Firele de păr crescute sub piele la nivelul picioarelor şi în regiunea intimă reprezintă o problemă frecventă, supărătoare şi totodată aproape iminentă atunci când sunt folosite mijloace tradiţionale de îndepărtare a părului. Medicul Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică de ce apare această situaţie şi care este metoda cea mai eficientă de prevenire a ei.
Factorul favorizant principal al apariţiei firelor de par crescute sub piele este reprezentat de epilare. Aproape orice tehnică mecanică de înlăturare a firelor de par poate cauza această problemă, însă, probabil, ea apare cel mai frecvent în cazul epilării cu lama de ras.
De ce cresc firele de par sub piele?
Dispozitivele moderne de epilare sunt prevăzute cu mai multe lame care secţionează transversal şi progresiv firul de păr gros de la nivelul picioarelor sau zonei pubice. De cele mai multe ori, pentru o eficienţă sporită, se întinde pielea şi se efectuează 2 pasaje.
“Imediat după epilare, firul de păr gros, terminal, nu mai este vizibil la suprafaţa pielii şi se retrage în straturile mai profunde, obţînându-se astfel un efect dorit, bun pe termen scurt. În unele situaţii însă, orificiul de ieşire al firului de păr la suprafaţa pielii este obstruat, blocat de keratină, proteina structurală a stratului superficial al pielii, epidermul. Acest eveniment este favorizat de frecare, purtarea de lenjerie sau haine strâmte, din materiale sintetice, folosire de creme grase sau transpiraţia excesivă.
Traiectoria normală a firului de par este blocată şi acesta va creşte sub piele ducând la apariţia unor umflături, discrete la început. Complicaţiile precum infecţia şi inflamaţia firului de par (fenomen numit foliculită), pigmentare, cicatrici apar frecvent şi sunt foarte supărătoare”, explică medicul Laurenţiu Vlădău.
Firele de păr, vizibile sub un strat subţire de piele, sunt de cele mai multe ori extrase apoi cu un ac însă, de obicei, cresc în acelaşi mod cu ocazia epilarii următoare. Din păcate, o anumită categorie de persoane – cele cu firul de păr gros şi creţ sunt mai predispuse spre a dezvolta această problema decât persoanele cu păr fin şi subţire.
Metode de prevenţie
Câteva măsuri generale pot preveni apariţia firelor crescute sub piele la pivelul picioarelor şi zonei intime precum şi complicaţiile acestora.
“Loţiunile sau cremele uşoare cu proprietăţi humectante pot fi de ajutor persoanelor cu piele uscată pentru a evita obstrucţia foliculară cu dopuri de keratină. Uleiul de corp aplicat imediat înainte de epilare, atunci când este folosită lama de ras, va lubrifia firele de păr groase, în felul acesta evitând iritaţia şi inflamaţia care favorizează foliculita. Nu în ultimul rând, utilizarea unui săpun antibacterian înainte şi după epilare, precum şi atunci când firele de păr sunt extrase de sub piele cu acul, este esenţială pentru a diminua riscul de apariţie a unor infecţii foliculare”, recomandă specialistul dermatolog.
Pe lângă pregătirea corespunzătoare a pielii pentru procesul de epilare, este recomandată totodată şi evitarea purtării pantalonilor şi lenjeriei intime strâmte, din material sintetic, mai ales imediat şi la scurt timp după îndepărtarea părului, pentru a diminua fricţiunea excesivă şi transpiraţia.
“Manipularea papulelor cauzate de firele de păr crescute sub piele trebuie să se facă cu atenţie, pentru a nu cauza cicatrici persistente. Pentru a reduce riscul de apariţie a pigmentării post-inflamatorie este esenţială evitarea expunerii la soare în timpul şi la scurt timp după episoadele de foliculită”, atenţionează specialistul dermatolog.
Cea mai bună soluţie – tratamentele IPL sau laser
Deşi medicii dermatologi pot trata de cele mai multe ori complicaţii precum foliculita şi chiar şi pigmentarea post inflamatorie, din păcate acestea pot recidiva dacă firele de păr continuă să crească sub piele în ciuda măsurilor descrise mai sus. În acest caz, cea mai eficientă metodă de rezolvare a problemei firelor de par crescute sub piele este epilarea cu lumina inteligentă de tip IPL sau LASER.
“Aceste tehnici distrug firul de păr printr-un proces de fototermoliză şi au efecte de lungă durată, semipermanente sau permanente, eliminând în totalitatea probleme precum creşterea sub piele a firelor de păr şi foliculita. Epilarea IPL este foarte bine tolerată şi nedureroasă, fiind lipsită de efecte adverse notabile şi foarte eficientă atunci când este efectuată de personal medical calificat şi cu aparate de calitate”, explică specialistul dermatolog.
Aşadar, acordarea unei atenţii deosebite îngrijirii înainte şi după epilare poate ajuta în unele cazuri la prevenirea creşterii firelor de păr sub piele. Dacă acestea îşi fac, totuşi, apariţia, epilarea IPL sau laser reprezintă două proceduri prin care putem obţine vara aceasta picioare frumoase şi fine, pregătite pentru a fi expuse la soare pe plajă!