Fotoîmbătrânirea pielii – ce consecințe au razele ultraviolete asupra pielii și cum folosim corect crema de protecție solară

  • Publicat:
Fotoîmbătrânirea pielii – ce consecințe au razele ultraviolete asupra pielii și cum folosim corect crema de protecție solară

Fotoîmbătrânirea este un ansamblu de modificări ale aspectului pielii care apar odată cu înaintarea în vârstă. Fața, gâtul și mâinile sunt cele mai expuse zone ale corpului la razele ultraviolete nocive și aici apar de regulă primele semne ale fotoîmbătrânirii – riduri și cute fine, pete de culoare, pistrui, subțierea, uscăciunea și lăsarea pielii, cicatrici care se vindecă greu.

Însă fotoîmbătrânirea pielii nu presupune doar modificări de ordin estetic. Expunerea repetată și neprotejată la razele ultraviolete ale soarelui sau la solar crește semnificativ riscul de cancer de piele. Razele UVA și UVB se numără printre cele mai nocive surse de radicali liberi, adică molecule instabile care distrug proteinele din piele și duc la deteriorarea ADN-ului celular.

Din fericire, corpul nostru are capacitatea uimitoarea de a se apăra cu ajutorul antioxidanților pe care ni-i procurăm din alimente (în principal fructe și legume proaspete), suplimente sau produse cosmetice de protecție solară bogate în minerale. Dacă nu respectăm aceste reguli, radicalii liberi depășesc cu mult capacitatea de protecție a antioxidanților și, în consecință, are loc stresul oxidativ celular, care duce la semnele vizibile ale fotoîmbătrânirii pielii.

Fumatul, istoricul familial, pielea deschisă la culoare și părul roșcat sau blond și ochii albaștri sunt, de asemenea, factori de risc implicați în apariția diverselor forme de neoplasme ale pielii.

De departe însă, semnele fotoîmbătrânirii sunt direct asociate cu expunerea neprotejată la soare. De fapt, aproximativ 80% din semnele premature de îmbătrânire a pielii sunt legate de razele ultraviolete.

În continuare aflăm ce putem face pentru a combate fotoîmbătrânirea pielii, ce creme de protecție solară ajută la protejarea și repararea pielii expuse la soare și cum trebuie să le aplicăm corect.

Cum combatem fotoîmbătrânirea pielii?

Dacă îmbătrânirea este un proces firesc și nu poate fi stopat, nu același lucru poate fi spus despre fotoîmbătrânire, care beneficiază de câteva arme în arsenal contra semnelor vizibile pe piele.

Aceste semne care pot indica îmbătrânirea prematură a pielii includ:

  • Riduri adânci, vizibile chiar și în repaus
  • Pete maronii care se accentuează odată cu trecerea timpului
  • Dilatarea porilor
  • Modificarea texturii pielii (devine mai subțire, mai puțin elastică, venele devin proeminente)
  • Vase de sânge dilatate (telangiectazii)
  • Piele care capătă o tentă galben-gri
  • Cicatrici care se vindecă lent sau neuniform
  • Senzație de uscăciune, arsură sau de piele „care ține”
  • Pete aspre, uscate, solzoase pe suprafața pielii

Folosirea zilnică a cremei de foto-protecție solară cu SPF minim 30 și spectru larg, inclusiv în sezonul rece, indiferent de vârstă și de tipul de piele, reduce semnificativ riscul de apariție a acestor semne.

Alte măsuri pe care le poți lua pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii sunt:

  • evitarea produselor cosmetice sau de curățenie agresive, cu substanțe chimice puternice
  • utilizarea mănușilor de menaj când faci curățenie sau speli vase
  • purtarea de haine cu mânecă lungă, de pălării cu boruri largi, de ochelari de soare
  • evitarea expunerii la razele soarelui în intervalul 11-16
  • renunțarea la fumat
  • hidratarea cu minimum 2 litri de apă zilnic
  • mișcarea și alimentația bogată în antioxidanți

Crema de protecție solară 3 în 1: previne arsurile solare, stimulează refacerea celulară și repară semnele fotoîmbătrânirii

Folosirea zilnică a produselor de foto-protecție solară încetinește procesul de fotoîmbătrânire, reduce semnificativ riscul de cancer de piele și asigură totodată protecție împotriva arsurilor solare.

Astfel de produse de calitate trebuie să aibă obligatoriu menționat pe etichetă mesajul broad-spectrum protection, adică spectru larg de protecție. Acest lucru înseamnă că produsul respectiv protejează pielea de razele UVB și UVA.

Apoi, este important ca factorul de protecție solară să fie cât mai ridicat pentru a asigura un „ecran” protector eficient împotriva razelor ultraviolete.

Gama de produse ISDIN Fotoultra Age Repair Fusion Water beneficiază de un nivel ridicat de protecție UV (SPF 50), stimulează refacerea celulară după acțiunea nocivă a soarelui și are capacitatea de a inversa fotoîmbătrânirea pielii.

Calificativul de 5 stele („5 Star Daily Protection”) al gamei ISDIN Age Repair denotă:

☼ protecție UV ridicată – testată clinic în condiții reale de radiații ridicate

☼ nu irită ochii – testată sub control oftalmologic

☼ toleranță optimă – textură ultralejeră, absorbție rapidă, fără urme, potrivită pentru toate tipurile de piele, inclusiv pielea grasă și pielea sensibilă

☼ piele udă – eficientă pe pielea udă

☼ prietenoase cu mediul marin – formulă cu majoritatea ingredientelor biodegradabile și/sau anorganice

Crema de foto-protecție ISDIN Age Repair Fusion Water reduce ridurile cauzate de expunerea la soare, îmbunătățește luminozitatea, hidratarea și elasticitatea pielii, fiind totodată o excelentă bază pentru aplicarea machiajului, deoarece este rapid absorbită în piele și are o textură ușoară.

În portofoliul ISDIN există mai multe produse care au în compoziție ingrediente active cu rol împotriva fotoîmbătrânirii, precum acidul hialuronic, peptidele, coenzima Q10, vitamina C, E, melatonina.

ISDIN este brandul numărul 1 în Spania în materie de produse dermato-cosmetice, cu o experiență de peste 40 de ani în domeniu și recomandări din partea medicilor dermatologi de top din întreaga lume.

Mai multe detalii poți găsi pe pagina de Facebook ISDIN Romania.

Cum se aplică în mod corect crema de protecție solară

Produsele de protecție solară trebuie obligatoriu aplicate corect pentru a-și îndeplini misiunea. Astfel, este important să știi când, cât și cum să aplici crema de foto-protecție.

În privința momentului optim de aplicare a cremei de protecție solară, aceasta se folosește cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare, direct pe pielea curată, uscată sau udă.

Se reaplică la fiecare 2 ore dacă stai la soare sau chiar mai des (la fiecare 40 de minute) dacă transpiri abundent, intri în apă sau te ștergi cu prosopul.

Zonele vizate sunt fața, gâtul, urechile, brațele, deoarece acestea sunt de regulă mai expuse decât restul corpului la razele soarelui, dar și mai predispuse la apariția semnelor de îmbătrânire prematură.

Nu uita de buze, și ele sensibile la acțiunea nocivă a razelor ultraviolete! Folosește un balsam de buze cu factor de protecție minim 30.

Câtă cremă solară folosești la o aplicare? Potrivit CDC, mai puțin de 15% dintre bărbați și sub 30% dintre femei folosesc cremă de protecție solară când se expun la soare pentru mai mult de o oră. Iar mare parte dintre cei care folosesc cremă de protecție solară nu utilizează o cantitate optimă și nici nu o reaplică la intervale regulate.

Cu cât se aplică o cantitate mai mică de produs, cu atât factorul de protecție este mai mic. Se recomandă o cantitate de 2 miligrame/centimetru pătrat de piele la o singură aplicare, adică echivalentul a două degete de produs pentru față, urechi, gât și încă două sau chiar mai mult, în funcție de zona expusă, pentru restul corpului (ceafă, brațe, partea de sus a pieptului, spatele picioarelor etc.).

Efectele soarelui asupra pielii sunt serioase și nu trebuie ignorate! Ele pot fi prevenite sau chiar reversibile printr-o rutină corectă de îngrijire a pielii și aplicarea de produse de protecție solară de calitate, care țin la distanță arsurile solare, repară daunele deja produse și corectează semnele vizibile pe piele.

Așa că ia măsuri acum și bucură-te de soare fără regrete!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult