Foliculita poate fi destul de neplacuta atunci cand iti afecteaza pielea. Ea apare in conditiile in care foliculii pilosi sau zonele din jurul firelor de par devin inflamate si infectate, cauzand cresterea unor pustule asemanatoare cosurilor.
Aceste pustule mici sunt in esenta fire de par ce nu au crescut din cauza inflamatiei foliculare si apar in zone intinse sau pe aceeasi parte a corpului iar si iar.
Gasirea cauzelor foliculitei
Iritatia provocata de epilare si depilare este cea mai frecventa cauza a foliculitei. Transpiratia excesiva, frecarea din cauza hainelor stramte, leziuni ale pielii, precum si expunerea la uleiuri foarte grase, toate pot duce la foliculita.
Si cada de baie poate sa cauzeze foliculita daca nu este in mod periodic curata corect. O data ce foliculul se inflameaza, el poate prinde ca intr-o capcana bacterii sau ciuperci, determinand o infectie.
Cum lupti cu foliculita acasa
Cazurile minore de foliculita pot fi adesea eliminate acasa, fara tratamente prescrise de un medic specialist.
Evita epilarea si depilarea pana ce pustulele se vindeca si pastreaza zona curata si uscata. Aplica regulat comprese calde de 2-3 ori pe zi, pentru 15 minute, pana cand pustulele erup de la sine.
Niciodata sa nu incerci sa le strangi pentru ca poti imprastia infectia si irita si alti foliculi sau poti provoca aparitia unei cicatrici. Aplica un strat subtire de unguent cu antibiotic pe suprafata afectata de doua ori pe zi pentru a lupta impotriva infectiei.
Cand foliculita scapa de sub control
Un caz sever de foliculita necesita ingrijire medicala. Daca simptomele reapar in mod frecvent, dureaza mai mult de trei zile, iar infectia incepe sa se raspandeasca, mergi la doctor cat mai repede cu putinta.
Acesta va examina zona si eventual va efectua cateva teste de laborator pentru a determina daca infectia este cauzata de o ciuperca sau o bacterie. Tratamentul poate include unguente specifice sau chiar antibiotice, daca este necesar.
Tine foliculita departe
Daca foliculita iti apare in mod regulat din cauza sensibilitatii la indepartarea firelor de par, ia in considerare urmatoarele sfaturi.
Intotdeauna spala pielea cu apa calda si sapun neutru inainte de a te epila sau depila pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor si pentru a deschide foliculii de par.
Daca folosesti un aparat de ras, inlocuieste lama de fiecare data cand te depilezi, pentru ca bacteriile se pot dezvolta pe acestea. In plus, lamele tocite irita pielea. Foloseste un aparat de ras cu o singura lama in loc de unul cu lame multiple pentru a evita deteriorarea excesiva a foliculului pilos.
Citeste si Hirsutismul sau cresterea excesiva a parului
Cele mai frumoase picioare