Dacă îţi doreşti o coafură frumoasă şi un păr de invidiat, atunci o bună igienă capilară şi cel puţin o îngrijire elementară sunt necesară.
Rezultatele sunt pe măsură: mai puţine fire rupte, mai multă strălucire, un păr vizibil mai sănătos… şi să nu mai vorbim de mătreaţă sau alte probleme ale scalpului, care vor rămâne doar nişte amintiri.
Din nefericire, există o serie de factori care agresează în mod constant părul, făcându-l să devină mai fragil şi mai predispus la rupere.
La ieşirea din folicul, părul are în compoziţia sa o proporţie bine determinată de aminoacizi (compuşi ai proteinelor), ca şi întreg organismul uman, de altfel.
Supus la diverse agresiuni, părul ajunge să se degradeze, pierzând o parte din aminoacizii esenţiali. Rezultatul: un păr slab, tern, lipsit de strălucire sau vitalitate şi dificil de coafat.
Pentru a putea preveni această situaţuie, este important să ştii ce anume trebuie să faci! Aşadar, iată în continuare o listă a factorilor nocivi care nu trebuie ignoraţi, deoarece pot avea un efect dăunător sănătăţii părului tău. Aceştia pot fi de origine mecanică sau chimică.
Factorii mecanici agresează părul, producându-i leziuni, în timp ce factorii chimici acţionează prin schimbarea structurii chimice a părului. De obicei, din prima categorie fac parte factorii umani, cum ar fi: pieptănarea excesivă, pieptănarea greşită, ruperea cauzată de diversele accesorii etc.
Presupun că ai auzit o mulţime de mituri legate de acest subiect, de aceea ar fi bine să clarificăm măcar câteva dintre ele.
Pentru a elimina o parte din factorii mecanimic, ar trebui să descâlcim treptat părul, până când ajungem la rădăcină, evitând solicitarea acesteia. Greşeala pe care o facem adesea este că începem pieptănarea de la rădăcină spre vârfuri. Astfel, în cazul în care părul e încâlcit undeva pe lungime, nu facem decât să îl forţăm, pentru ca pieptenele să treacă spre vârfuri, ceea ce provoacă ruperea firelor sau căderea lor din rădăcină.
La lista factorilor mecanici cu efect nociv şi dăunător asupra firului de păr, putem menţiona şi jetul prea puternic de aer al uscătoarelor de păr sau căldura prea ridicată a plăcilor de întins părul şi a ondulatoarelor.
Bentiţele, clamele, utilizarea neadecvată a bigudiurilor, ticul de a trage încontinuu de păr, agrafele prea strâns fixate etc. sunt, toate, cauze care pot duce la distrugerea sănătăţii părului.
Adevărat sau Fals
În cazul unui pieptănat agresiv, firele de păr se pot degrada şi rupe pe lungime, iar vârfurile se pot despica, însă acest lucru nu se va solda cu pierderea în sine a părului, ci cu degradarea lui.
Şi pieptănatul peste fixativ, înainte de eliminarea acestuia prin frecarea uşoară între mâini a porţiunii cu fixativ, duce la ruperea firelor de păr.
În timpul pieptănatului, sebumul se întinde de pe scalp pe toată suprafaţa firelor de păr. Suprasolicitând rădăcinile firului de păr, rezistenţa acestora va scădea simţitor de-a lungul timoului, iar tu vei constata că părul nu mai are la fel de mult volum sau că s-au subţiat firele.
După cum am spus şi mai sus, perierea excesivă va distruge cuticulele, care sunt sensibile la acţiunile mecanice, iar rezultatul va fi un păr lipsit de strălucire şi predispus la rupere. Părul ud este mai sensibil la pieptănat decât părul uscat, de aceea ar fi ideal să nu îl piepteni atunci când este ud.
Dacă trebuie să aranjezi părul ud, este recomandat un pieptănat uşor, pentru a evita distrugerea învelişurilor exterioare.
Printre agresiunile chimice, se numără vopsitul excesiv, neîntrebuinţarea corectă a vopselelor sau coafarea „permanent” etc. Atunci când observi că părul tău îşi pierde din strălucire, vitalitate şi dă semne de „oboseală”, cel mai bine ar fi să îl laşi puţin să respire şi să reintre în ciclul său normal de evoluţie.
Sursa: „De-a fir a păr…” cu Geta Voinea