Vara una dintre plăcerile cele mai mari este să mergem la mare. Și să ne bucurăm de căldură, soare, apă, nisip și poate chiar palmieri. Sau să mergem la munte, unde soarele ne va prinde din mers. Sau poate chiar la țară la bunici. Ori poate la ștrand sau piscină. Indiferent unde expunem pielea la soare, trebuie să avem grijă să o protejăm.
Pe lângă hidratare din belșug cu lichide ce nu conțin cafeină sau alcool, pălării, creme de cu protecție solară, haine lungi vaporoase se impun. Orele recomandate de medicii dermatologi pentru întâlnirea pielii cu soarele blând sunt dimineața până în orele 11.00 și seara, după ora 17.00. Pielea trebuie îngrijită și după expunerea la soare. Iar una dintre cele mai la îndemână remedii naturale este cu siguranță Aloe vera. De secole, se cunoaște valoarea acestei plante suculente. Iar astăzi i se dedică muzee.
Se spune că beneficiile ei au fost descoperite de arabi. Planta are efecte imediate dacă este aplicată pe piele. Magia acesti plante este gelul care este extras din partea interioară a frunzelor plantei. Acesta conține diverse vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți care pot aduce beneficii pentru piele în multe feluri.
Una dintre cele mai comune utilizări ale gelului de Aloe vera este aceea de a calma arsurile solare și rănile pielii. Gelul de aloe vera poate ajuta la reducerea durerii, a inflamației și a roșeaței cauzate de expunerea excesivă la soare sau de arsuri minore, tăieturi și abraziuni. De asemenea, poate să accelereze vindecarea rănilor și să minimizeze cicatricile prin stimularea sintezei și reticulației colagenului, care sunt esențiale pentru repararea și regenerarea pielii. Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antifungice care pot preveni infecțiile și favoriza vindecarea.
Pentru a folosi gelul de aloe vera pentru arsuri solare și leziuni ale pielii, aplicați-l cu generozitate pe zona afectată de până la trei ori pe zi. O frunză proaspătă din care se stoarce gelul este suficientă. Planta se poate crește acasă sau chiar se pot cumpăra frunze de la supermarket. Potrivit unui studiu publicat în Journal of National Library of Medicine din SUA, gelul de aloe vera poate îmbunătăți semnificativ timpul de vindecare a rănilor și reduce formarea cicatricilor în comparație cu tratamentele convenționale. Un alt studiu a relevat faptul că gelul de Aloe vera poate reduce inflamația pielii și crește conținutul de colagen în rănile provocate de arsuri.
Pielea expusă la soare se deshidratează, iar urmele se pot vedea foarte ușor. Medicii dermatologi atrag atenția asupra îmbătrânirii premature prin expunerea repetată la băi de soare. Prin aplicarea gelului proaspăt din Aloe pielea se rehidratează. Lichidul conține mucopolizaharide, ce sunt molecule de zahăr care fixează apa în piele.
Surse: National Library of Medicine SUA ,