produce inflamațiile sau chiar micile leziuni asupra barierei protectoare care duce la pierderea hidratării. În urma exfolierii în exces, pielea poate reacționa în fața rutinii de îngrijire, iar aceste reacții pot fi ele ușoare sau chiar severe precum apariția anumitor afecțiuni.
Dacă fața este mai inflamată decât de obicei, obiceiurile de exfoliere pot fi vinovate pentru asta. Efectele pe termen scurt pot include inflamații și iritații evidente pe piele, ceea ce semnalează că atunci când îți speli fața sau aplici produsul exagerezi. Aceste semne se aplică atât în cazul exfolianților fizici, cât și în cazul celor chimici. Alte efecte pe termen scurt mai sunt roșeața, mâncărimile, durerile și eczemele, iar în cazul pacienților cu o piele super sensibilă pot fi vizibile în urma exfolierii și vase de sânge sparte sub piele.
Doar pentru că produc iritații nu înseamnă că îți vor schimba viața complet. Ca multe alte lucruri în viață și produsele pentru exfoliere se folosesc cu moderație. Pierdem în fiecare zi 50 de milioane de celule, motiv pentru care exfolierea este o parte esențială în rutina de îngrijire. O experiență neplăcută nu înseamnă că trebuie să renunți la acest pas. Mai mult, pielea se obișnuiește cu acest tip de produs, în timp. Ideal este să-l folosești o dată sau de două ori pe săptămână dacă ai un ten echilibrat, în timp ce pentru tenul gras este indicat peste trei ori pe săptămână.