Ne dorim să scăpăm de părul de pe picioare, iar fiecare femeie optează în acest sens pentru o metodă de epilare care consideră că i se potrivește. Sunt numeroase modalități prin care putem scăpa de firele nedorite de păr din orice zonă a corpului, de la clasica epilare cu lama, aparatul de ras sau ceară, până la epilarea cu zahăr sau epilarea definitivă. Pentru că nu am răbdare de fel, întotdeauna mi-a fost mai la îndemână epilarea cu lama, mai ales pentru că mă număr printre norocoasele care au un fir de păr subțire și rar, dar nu zic că celelalte metode nu sunt eficiente. Sunt. Și spun asta pentru că le-am testat pe toate. După aproape 17 ani de ”fidelitate” pentru această metodă, am făcut o schimbare- am apelat la epilarea IPL, acasă. Mi-am achiziționat dispozitivul, am citit instrucțiunile și mi-am programat ședințele așa cum îmi dicta manualul.
Trebuie să recunosc că am fost destul de speriată la început, pentru că îmi era teamă să nu cumva să provoc anumite arsuri pielii, mai ales că am auzit tot felul de povești deloc plăcute. Dar în continuare sunt de părere că orice vine la pachet cu un manual de instrucțiuni, nu îl are degeaba, iar dacă vorbim de pielea sau sănătatea noastră, atenția trebuie sporită. Bineînțeles, mi-am pus întrebarea și dacă ar trebui sau nu să mă las pe mâna unui specialist. În fond, cunoaște ”dedesubturile” procedurii și efectele adverse care pot fi evitate.
Am renunțat la ideea de a merge la un salon, în primul rând din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, când absolut toate saloanele s-au închis și fix în acea perioadă am decis că vreau să încerc această procedură. Așadar, singura mea variantă era să achiziționez aparatul și să încep ședințele pe cont propriu. În plus, este o variantă destul de prietenoasă, de care te poți bucura chiar din confortul casei tale. Zis și făcut. Înainte de toate, vreau să-ți explic ce presupune epilarea IPL, dar și cum a fost experiența mea, rezultatele din timpul epilării și după ce am abandonat procesul, dar și ce mi-aș fi dorit să știu înainte.
Tehnologia IPL se traduce ca lumină intens pulsată. Aceasta funcționează prin pulsații delicate pe piele care acționează asupra rădăcinii firului de păr și face ca foliculul să intre într-o stare de repaus. Astfel, cantitatea de păr este redusă, dar în mod gradual și este mai degrabă un tratament de prevenire a creșterii părului, nu un tratament de epilare definitivă. Poate fi folosit chiar și în zonele delicate, precum față, axilă sau inghinal, având pentru fiecare zonă câte un accesoriu special. Mai mult, acționează eficient pe o gamă largă de tipuri de păr și piele, dar nu este indicată pentru pielea foarte închisă.
Îmi place să am grijă de pielea mea și chiar pun preț pe rutina de îngrijire. Așadar, înainte de tratamentul IPL pielea trebuie să fie epilată, curată și să nu fie acoperită de produse de îngrijire precum creme sau uleiuri de corp. Epilarea poate fi făcută cu creme, lamă, aparat de epilat sau ceară. Eu am optat în continuare pentru lama de ras și, pentru că știu cât de importantă este exolierea pielii înainte de epilare, procesul de exfoliere îl adopt înainte de epilarea cu lamă. Probabil te întrebi de ce asta.
Prin procesul de exfoliere se înlătură stratul de celule moarte, porii sunt curățați și scazi și riscul de a te confrunta cu foliculită. Tratamentul IPL presupune să utilizezi pe piele pulsații de lumină, motiv pentru care nu-mi doresc ca pielea să fie agresată în vreun fel, mai ales că poate fi sensibilă, în funcție de tipul de exfoliere pe care o folosesc (particule abrazive mari sau mici). Mai apoi, după epilare, curăț pielea cu un gel care să echilibreze pH-ul, iar pasul următor este de a începe tratamentul. La final, aplic o cremă intens hidratantă. Eu am folosit aparatul IPL pe picioare, zona inghinală, axilă și mustață, iar procesul a durat undeva la 30 de minute. Ca un rezumat: pasul 1- exfoliere, pasul 2- epilarea, dar făcută a doua zi după exfoliere, pasul 3- imediat după epilare, ședința de IPL, pasul 4- hidratarea pielii.
Este foarte important de reținut că:
Rezultatele le-am văzut după prima ședință, deși manualul promite că primele rezultate apar după numai trei tratamente. Primele patru tratamente se efectuează o dată la două săptămâni, iar întreținerea se face la patru săptămâni. După opt tratamente de întreținere, cel puțin trei luni te poți bucura de o piele fină.
După o perioadă de câteva luni în care am urmat tratamentul, am luat o pauză. Eram tare curioasă cum se va prezenta situația și cât de mult se vor schimba rezultatele obținute. Abia după trei sau patru luni firul de păr a început să reapară exact ca înainte de începerea tratamentului, dar cu toate astea, am remarcat că sunt anumite zone pe piele în care părul nu mai crește deloc. Sunt pur și simplu niște goluri.
Dacă este un lucru pe care mi-aș fi dorit să mi-l spună cineva înainte de a începe tratamentul IPL este că trebuie să am răbdare. Multă. Procesul este unul care are nevoie de timp, iar rezultatele se văd, se păstrează și cu fiecare ședință se îmbunătățesc. Pe lângă răbdare, trebuie să fii constant. Nu sărim peste ședințe, nu le amânăm, nu trișăm. Altfel ne sabotăm singuri rezultatele.